Adana’da gıda skandalı! Ucuz etin bedeli yüksek olabilir: Tek tırnaklı hayvan eti tüketmenin ölümcül riskleri var
Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı gıda zincir restoranlarına yaptığı denetimlerde aldığı örneklerde taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini yayınladı. Birçok gıda ürününde insan sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozul veya değiştirilmiş 56 farklı üründe taklit – tağşiş yapıldığı kesinleşmiş 463 farklı ürüne rastlandı. Bu ürünlerden başlıca at eşek gibi tek tırnaklı hayvan eti, bitkisel yağın bulunmaması gereken ürünlerde bitkisel ürünlere rastlanılması gibi birçok uygunsuzluk belirlendi. Listede Adana’dan birçok gıda ve zincir restoranı da listede yer aldı.

İnsan sağlığını hiçe sayan bu firmaların ortaya çıkmasının ardından sosyal medyada günlerde konuşulan listede tüketicilerin paketli ya da hayvansal gıda tüketiminde dikkatli olması gerektiğini açıklayarak, tek tırnaklı hayvan etinin gıda zehirlernmesinin yanı sıra ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Özellikle kıyma, sucuk, sosis, salam ve hazır yemeklerde bu riskin daha fazla olduğunu söyleyen Diyetisyen Şeyma İlhan, tüketicinin bu ürünleri alırken dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, şüpheli durumla karşılaştığında yetkililere bildirilmesi gerektiğini ifade etti.

SOFRALARDAKİ GIDA TERÖRÜ: İNSAN SAĞLIĞI HİÇE SAYILDI
İlhan, Tek tırnaklı hayvan eti tüketimi, trikinelloz gibi paraziter hastalıkların yanı sıra, salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara yol açabileceğini belirterek, “Trikinelloz, trikinella spiralis adlı parazitin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Bu parazit, yetersiz pişirilmiş at veya eşek eti tüketimiyle insanlara bulaşabilir. Parazit kas dokusunda yerleştiği için, insanlar bu enfekte eti tükettiklerinde ciddi kas ağrıları, ateş, ishal gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediğinde, ölümcül olabilen ciddi komplikasyonlar görülebilir.

ÖZELLİKLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF KİŞİLERDE ÖLÜMCÜL OLABİLİR
Ayrıca, tek tırnaklı hayvanların hijyen standartlarına uygun olmayan ortamlarda kesilmesi ve işlenmesi, bakteriyel kontaminasyon riskini artırır. Özellikle salmonella ve E. coli gibi gıda kaynaklı enfeksiyonlara yol açabilen patojenler bu tür ürünlerde bulunabilir. Bu bakteriler ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabilir ve bazı durumlarda bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ölüme yol açabilir.

İlhan, özellikle kıyma, sucuk ve hazır yemeklerde dikkatli olunması gerektiğini belirti. Tüketicilerin, güvenilir markaları tercih etmeli ve şüpheli durumlarda yetkililere bildirimde bulunması gerkeitğini aktararak, “Gıda denetim süreçlerinin sıkılaştırılması ve tüketicilerin bu konuda bilinçlendirilmesi, bu tür sağlık tehlikelerinin önüne geçilmesi açısından büyük önem taşıyor.” dedi.

FİYATI UCUZ OLAN ET ÜRÜNLERİNE DİKKAT
İlhan, özellikle işlenmiş gıdalarda bu tür risklerin daha fazla aolduğunu hatırlatark, gıda güvenliği ve sağlık riskinin ortadan kalkması açısından işlenmiş gıda ve hazır yemeklerin tüketilmesinden uzak durulması gerektiğini vurguladı. İlhan, kıyma, hazır köfte, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri, paketli satılan döner ve kebaplar, Hazır makarna sosları, lazanya, börek gibi kıyma veya işlenmiş et içeren hazır yemeklerde düşük kaliteli veya karışık et kullanımı riskinin fazla olduğunu belirtti.

İlhan, bunun yanı sıra, fiyat olarak piyasa ortalamasının çok altında olan et ürünleri konusunda da şüpheci yaklaşılması gerektiğini aksi takdirde bu durumun geri dönülemez ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğinin altını çizdi.

GIDA ZEHİRLENMESİ RİSKİ ARTIYOR
İlhan, bu tür gıdaların tüketilmesinden dolayı Gıda zehirlenmesinde başlıca belirtileri arasında mide bulantısı, kusma karın ağrısı, yüksek ateş, kas ağrıları ve aşırı terleme gibi belirtiler gösterildiğinde mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini dile getirdi.
