Şimdi Türkiye’de ‘Peh’ dedirtecek

Dünyanın en modern stadı olarak gösterilen Krasnodar Arena’nın da inşaatını yapan Esta, Benesta markası ile Türkiye’ye geldi. Şirketin Başkanı Bahattin Demirbilek “Dedem ‘Öyle işler yap ki peh desinler’ diye tembihlemişti. Türkiye’de konutta peh dedirtmek istiyoruz” dedi

30 yıllık meslek hayatımda çok ilginç insan tanıdım ancak sanırım Esta Construction’un Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Demirbilek kadar enteresanı ile karşılaşmadım. Kahvaltı için buluşacağımız mekandan içeri girdiğinde sadece ben değil, herkesin meraklı bakışları üzerindeydi. ‘Bu kim acaba’ derken, geldi masama oturdu. Aslında Moskova’da buluşup tanışacaktık. Ancak rahatsızlığım nedeniyle gidememiştim. Kısmet İstanbul’aymış.
Nasıl tarif etmeli bilemiyorum. ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin setinden çıkıp gelmiş gibiydi. Kaftanı, Sevan
Bıçakçı imzalı yüzükleri, hançerli kolyesi, çift renkli ayakkabısı...
Kafasına da sarık takıp gelecekmiş ancak sağ olsun o kadar da tuhaf görünmesin diye normal şapka takıp gelmiş. Rusya’da çok tanınan bir müteahhit. Ancak Türkiye’de henüz bilinmiyor. Bu yüzden de Türkiye’de kurduğu şirketin adını “Merhaba Türkiye ben Esta” diyerek geldiği için Benesta koymuş...
Peki kim bu Esta?
Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record (ENR) dünyanın en büyük 250 inşaat firması arasında Esta’yı 168’inci sırada gösteriyor. Şirket bugüne kadar uluslararası arenada toplam 2.5 milyon metrekare büyüklüğünde inşaat projesine imza attı. Esta, Dünya’nın çeşitli yerlerindeki 7 ofisi, 37 ülkede 10 bini aşkın çalışanı ile hizmet veriyor. Kuruluşundan bugüne 4 milyar dolar ciro elde etti. ESTA Construction’nın Soçi’de yaptığı başarılı projelerden dolayı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den aldığı bir de ödülü bulunuyor. ESTA tarafından inşa edilen alışveriş merkezi Metropolis II AVM ile de Rusya’daki ticari gayrimenkul alanında faaliyet gösteren kurumların katıldığı en önemli ve prestijli ödül olma özelliği taşıyan ‘The Commercial Real Estate Awards’ 2017’de ticari gayrimenkuller alanında, ‘Orta Ölçekli Ticari Merkez’ kategorisinde 1’inciliği elde etti.
37 dönümlük arazinin 20 dönümü çocuklara
Gelelim Esta’nın Türkiye macerasına. Yani Benesta’ya... Esta Construction Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Demirbilek, Türkiye’ye bu dönemde yeni bir proje ile gelme fikrini şu sözlerle açıklıyor: “Ben hep her şeyin tersini yapmayı seven insanlardanım, benim karakterim de böyle. Bizimkisi; hayata karşı bir duruş ve yapılamaz denene karşı bir inat. ‘Türkiye’de bu dönemde yatırım yapılmaz’ diyenlerin aksine biz daha çok motive olup ülkemizde iş yapmak istiyoruz ve ben şahsen Türkiye’ye çok inanıyorum.”
TOKİ’nin Acıbadem’de ihaleye çıkardığı 37 bin metrekarelik araziye en yüksek teklifi Benesta vermişti. Benesta’nın ilk işi bu araziye yapacağı 1.242 konutluk proje olacak. Burada çocukları merkezine alan ve onlar için tasarlanan bir projeyi hayata geçiriyor. Arazinin tam 20 dönümü yani yarıdan fazlası çocuklar için bir eğlence parkına çevrilecek. En az 50 farklı aktivitenin olacağı proje, sadece site sakinlerine hizmet verecek. “Bu proje dünyadaki çocuklu aileler için en iyi proje olacak” diyecek kadar da iddialı Demirbilek. Bu projeye çok önem veriyor. Zira, Rusya başta olmak üzere dünyada tanınsa bile Türkiye’de henüz bilinmiyor ve Acıbadem projesi Benesta’nın referans projesi olacak. “İşte Ben Esta” diye ortaya çıkmak, dedesinin nasihatına uyarak ‘Pehh’ dedirtmek istiyor.
Benesta; Acıbadem, Dolapdere, Basın Ekspres, Bahçelievler ve Bağdat Caddesi’nde yatırım tutarı 1 milyar dolar olan konut projelerini yakında görücüye çıkaracak.
Bu adama dikkat
Dedim ya hakikaten çok enteresan bir kişilik. Bana bazı fotoğraflarını gösterdi. Tipten tipe girebiliyor. Bazen yüksek tabanlı bir botla, bazen bir kaftanla, bazen saçlar kazınmış bir halde ortaya çıkabiliyor. Ayurveda felsefesine uygun bir hayat biçimi var. Kendini şirketin patronu değil bir çalışanı olarak görüyor. “Genç yaşımda Rusya’ya geldim. Yıllarca Rusya’da yaşadım, ancak Gaziantepli bir Türk kadın ile evlendim. İşte bu kadar tuhafım” diyor gülerek. Harika 2 çocuğa sahip. İş hayatındaki yükselişi de gerçekten çok ilginç. 22 yaşındayken, Entes İnşaat’ta çalışmak üzere Rusya’ya gidiyor. 4 yılın sonunda bu kez yine Rusya’da Evyap’da çalışmaya başlıyor. Kısa bir zaman diliminde Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya’yı kapsayan bölgede Evyap CEO’luğuna yükseliyor. 9 yıl sonra Rusya’da edindiği deneyim, girişimci ruh ve bölge dinamiklerine olan hakimiyeti ile 2005’de Esta Construction’ı kurma cesaretini gösteriyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR