Gazete Vatan Logo

Türban kararı doları nasıl etkiledi ?

Anayasa Mahkemesi'nin türban düzenlemesini reddetmesinin ardından döviz kurları yükselişe geçti.

Açıklama piyasa kapanışından sonra geldiği için borsa üzerinde etkisi olmadı.

Kararın açıklanmasından önce 1.2290 seviyelerinden el değiştiren dolar, açıklama ile beraber 1.23 seviyesinin üzerine çıktı. Dolar beş dakika içerisinde 1.2350 YTL seviyesine tırmandı. Bu seviyede dengelenen dolar daha sonra ikinci bir hamle ile 1.2400 YTL'ye ulaştı.

ÇOK BÜYÜK HAREKET OLMAZ


Alternatif Yatırım Hazine Müdürü Özcan Geçer, açıklanan kararının çıkma olasılığının düşük olmadığını ve pozisyonların bu durum gözetilerek alındığını belirtti. Kararın dövizde önemli bir yansıması olmasının beklenmediğini kaydeden Geçer, dolar için 1.25-1.26 bandının önemli olduğuna dikkat çekti.

Geçer, AKP'nin kapatılması ile ilgili olasılıkların arık dikkate alınmaya başlayacağını, ancak burada olasılık artarsa AKP'nin kapatılıp yeni bir parti kurulacağı yönündeki yaklaşımların paniği önleyeceğini ifade etti. Yurtdışında piyasalardaki düzelmeye de dikkat çeken Geçer, "dışarısı toparlanırsa içeriye etkisi sınırlı olacak" dedi.

OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Global Yatırım Stratejisti Volkan Dükkancık, çıkabilecek en sert kararın çıktığını belirterek piyasaları olumsuz etkileyeceğinin aşikar olduğunu ifade etti. Borsada yarın satışların görülebileceğini belirten Dükkancık, şöyle devam etti:

"Borsa yarın satışla açılır. 39 bin 300-500 desteğine doğru geri çekiliriz. Borsa buralarda tutunup kararın devamındaki gelişmeleri bekler. son dönemde ABD'den gelen olumlu datalar bizim şansımız. Ancak borsada orta vadeli azalan trend devam edecek" dedi.

Kararı değerlendiren Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, kararın piyasalar açısından çok olumlu olmadığını ama belirsizliğin bitmesi açısından olumlu olduğunu kaydetti. "Piyasalar eylül ekim ayında bekledikleri kararı haziran ayında buldular. Belirsizliklerin kalkması açısından borsada yükseliş sebebidir. Kısa vadede satış gelebiilir ama sonrasında piyasa rahatlar" diyen Uskuay, İMKB'nin yurtdışı piyasalar arasında olan marjının kapanabileceğini belirtti. (hurriyet)

Haberin Devamı