Gazete Vatan Logo

Flamingo cennetine otoyol!

Doğa Derneği, İzmir’de flamingoların yaşadığı Gediz Deltası’ndaki Kuş Cenneti’nden geçecek otoyol için projenin durdurulması yönünde başvuru yaptı. Dernek proje durdurulmazsa dava açacak.

Flamingo cennetine otoyol!

İzmir Körfezi Geçiş Projesi, İzmir Kuş Cenneti olarak bilinen Gediz Deltası’ndaki flamingoların yaşam alanlarını tehdit ediyor. Altı şeritli yol ve tren yolunu içeren proje yapıldığı takdirde koruma altındaki binlerce hektarlık sulak alan ve 1. derece doğal sit alanı yok olacak.

Hukuki değil

Projenin yapılacağı bölge flamingoların Türkiye ve tüm Akdeniz’deki en önemli kışlama alanı olup her yıl on binden çok flamingoya ev sahipliği yapıyor. Bölge uluslararası ölçekte ‘Önemli Doğa Alanı’ olarak tanımlanıyor. KGM’nin hazırladığı proje doğal sit alanı olan Narlıdere’den başlayıp Gediz Deltası sulak alanını ikiye böldükten sonra Sasalı kavşağına bağlanıyor. Bu yüzden projenin hukuksal olarak planlanması mümkün bile değil.

“Durdurulsun”

VATAN’a konuşan Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Levent Erkol, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne yapılacak otoyolun alanın dokusuna zarar vereceğini, bölgenin sulak alan olduğunu ve hem ulusal hem de uluslararası mevzuata aykırı olduğunu bildirdik. Projenin durdurulması gerekiyor. Alacağımız cevaba göre hem yerel hem de uluslararası alanda gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız” dedi.

Haberin Devamı

Flamingo yaşayan tek şehir

Bölgede flamingo ve tepeli pelikan dahil kıyı kuşları on binlerce yıldır yaşıyor. Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, “Dünyada içinden tüp geçit geçen yüzlerce metropol var. Fakat içinde flamingoların yaşadığı dünyadaki tek şehir İzmir. Bu İzmir’i dünyanın tanıması için büyük bir fırsat” dedi.