Çarşı'dan para çıkmaz

Dün gazetelerde ‘Çarşı’nın patentini kulüp aldı’ haberlerini görünce hayret ettim. Hele hele “Beşiktaş Kulübü Çarşı logolu ürün satışından çok para kazanabilir” yorumlarını okuyunca şaşkınlığım biraz daha arttı.

Konunun geçmişini hatırlayan biri olarak bazı yanlışları düzeltmek ve durum tespiti yapmak istiyorum. Herşeyden önce Çarşı’nın isim hakkı Boyner’dedir. Beşiktaş Kulübü Boyner’den bu ismi almak için 2 yıl önce çok uğraştı ancak Cem Boyner bir türlü razı olmadı. Beşiktaş kulübü de Genel Sekreter Metin Albayrak’ın başarılı bir hamlesi ile Siyah Beyaz Çarşı ve Karakartal Çarşı markalarının tescilini gerçekleştirdi. Yani aslında şu an Kartal Yuvaları’nda satılan Çarşı logolu ürünler dikkatli incelenirse önünde Siyah Beyaz ya da Karakartal ibarelerinin mutlaka olduğu görülecektir.

Bir yanlış algı daha vardı. Beşiktaş’ın taraftar topluluğu Çarşı’nın, Çarşı ismini ve meşhur logosunu tescil ettirdiği ve bu isimle, logosuyla çıkacak her türlü ticari ürünün de sahibi olduğu sanılıyordu. Nitekim Beşiktaş’ta Çarşı logolu ürünleri satan bir kaç küçük dükkan da vardı. Gönül verilen takımın gücünden yola çıkılarak bir ticari üst kimlik yaratılmıştı. Ancak Çarşı ismi için yapılmış herhangi bir tescil yoktu. Sadece Beşiktaş Çarşı grubunun lideri Ayhan Güner’in noterden alınmış bir tespit tutanağı vardı ki onun da ticari anlamda geçerliliği bulunmadığı anlaşıldı.

Haberin Devamı

Gelelim Beşiktaş’ın bu ürünlerden çok para kazanacağı yorumlarına... Evet gerçekten de taraftarlar çok uzun süre kulübe Çarşı logolu ürünlerin hazırlanması ve Kartal Yuvaları’nda satışı için baskı yaptıAncak dediğim gibi bu ürünlerin satışı yeni bir olay değil. Epey uzun zamandır Siyah Beyaz Çarşı ve Karakartal Çarşı ibareli ürünler satılıyor (Lansman Pascal Nouma ile gerçekleştirilmişti) ve ne yazık ki en az satan ürünler listesinde yer alıyor. Gezi olayları yaşanmasa satışlar daha da düşük kalacaktı.

Beşiktaş taraftarının lisanslı ürüne ilgi konusunda rakipleri Fenerbahçe ve Galatasaray’a göre ne yazık ki çok geride kaldığı görülüyor. Yine ne yazık ki korsan ürünlere de en çok Beşiktaş taraftarı rağbet ediyor. Bu yüzdendir ki korsan ürün yapanlar FEDA t-shirtünün taklidini çıkartabildi ve birileri gidip onları satın aldı. Verdikleri paranın tek kuruşunun dahi kulübe yaramadığını bile bile...

Haberin Devamı

Beşiktaş taraftarının “Beleş” konusunda öğrenmesi gereken çok şey var.

Stadınının hemen üstünde bir Beleştepe’si vardı malum. Yeni stadla birlikte o tepe olmayacak. Ancak öyle görünüyor ki bazı taraftar grupları ‘Beleş’ konusundaki ısrarlarını yeni stadla birlikte de sürdürecekler. Beşiktaş taraftarı olarak 132 desibele kadar çıkan yaratıcı çılgın tezahüratlarla övündük gururlandık. Ancak sportif başarı istiyorsak 132 desibellik muazzam rekorun yanına 132 milyon dolarlık taraftar gelirini de eklememiz lazım. Bunun yolu da maçlara bilet alarak girmekten, kombinelere ilgi göstermekten ve lisanslı ürün satın almaktan geçiyor.

Bunların hiçbirini yapmadan kulüpten flaş transfer istemek, sporculardan büyük başarılar beklemek haksızlık oluyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR