Enkaz altında kaç kişi var? 1999 depremde enkaz altında en uzun kalan kişi kaç saat sonra kurtarıldı, enkaz altında kaç saat kalınır?
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından AFAD, saat 07:45 itibariyle can kaybının 12 bin 873'e, yaralı sayının 62 bin 937'e yükseldiğini açıkladı. Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken Elbistan’a giden Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, Kümbet Mahallesi’nde enkaz altında kalan 3 kişilik aileyi kurtardı. Ekipler, İbrahim Ali (50), Ahmet Ali (22) ve Muhammet Ali'yi (15) depremden 72 saat sonra 4 katlı binanın giriş katından 8 saat süren çalışmayla sağ çıkardı. Malatya'da arama kurtarma çalışmasını sürdüren ekipler, eğitimli köpek 'Köpük''ün tepki vermesinin ardından 6 katlı bir binanın birinci katında olduğu belirlenen 60 yaşındaki Meral Nakır'ı 77 saat sonra canlı olarak kurtarmayı başardı. 81 saat sonra Malatya’da 2 kişi kurtarıldı. 81 saat sonra gelen umut, enkaz başında bekleyen aileler için umut olurken kurtarılma anlarına şahit olan vatandaşlar “Enkaz altında kaç kişi var? 1999 depremde enkaz altında en uzun kalan kişi kaç saat sonra kurtarıldı, enkaz altında kaç saat kalınır?” sorularının yanıtını sorgulamaya başladı.

Deprem felaketinin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Malatya'nın Yeşilyurt ilçesindeki altı katlı bir binanın enkazından 81 saat sonra önce bir kadın sonra da yetişkin bir erkek çıkarıldı. Aynı dakikalarda Kahramanmaraş'ta da biri çocuk iki kişi enkaz altından çıkarıldı. Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin 4. gündeyiz. Enkaz başında umutlu bekleyiş ise sürüyor. Yaralı ve ölü sayısı artarken sağ kurtulanlar enkaz başında bekleyenler için bir umut oluyor. Depremzedeler, enkaz başında ateş yakarak, umutlu bekleyişlerine devam ediyor. Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 24.727 arama kurtarma personeli görev yapıyor. Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı ise 5.709 kişi. Ayrıca AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, Ambulans Ekipleri, Gönüllüler, Yerel Güvenlik ve Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen saha personel sayısı ile bölgede görev yapan toplam personel sayısı 113.201'e yükseldi. Peki, Enkaz altında kaç kişi var? 1999 depremde enkaz altında en uzun kalan kişi kaç saat sonra kurtarıldı, enkaz altında kaç saat kalınır?

Enkaz altında kaç kişi var?
İki büyük depremde can kaybının 12 bin 873'e yükseldiği açıklandı. 62 bin 937 kişi yaralandı. 6 bin 444 bina yıkıldı.
Enkazda kaç kişinin olduğuna dair resmi bir açıklama gelmedi.

1999 depremde enkaz altında en uzun kalan kişi kaç saat sonra kurtarıldı?
İsmail Çimen depremden 151 saat sonra enkaz altından sağ olarak çıkarılmıştı, bu da yaklaşık 6 gün oluyor.

Enkaz altında kaç saat kalınır?
BBC’ye konuşan uzmanlar bunun çeşitli faktörlere bağlı olduğunu söylüyor. Çökme anındaki konum, hava ve suya erişim, iklim, hava koşulları ve enkaz altındaki kişinin fiziksel ve psikolojik durumu gibi unsurlar, ne kadar süre hayatta kalabileceklerini etkiliyor.
Çoğu kişi felaketin ardından geçen 24 saatlik sürede kurtarılabiliyor, ancak bundan çok daha sonra enkaz altından sağ kalanların kurtarıldığı birçok vaka var.

1995’te Güney Kore’deki bir depremde, bir depremzede 10 gün sonra enkaz altından çıkartılmıştı. Depremzede yağmur suyunu içerek ve karton yiyerek hayatta kalmayı başarmıştı.
Mayıs 2013’te bir kadın, bir fabrikanın enkazından çökmesinden 17 gün sonra çıkartılmıştı.
Haiti’de 220 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Ocak 2010’daki depremden sonra, bir adam yağmalanan bir dükkanın enkazının altında 12 gün sonra sağ çıkmıştı. Daha sonra bir kişinin de 27 gün sonra enkazdan çıkartıldığı belirtildi.

Enkaz altında ne yapılmalı, ne yapılmamalı?
Kibrit ve çakmak yakmayın.
Hareket etmeyin ve toz kaldırmayın.
Ağzınızı ve burnunuzu mendil ya da kıyafetinizle kapatın.

Borulara ya da duvarlara vurarak yerinizi arama kurtarma ekiplerine bildirmeye çalışın ve ıslık çalın.
Bağırmayı son çare olarak kullanın. Çünkü bağırmak tehlikeli boyutlarda toz yutmanıza neden olabilir.
