Gazete Vatan Logo

Anne mucizesi

Azra bebeğin doktoru konuştu: Yeni doğan uzmanıyım. Böyle bir tedavi görmedim

Kısa bir ayrılıktan sonra dün annesi ve mucize bebek biraraya geldi. Hastanede duygusal anlar yaşandı.

Keyfi yerinde

Van’daki 7.2’lik depremden 48 saat sonra göçük altından kurtarılan 14 günlük Azra bebek dün annesiyle bir araya getirildi. Doktorları anne ve bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. Önceki akşam Van’dan, Ankara Yıldırım Beyazıt Hastanesi’ne getirilen Azra’nın annesi Semiha Karaduman, dün Azra’nın tedavi gördüğü Dr. Sami Ulus Hastanesi’ne giderek, bebeğini emzirdi. Başhekim Doç. Dr. Nurullah Okumuş, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kontrol ve tetkiklerden geçirildiğini söyledi. Yapılan tetkikler sonucu annede herhangi bir bulguya rastlanmadığını bildiren Okumuş, annenin dün sabah itibariyle bebeğinin yanına alındığını belirtti. Okumuş, “Anne ile bebek şu anda bir arada, anne bebeğini emziriyor. İkisinin de genel durumu iyi. Annenin psikoloji yerinde. Oldukça metanetli bir anne” diye konuştu.

Nasıl hayatta kaldı

Başhekim Okumuş, mucizeyi şöyle anlattı: “Gerçekten mucize. Annenin metaneti bebeğin iyi olmasının en önemli nedeni. Çünkü yaklaşık 48 saat sıvı alamayan prematüre doğmuş bir bebekte böbrek fonksiyonları başta olmak üzere diğer organ ve dokularda hasar meydana gelme ihtimali var. Ancak anne ilk 24 saat bebeğinin aralıksız emzirmiş. 2. gün sütü kesilince sıvısız kalmasın diye tükürüğüyle beslemiş.”



Van’a yardım edin

Okumuş, ailenin yardım önerileri ile ilgili tavrının sorulması üzerine de şöyle konuştu: “Türkiye’nin her yerinden Azra bebeğe yardım talepleri geliyor. Ancak ailenin bir ricası var. Maddi durumları yerinde. Aile, ’bizim değil deprem bölgesindekilerin yardıma ihtiyacı var. Yardımlarınızı oraya gönderin’ diyorlar

BÖYLE BİR TEDAVİ GÖRMEDİM

Enkaz altında anne Semiha Karaduman’ın bebeği Azra’ya uyguladığı tedavi ile ilgili olarak Başhekim Okutmuş, Azra, bir mucize bir şans . Çünkü 48 saat böbrek başta olmak üzere organ ve dokuların susuz kalmasına bağlı hasarların başlamasına neden olan süreç. Bu süreçten itibaren ciddi hasarlar ortaya çıkabilir. Azra bebek bunlardan korundu ve iki önemli faktör var. Bunlardan birincisi anne aralıksız 24 saaat bebeğini emzirmiş. 24 saat sonrasında ise anneden süt alamadığı için sütü yavaş yavaş azalmış ve kesilmiş. Onun üzerine anne yaklaşık son 24 saatinde bebeğini ağızdan ağıza tükürüğünü vererek bebeğin susuz kalmasını engellemiş. Ben yeni doğan uzamanıyım aynı zamanda. Hiçbir kitapta ve hiçbir literatürde böyle bir tedavi görmedim. Hakikaten muhteşem bir tedavi. Tükürük sıvı ve üstelik bir sürü antibakteriel özelliği var. Aynı zamanda bebeği koruyan bir başka önemli faktör ise anne bebeğe sürekli olarak kucağında baktığı için enkaz altında insanlarda gördüğümüz vucüt ısısının düşmesi riskini de almamış bebek. Ek problem olmazsa 48 sonra taburcu edilmesini bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı