Spor yaparak kaslandı turizmi radarına aldı

Türkiye’de yayınlanan spor içeriğinin yüzde 50’den fazlasının yayın hakkına sahip olan, ekonomik büyümesini sporla gerçekleştiren Sadettin Saran, Hırvatistan’da yaptığı otel yatırımı ile turizme adım attı. Memnun kalınca da bu alandaki yeni fırsatları takibine aldı

UNESCO’nun dünya kültür mirası listesine aldığı Hırvatistan Split’te Adriyatik kıyısında 800 metrelik özel plajı, marinası ile çok çekici 60 bin metrekarelik Grand Hotel Lav yatırımı, Saran Holding’e yeni bir ufuk açmış gibi görünüyor. Bugüne kadar spor, medya, savunma, sağlık, yayıncılık alanındaki yatırımları ile dikkat çeken ve büyümesini bu alanlarda gerçekleştiren Saran Holding’in yeni ilgi alanı turizm.

Spordan vazgeçmeyiz

Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran ile ‘Game of Thrones’ dizisinin bazı bölümlerinin çekildiği Split’e hızlı bir hafta sonu ziyareti yaptık. Adriyatik kıyıları zaten son dönemin yükselen turizm destinasyonu. Saran da burada bir otel yatırımı yaparak ve Le Meridien’in işlettiği

Spor yaparak kaslandı turizmi radarına aldı

381 odalı otelde yüzde 99 doluluğa ulaşarak doğru bir karar verdiklerinin altını çiziyor. Saran, bu işi sevdiklerini, hem Türkiye’de hem de yakın coğrafyada farklı fırsatlara baktıklarını belirterek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Aslında bu otel turizm alanındaki ilk yatırımımız değil. Daha önce Çekya’da yerleşik Cedok.com.adlı tur operatörünün sahibiydik. Bu otelin maddi sorunları olduğunu biz de Cedok sayesinde öğrendik. İyi bir fizibilite çalışması ile bu yatırımı yapmaya karar verdik. Marinasını, SPA’sını yeniledik. Kaliteli bir yönetimle birleşince başarı geldi. Game of Thrones turizmi de bize önemli katkı yaptı. Pek çok turistin ajandasına Split, Game of Thrones ile girdi.” Saran, stratejilerini de şöyle özetledi: “Turizmde büyümek istiyoruz. Ancak büyümek isterken fiyat konusunda da son derece titiz olacağız. Örnek olarak Atina Hilton’a da talip olduk. Bir değerleme yaptık ve kafamızda bir fiyat belirledik. Ancak bir başka Türk grup geldi ve bizim belirlediğimizin çok çok üzerinde bir rakama otele talip oldu. ‘Bir oteli alalım da hangi fiyata olursa olsun’ diye bir hırsımız yok. Ekonominin gerçekleri neyi gerektiriyorsa son derece rasyonel yaklaşarak yeni fırsatlara bakacağız. Bu alanı yeni oyun alanımız olarak görüyoruz.”

Haberin Devamı

Saran, spor alanındaki fırsatlara da dikkat çekiyor ve bu alanda büyümeyi de devam ettireceklerini ifade ediyor. Saran Grubu şu an Türkiye’de değişik kanallarda yayınlanan spor içeriğinin yüzde 50’den fazlasının yayın hakkına sahip. Futbolda pek çok ünlü ligin Türkiye yayın hakları Saran Holding’de. Sadece futbol değil, Diamond League, Wimbledon, ATP masters, HBO Boks geceleri, MotoGP, F1 gibi özel izleyicisi olan spor aktivitelerinin de yayın haklarını almış durumda.

Spor yaparak kaslandı turizmi radarına aldı

Sporun 150 milyar dolarlık bir sektör olduğuna işaret eden Saran, “Bunun 50 milyar doları futbol. Türkiye’de pazar 500 milyon dolar. Öngörülere göre spor medyası her yıl ortalama yüzde 5.5 büyüyecek. e-sporun yıllık ortalama büyümesi de yüzde 43. Burada ciddi bir potansiyel var. Bunu değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu arada Türkiye’deki pek çok dizinin ve filmin dublajının, altyazılarının Saran Holding’in dijital stüdyolarında yapıldığını, özellikle taksicilerin en çok dinledikleri radyo kanalı olan Radyo Trafik’in de bir Saran Holding yatırımı olduğunu bu gezi esnasında öğrendim.

Mecburen TV sahibi oldu

PremIer Lig’in Türkiye yayın haklarını yakın geçmişte yenileyen ve 14 ülkeye de satış hakkını alan Sadettin Saran, ilk anlaşma günlerini hatırlıyor: “Gittim, talip oldum. Türkiye’yi çok tanımadıkları için 150 bin euro gibi bir rakama 3 senelik anlaşma yaptım. Ancak kriz çıktı. Türkiye’de bunu pazarlayacak kanal bulamıyorum. Mecburen kendi televizyon kanalımızı kurduk. Türkiye’nin bu alandaki büyük potansiyelini İngilizler de gördü. İlk etapta bize Afganistan gibi muamele yaptıkları için küçük bir meblağ ile yayın hakkını almıştım. Şimdi anlaşmayı yeniledik ve 3 yıllığına 45 milyon euro ödedik.” Şirket sadece spor aktivitelerinin yayın hakkını almıyor, içerik de üretiyor. Saran, yakın zamanda dizi işine gireceklerini, Netflix ile de bir anlaşmaya yakın olduklarını söylüyor.

Haberin Devamı

Boş beyin şeytanın oyun alanıdır

Ailece spor sevdalısı olan Saran ailesi, sosyal sorumluluk alanı olarak da elbette kimseyi şaşırtmamış ve sporu seçmiş. Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte, spor salonu olmayan ilçelere şehirlere spor salonu hediye ediyorlar. Bugüne kadar 17 spor salonu yapan Saran Grubu, 18’inci salonu teslim etmeye hazırlanıyor. Sadettin Saran, “Spor özellikle genç beyinler için en önemli aktivite. Boş beyin şeytanın oyun alanıdır. Bu yüzden biz herkesin spora yönelmesini destekliyoruz. Bu alanda bizim dışımızda gerçekleşen ancak takdir ettiğimiz faaliyetleri de destekliyoruz” diyor. Bir Fenerbahçe sevdalısı olan Saran, Altınordu gerçeğine dikkat çekiyor ve “Biz geçmiş yıllarda Borissia Dortmund’a ortak olmuştuk. Benzer bir iş birliğini Altınordu ile neden yapmayalım?” dedi.

DİĞER YENİ YAZILAR