Yoğun kar yağışı başladı! Meteoroloji özellikle il il uyardı, tarih ve saati açıkladı
Kar yağışı geliyor. Meteoroloji'den açıklama geldi ve tarih ile saat verildi. Ekim ayının sona ermesine sayılı günler kala havalar da iyice soğudu. Meteoroloji ve uzmanlardan hava durumuna ilişkin uyarılar ve açıklamalar peş peşe geliyor. Bugün çok sayıda kentte kar yağışı etkili oldu, bazı illerde ise başlayacak. Plan yapmak isteyen vatandaşlar da hafta sonu hava durumunu yakından takip ediyor. Cumartesi, pazar ve önümüzdeki hafta hava nasıl olacak? Hangi iller kar yağışlı? Son dakika hava durumu tahminleri...

Hava durumu son dakika... Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey, iç ve doğu kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun doğusu, Mersin, Hatay, Sinop, Bartın, Kayseri ve Şanlıurfa çevreleri ile Kastamonu'nun ve Adana’nın kıyı kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; genellikle yağmur ve sağanak, yer yer gök gürültülü sağanak, Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin ve Doğu Anadolu’nun doğusunun yükseklerinde karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olması bekleniyor.

Yağışların, Doğu Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu’nun güneydoğusu, Muş, Ağrı, Iğdır, Batman, Siirt ve Mardin çevreleri ile Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın doğusunda yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde Marmara ile iç kesimlerde yer yer pus ve sis hadisesi görüleceği tahmin ediliyor.

Sıcaklıkların ülkemiz genelinde 3 ila 5 derece azalacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle kuzey ve kuzeydoğu, doğu kesimlerde güney ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda güney ve güneybatı yönlerden yer yer kuvvetli (40-70 km/saat) olarak esmesi bekleniyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI;
Yağışların, Doğu Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu’nun güneydoğusu, Muş, Ağrı, Iğdır, Batman, Siirt ve Mardin çevreleri ile Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın doğusunda yer yer kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek sel, su baskını, heyelan, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI;
Rüzgarın, Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda güney ve güneybatı yönlerden yer yer kuvvetli (40-70 km/saat) olarak esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerekmektedir.

KAR YAĞIŞI UYARISI
Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü, bölge illeri genelinde etkili olacak yağışların yüksek kesimlerde ise kar yağışı şeklinde olacağını duyurdu.

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bölge genelinde havanın çok bulutlu ve sağanak yağışlı olacağı belirtilerek, “Sabah saatlerinden itibaren Muş, Bitlis ve Van'ın güney ile kuzey ilçelerinde, akşam saatlerinden gece saatlerine kadar ise Hakkari'de aralıklarla kuvvetli olmak üzere sağanak yağışlı olacağı tahmin ediliyor. Yağışların, yüksek kesimlerde ise karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde olması bekleniyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyredeceği tahmin ediliyor.

Rüzgarın güneyli ve batılı yönlerden orta kuvvette, zaman zaman kuvvetli (40-60 km/saat), yükseklerde ise kısa süreli fırtınamsı rüzgar (50-70 km/saat) esmesi bekleniyor. İl merkezleri için günün beklenen en yüksek sıcaklıkları ise Van’da 12, Bitlis’te 11, Hakkari’de 15 ve Muş’ta ise 16 derece olması beklenmektedir” denildi.

PROF. DR. ŞEN'DEN AÇIKLAMA
Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen de hava durumuna ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusu, Doğu Karadeniz'de yağış var. Yağışlar Doğu Anadolu'nun güneyinde kuvvetli. Sıcaklık Türkiye genelinde 3-4 derece azalacak. Yarın cumartesiden itibaren batıdan başlayarak sıcaklık yükseliyor. Ekim ayının en sıcak günleri geliyor. 3-4 gün yağış yok.

İstanbul bugün parçalı ve az bulutlu, sıcaklık 17 derece. Sabah ve gece saatlerinde yer yer pus ve sis. Sis mevsimine girdik. Ülkenin İç bölgelerinde de sis görülür. Yarından itibaren İstanbul dahil batı bölgelerinde sıcaklık 3-4 gün artmaya devam edecek. Yağış yok."

BUGÜN HAVA NASIL? MARMARA
Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde yer yer pus ve sis bekleniyor.
BİLECİK °C, 13°CParçalı ve az bulutlu
İSTANBUL °C, 17°CParçalı ve az bulutlu
KOCAELİ °C, 16°CParçalı ve az bulutlu
SAKARYA °C, 15°CParçalı ve az bulutlu

EGE
Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde iç kesimlerinde yer yer pus ve sis bekleniyor.
AFYONKARAHİSAR °C, 13°CParçalı ve az bulutlu
DENİZLİ °C, 21°CParçalı ve az bulutlu
İZMİR °C, 22°CParçalı ve az bulutlu
MUĞLA °C, 24°CParçalı ve az bulutlu

AKDENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, Mersin ve Hatay çevreleri ile Adana'nın kıyı kesimlerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. İç kesimlerinde sabah ve gece saatlerinde yer yer sis ve pus bekleniyor.
ADANA °C, 28°CParçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde kıyı kesimleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı
ANTALYA °C, 26°CParçalı bulutlu
HATAY °C, 24°CParçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı
ISPARTA °C, 16°CParçalı bulutlu

İÇ ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde Kayseri çevrelerinin hafif sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde yer yer pus ve sis bekleniyor.
ANKARA °C, 13°CParçalı bulutlu
ÇANKIRI °C, 14°CParçalı bulutlu
ESKİŞEHİR °C, 13°CParçalı bulutlu
KAYSERİ °C, 13°CParçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde hafif sağanak yağışlı

BATI KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, Bartın ve Sinop çevreleri ile Kastamonu'nun kıyı kesimlerinin sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. İç kesimlerinde sabah ve gece saatlerinde yer yer sis ve pus bekleniyor.
BOLU °C, 11°CParçalı ve çok bulutlu
KASTAMONU °C, 11°CParçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde kıyı kesimleri sağanak yağışlı
SİNOP °C, 15°CParçalı ve çok bulutlu, sabah ve öğle saatlerinde sağanak yağışlı
ZONGULDAK °C, 14°CParçalı ve çok bulutlu

ORTA ve DOĞU KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Doğu Karadeniz kıyılarında kuvvetli olmak üzere yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olması bekleniyor.
ARTVİN °C, 11°CParçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, kıyı kesimlerinde yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor.
SAMSUN °C, 15°CParçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı
TOKAT °C, 13°CParçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde sağanak yağışlı
TRABZON °C, 15°CParçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, doğusunun yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, bölgenin güneydoğusu ile Muş, Ağrı ve Iğdır çevrelerinde yer yer kuvvetli olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak, yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olması bekleniyor. Rüzgarın, bölgenin güneydoğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor.
ERZURUM °C, 9°CParçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı
KARS °C, 9°CParçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı
MALATYA °C, 18°CParçalı ve çok bulutlu
VAN °C, 15°CParçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların akşam saatlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU
Parçalı ve yer yer çok bulutlu, bölgenin doğusu ile Şanlıurfa çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Batman, Siirt ve Mardin çevreleri ile Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın doğusunda yer yer kuvvetli olması bekleniyor.
DİYARBAKIR °C, 22°CParçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların doğusunda yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor.
GAZİANTEP °C, 23°CParçalı ve çok bulutlu
SİİRT °C, 21°CParçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor.
ŞANLIURFA °C, 25°CParçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların doğusunda yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor.

GÜMÜŞHANE’NİN YÜKSEKLERİNDE KAR YAĞIŞI
Bugün çok sayıda kentte kar yağışı etkisini göstermeye başladı. Son günlerde aralıklı etkili yağmur yağışının hüküm sürdüğü Gümüşhane’de hava sıcaklığının hissedilir derecede düşmesiyle birlikte yüksek kesimlerde beklenen kar yağışı gerçekleşti.

Kentin 2 bin metreden yüksek hemen hemen her noktasında gerçekleşen yağış bazı alçak kesimlerde yeni yeni başlarken gün boyu etkisini devam ettirmesi bekleniyor.

Kar yağışının ardından hava sıcaklığının hissedilir derecede düştüğü Gümüşhane’de yüksek kesimlerde sıfırın altına düşerken yağış nedeniyle hafif zirai don riskinin oluştuğu Gümüşhane’de üreticilerin bu konuda dikkatli ve tedbirleri olmaları istendi.

TRABZON’UN YAYLALARI BEYAZ ÖRTÜYLE KAPLANDI
Hava sıcaklıklarının ani düşüşü ile birlikte Doğu Karadeniz’in yüksek yaylalarında dün gece kar yağışı yaşandı. Kar yağışının ardından yaylalar beyaz örtüyle kaplandı.

Bölgenin 2 bin metreden yüksek hemen hemen her noktasında gerçekleşen kar yağışı özellikle Trabzon’un Kadırga, Sis Dağı, Mağalambos, Kırklar Dağı, Kama ve Şekersu Yaylaları’nda etkili oldu. Yaylacılık yapan vatandaşlar, artık yaylalardan dönüşe geçmenin zamanı geldiğini belirtirken, dönüş hazırlıklarına başladı. Yaylalarda kar kalınlığının 10 cm'ye ulaştığı bildirildi.

SARIKAMIŞ BEYAZA BÜRÜNDÜ
Sabah saatlerinden itibaren etkili olan yağışlı hava daha sonra kara dönüştü. İlçe merkezi kar yağışı ile birlikte beyaza bürünürken Sarıkamış Kayak Merkezi’ndeki işletmeler kar yağışını sevinçle karşıladı.

Sarıkamış Kayak Merkezi ve Allahuekber dağları beyaza büründü. İlçe merkezinde de etkili olan kar yağışı mevsimin ilk karı olarak vatandaşları heyecanlandırdı.

Kayak merkezinde hizmet veren otel işletmecisi Halit Taş, sezon öncesi tüm hazırlıkların tamamlandığı kayak merkezine tüm kayak severleri beklediklerini söyledi.

HORASAN DAĞLARI BEYAZA BÜRÜNDÜ
Erzurum'un Horasan ilçe merkezinde yağmur etkili olurken yüksek kesimlerde bulunan köylerde yağmur , yerini kar yağışına bıraktı. Ekim ayında yağan kar ilçe merkezine bağlı kırsal mahallelerin dağlarını beyaza bürüdü.

SAHARA GEÇİDİNDE ULAŞIMA KAR VE TİPİ ENGELİ
Ardahan'ı Artvin'e bağlayan Sahara geçidinde akşam saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı ve sis, ulaşımı olumsuz yönde etkiledi. Kentte aralıklarla etkili olan sağanak, gece yüksek kesimlerde kara dönüştü. Akşam saatlerinde başlayan kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımda aksamalar da yaşandı. Ardahan ile Artvin'in Şavşat ilçesi arasındaki deniz seviyesinden 2 bin 540 metre yüksekliğindeki Sahara Geçidi, kar yağışı ve tipi nedeniyle sürücülere zor anlar yaşattı.

Görüş uzaklığının önemli ölçüde düşmesi ve yolların buzlanması nedeniyle sürücüler ilerlemekte güçlük çekti. Kar yağışı sonrası trafik ekipleri muhtemel kazalara karşı önlemler aldı. Ekipler, Ardahan-Artvin karayolunun giriş noktalarında büyük araçların zincir takmaları yönünde uyarıda bulunuyor.

TUNCELİ’NİN YÜKSEK KESİMLERİNE KAR YAĞDI
Tunceli’nin Pülümür ilçesinde bulunan Bağır Paşa dağında kar yağışı etkili oldu. Pülümür ilçesinde bulunan 3 bin 287 metre yükseklikteki Bağır Paşa dağı beyaza büründü. Dün akşam saatlerinde başlayan yağmur sonrası hava sıcaklığı hissedilir derecede düşerken dağların yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu.

KARLIOVA-ERZURUM KARAYOLUNDA KAR YAĞIŞI
Bingöl’ün Karlıova ilçesi ile Erzurum'u birbirine bağlayan karayolunda kar yağışı ve sis etkili oldu. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte soğuk havalar kendini hissettirmeye başladı. Yüksek rakımlı Karlıova-Erzurum Karayolu Herdo mevkiinde kar yağışı ve yoğun sis etkili oldu. Sabah erken saatlerde seyir halinde olan bir araç sürücüsü, bölgedeki kar yağışını cep telefonu kamerası ile görüntüledi.

GİRESUN’UN YÜKSEK KESİMLERİ BEYAZA BÜRÜNDÜ
Giresun’un sahil kesimlerinde son günlerde etkili olan sağanak yağış, yüksek kesimlerde yerini kar yağışına bıraktı.

Hava sıcaklığının ani düşmesi ile birlikte Giresun’u İç Anadolu Bölgesi'ne bağlayan 2200 rakımlı Eğribel Geçidi ile Giresun-Trabzon il sınırında bulunan Sis Dağı Yaylasına kar yağdı. Sahil kesimlerinde yağmurlu hava etkisini sürdürürken, kar yağışının yaşandığı yaylalarda ise kartpostallık görüntüler oluştu.

Öte yandan kış mevsiminde ulaşımın güçlükle sağlandığı 2200 rakımlı Eğribel Geçidi’nde ise tünel çalışmalarının devam etmesi ve henüz ulaşıma açılmaması nedeniyle Karayolları ekibinin olumsuzluklara karşı hazır beklediği belirtildi.

KARS’A MEVSİMİN İLK KARI YAĞDI
Kars’ta etkili olan soğuk hava ve yağmur, yerini kar yağışına bıraktı. 2 bin 344 rakımda bulunan Kars-Göle Karayolu üzerindeki Boğatepe köyünün yüksek kesimleri yağan karla beyaza büründü.

Kars’a kışın geldiğini ifade eden eden vatandaşlar, “Bugün itibarıyla Kars’ta özellikle yüksek kesimlere kar yağdı. Şu anda kar yağışı da var. Hava sıcaklığı eksi 4 dereceye kadar düştü. Kars’a kış geldi diyebiliriz” dedi.

Kars’ta hava sıcaklığının ani düşüşü ile birlikte 2 bin 344 rakımdaki Boğatepe Geçidi'nde yoğun kar yağışı etkili oldu. Dağlarda kar kalınlığı 12 santimetreye ulaştı.

Öte yandan, Kars genelinde Susuz, Digor, Arpaçay, Sarıkamış ve Selim’de kar yağışı etkili oldu. Soğuk hava ve kar yağışının devam edeceği öğrenildi.

ORDU’YA MEVSİMİN İLK KARI YAĞDI
Ordu'nun Kabadüz ve Mesudiye ilçelerindeki yaylalara mevsimin ilk karı yağdı. Kent merkezinde dün gece etkili olan sağanak, yüksek kesimli yaylalarda sabaha karşı kar yağışına dönüştü. Kar yağışı sonrası Kabadüz ve Mesudiye ilçelerindeki Yukarıgökçe ve Çukuroba Yaylaları beyaza büründü. Bazı besiciler koyunları ile birlikte kar yağışına maruz kalırken, hava sıcaklıkları ise hissedilir derecede düştü.

TEKMAN-PALANDÖKEN KARAYOLUNDA KAR ÇİLESİ BAŞLADI
Erzurum-Tekman karayolu Palandöken Geçidi'nde kar çilesi başladı. Kara hazırlıksız yakalanan sürücüler yolda mahsur kaldı. Zirvede yer yer etkili olan yoğun sis, sürücülerin görüş mesafesini düşürdü. 2 bin 885 rakımlı Palandöken Geçidi ile 3 bin 200 rakımlı Palandöken Dağı yanından giden Tekman-Erzurum Karayolu, en ufak kar yağışıyla dahi sürücülere zor anlar yaşatıyor.

Yapımına 1996 yılında başlanan ve 2019 yılında biten yol; ilkbahar aylarında heyelandan, sonbahar ve kış aylarında ise kar ve fırtınadan dolayı sürücüleri zor durumda bırakıyor. Vatandaşlar, bölgeye bir an evvel tünel yapılması gerektiğini dile getirdi.

BAYBURT VE ERZİNCAN’IN YÜKSEK KESİMLERİNE KAR YAĞDI
Bayburt ve Erzincan kent merkezinde aralıklı sağanak yağmur görülürken yüksek kesimlerde yağış kara dönüştü. Hava sıcaklığının hissedilir derecede düşmesiyle birlikte yüksek kesimlerde beklenen kar yağışı gerçekleşti.

3 bin rakımlı Soğanlı Dağlarının eteğinde Trabzon il sınırında bulunan Bayburt’un Aydıntepe ilçesine bağlı Dumlu köyü kardan beyaz örtüyle kaplandı. Dumlu köyünün kardan beyaza bürünen merasında koyun sürüsü otlayarak karınlarını doyurmaya çalıştı.

Kar yağışı Erzincan’da Keşiş Dağlarının zirvesini de de görüldü. Karla birlikte hava sıcaklığında düşüş yaşandı. Öte yandan Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü ekiplerince yapılan son değerlendirmeye göre, bölge genelinde hava parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek.

Yağışların, yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olması bekleniyor. Hava sıcaklığı mevsim normalleri altında seyredecek. Rüzgârın güneyli yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette esmesi tahmin ediliyor.

BAHÇESARAY’DA KAR YAĞIŞI
Kentte etkili olan sağanak yağış, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı. Kar yağışı ve sisin etkili olduğu Van-Bahçesaray kara yolu üzerindeki Karabet Geçidi’nde sürücüler ilerlemekte zorlanırken, Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü de bölge illeri genelinde etkili olacak yağışların yüksek kesimlerde kar yağışı şeklinde olacağını duyurarak vatandaşları uyardı.

22 EKİM CUMARTESİ HAVA DURUMU

23 EKİM PAZAR HAVA DURUMU

24 EKİM PAZARTESİ HAVA DURUMU

25 EKİM SALI HAVA DURUMU

26 EKİM ÇARŞAMBA HAVA DURUMU