Gazete Vatan Logo

Emniyetten teröre İHA’lı takip!

Emniyetten teröre İHA’lı takip!

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) terör eylemleri ve toplumsal olayları havadan takip etmek için yerli İnsansız Hava Aracı (İHA) alıyor. EGM, havadan keşif için yerli İHA ile bomba imha robotu alınması için Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) 15 Ekim’de anlaşma imzaladı. Kale-Baykar Ortaklığı tarafından tamamen milli olarak üretilen Bayraktar TB-2 Taktik İHA’dan 6 uçak ve 4 yer kontrol istasyonundan oluşan 2 sistem alınacak. Gece ve gündüz şartlarında keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespiti ve takibi yapabilen İHA’ların teslimatları bir yıl içinde başlayacak. EGM, İHA’lar dışında Aselsan tarafından üretilen 16 hafif zırhlı bomba imha ile 100 adet iki kişi tarafından taşınabilir bomba imha robotu da alacak.

Anlık istihbarat desteği

İHA’ların daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu kırsalında görev yapan Özel Harekat timlerine anlık istihbarat sağlamak için kullanılacağı öğrenildi. Emniyet İHA’lar ile başta PKK olmak üzere yasadışı terör örgütlerine kırsal alanda nokta operasyonlar düzenleme imkanına sahip olacak. İHA’ların toplayacağı istihbarat arazideki özel harekat timlerine anında ulaştırılacak ve bu sayede eylem öncesi teröristlerin etkisiz hale getirilmesi sağlanacak. İHA’lar aynı zamanda kaçakçılıkla mücadelede de kullanılacak.

Haberin Devamı

PolNet’e entegre
Bayraktar TB-2’nin aktaracağı görüntüler için kullanılan görüntü değerlendirme sistemi ile harita ve görüntü yazılımları Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacına göre Türk mühendisler tarafından düzenlenecek. Ayrıca İHA’ların görüntü aktaracağı sistem EGM’nin PolNet Bilgi ve Haberleşme Ağı’na entegre edilecek. Bu sayede İHA’ların çektiği görüntüler istenildiği takdirde canlı olarak tüm merkezlerden izlenilebilecek.