Gazete Vatan Logo

Akman'ın son vukuatı

RTÜK toplantısında inanılmaz bir olay meydana geldi ve eski başkan Zahit Akman, CHP'li üyelerden Hülya Alp ve Mehmet Dadak’ın üzerine yürüdü

RTÜK yasa taslağı tartışmaları sırasında CHP kontenjanından üyelere hakaret eden Akman ceketini çıkartıp üzerlerine yürüdü. Akman, kurulun tek kadın üyesi Alp’in göğsüne göğsüyle vurdu. Olayı öğrenen Arınç “ayıp etmiş” dedi.

2 Ekim tarihinde toplanan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda, kurulun yasa tasarısı taslağının “müeyyideler” bölümü tartışma yarattı. Kurul üyesi Zahid Akman kendi başkanlığı döneminde hazırlanan taslakta yer alan hükümlerin geçerli olmasını istedi ve yeni Başkan Davut Dursun’un hazırlattığı yeni taslağa itiraz etti. Akman’ın ısrarcı tutumu üzerine, Dursun, daha önceki taslakla ilgili hukuki bir değerlendirmeye ihtiyaç duyduklarını belirterek, RTÜK hukuk uzmanlarının toplantıya çağrılmasını önerdi. Akman’ın yoğun muhalefetine rağmen diğer üyelerin desteğiyle RTÜK hukukçusu kurula gelerek bilgi verdi. RTÜK hukukçusu, “gelir getirici yayınlar üzerinden ceza sistemi” öngören ve “programlara değil, kanala ceza verilmesini” hükmeden Akman’ın savunduğu taslağın, Danıştay kararları dikkate alındığında “hukuka aykırı” olduğunu söyledi. Akman bunun üzerine, hukukçu bürokratı soru yağmuruna tuttu. CHP’li Hülya Alp de araya girerek, kendilerinin de soru sormak istediğini söyleyince Akman’dan hiç beklemediği bir karşılık gördü.

“Edepsiz kadın!”

Edinilen bilgiye göre Akman, Alp’e çok yüksek ve sert bir ses tonu ile “Ben konuşuyorum, sorularım bitmedi” dedi. Alp “Bizim de sorularımız var” deyince ise “Edepsiz, saygısız, terbiyesiz, ahlaksız kadın” diye bağırmaya başladı. Alp, “Bana hakaret edemezsiniz, sözlerinizi size aynen iade ediyorum” karşılığını verirken, diğer CHP’li üye Mehmet Dadak ise, “Bu kurulda hele hele bir hanımefendiye karşı böyle konuşamazsınız” tepkisini verdi. Dadak’ın bu sözleri üzerine Akman ayağa fırlayıp önce ceketini çıkartıp attı, ardından da “Gel...” diye bağırarak masanın karşı tarafında bulunan ve destek amacıyla Alp’in yanında ayakta bekleyen Dadak’ın üzerine yürüdü.

RTÜK Başkanı Davut Dursun bu sırada bir yandan Akman’ı yatıştırmaya çalışırken, diğer yandan Alp’i korumaya alma güdüsüyle CHP’li üyeyi makam odasına götürmeye çalıştı. Ancak Akman toplantı masasının etrafından dolanarak ikilinin üzerine yürümeye devam etti. Kavganın yumruklaşmaya varabileceğini fark eden RTÜK Başkanı Dursun, bu kez Dadak’ın koluna girip “Sen büyüksün” diyerek yatıştırmaya çalıştı. Ama bu arada korumasız kalan Alp, Akman’ın hışmına hedef oldu.

Horoz dövüşü

Alp’in üzerine yürümeye devam eden Akman göğsüyle Alp’in göğsüne vurdu. Horoz dövüşünü andırır bu saldırı karşısında Alp, Akman’ı eliyle iterken, Akman bu kez de “İtme be kadın” diye bağırdı. Diğer üyeler Akman’ın etrafını sararak Alp’i korumaya çalışırken, Alp “Can güvenliğimiz yok. Bu şartlarda çalışmam mümkün değil” diyerek salonu terk etti. Salonda kalan Dadak ise Akman’dan özür dilemesini istedi. Akman özür dilemek yerine, CHP’li üyelere yönelik hakaretlerini sürdürünce Dadak da, Alp ile aynı gerekçeleri dile getirerek toplantıyı terk etmek üzere kapıya yöneldi. Dadak bu sırada Akman’a, “şerefsiz de, ahlaksız da, terbiyesiz de sensin” deyince, Akman yeniden Dadak’ın üzerine doğru yürüdü. İkili arasındaki yumruklaşma yine son anda araya giren diğer üyelerce önlendi.

VATAN hakkındaki iddialarla ilgili görüşmek üzere Akman’a RTÜK’teki makamından ulaşmaya çalıştı. Görüşme talebi açıkça belirtilerek not bırakılan sekretarya, Akman’ın yurtdışında olduğunu belirterek, “Uygun görürlerse, size döneriz” yanıtı verdi.

RTÜK Başkanı: Söyleyecek bir şey bulamıyorum

Olayı ardından RTÜK Başkanı Davut Dursun ve Başkanvekili İlhan Yerlikaya, Hülya Alp’in odasında durum değerlendirmesi yapan CHP’li üyelerin yanına gidip, “Olanlarla ilgili söyleyecek bir şey bulamıyorum” diyerek, Akman adına kendilerinden özür diledi. CHP’li üyelerin “basın toplantısı” yoluyla hedef oldukları saldırıyı kamuoyuna aktaracaklarını söylemesi üzerine ise Dursun, RTÜK’ün daha fazla yıpratılmaması için Alp ve Dadak’tan, “Ben gerekeni yapacağım” diyerek, olayı kamuoyuna yansıtmamalarını rica etti. Alp “Duyduklarınız doğru, Böyle tatsız bir olay yaşandı. Çok üzgünüm” demekle yetindi.

Gereği neyse yapacağım

Olaydan sonra RTÜK Başkanı Dursun ve CHP’li Alp’in, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüşerek olaydan haberdar edip, bilgi verdikleri belirtildi. Arınç’ın bu görüşmelerde “Yaşananları esefle karşılıyorum. Beni bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim” dediği, Akman için de “Ayıp etmiş. Ne gerekiyorsa yapacağım” değerlendirmesini yaptığı öğrenildi. RTÜK’ten de sorumlu olan Arınç, üst kurul başkanlığı sırasında kibar bir dille Akman’ı istifaya çağırmıştı.

Haberin Devamı