Gazete Vatan Logo

Taşerona zam müjdesi

Taşeron işçilere kadro yasasında hükümet son dakika değişikliği yapma kararı aldı. Buna göre; kadroya alınacak taşeron sayısı artacak. Kadroya geçen taşeron, memurla aynı hak ve zamma kavuşacak

Taşerona zam müjdesi

Memurla aynı oranda artış Yasa çıkınca taşeron işçiler 'özel sözleşmeli personel' olarak devlete alınacak. Taşeron işçiler şu anda aldıkları maaşla işe başlatılacak. Daha sonra memur sendikalarına üye olmaları sağlanacak. Sendikalar ile hükümetin pazarlığı sonucu ortaya çıkan zam, aynen taşeronlara da yansıtılacak.

İşçiler, memurların sağlık ve sosyal haklarından da yararlanacak. Asıl işi yapanların maaşı özel artışlarla aynı işi yapan memurların maaşıyla eşitlenecek.

'12 ay şartı' esniyor

Daha önce kadroya 12 ay boyunca çalışan taşeron işçilerin alınacağı açıklanmıştı. Ancak birçok taşeron işçi 3-5 ay çalıştırılıp çıkarılıyor veya sözleşmesi yenileniyor. Bu da mağduriyet yaratıyordu. Bu durum da Meclis gündemine getirildi.

Naci Ağbal, 12 aylık çalışma şartının esnetilebileceğini söyledi. Sınavların nasıl yapılacağı da merak konusu.

Ağbal, sınavların da kurumlarca yapılmasının öngörüldüğü bilgisini verdi.

Kısa sürede çıkacak

Devlet hastanelerinde, Karayollarında, bakanlıklarda, belediyelerde 720 bin taşeron işçisi bulunuyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, tüm taşeron işçilerin kadroya alınacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Yasa da kısa sürede çıkacaktı.

Yasaya göre; genel seçimlerden önce kamuda taşeron olarak çalışmaya başlayanlar kadroya alınacaktı. Ancak kadro yasa tasarısı, gelen talepler üzerine Meclis'e gelmeden değiştirildi.

Tarih öne çekilecek Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron olarak çalışanların kadroya alınmasına ilişkin yasal düzenleme konusunda milletvekillerine bilgi verdi. Hazırlanan yasal düzenleme 1 Kasım 2015'ten önce kamuda taşeron olarak çalışanları kapsıyordu. Milletvekilleri bunun değiştirilmesini, yasanın yürürlüğe giriş tarihinin 1 Ocak 2016 ya da yasanın yürürlüğe girdiği tarih olarak yapılmasını istedi. Bu gerçekleşirse kadroya geçecek taşeron sayısı da artacak.