Gazete Vatan Logo

Perili Köşk 4 milyon dolara Borusan'ın yeni üssü oluyor

Borusan Holding, Rumeli Hisarı'nda Basri Erdoğan'a ait Köşk'ü genel müdürlük merkezi yapmak üzere kiraladı. Perili Köşk olarak bilinen yapıyı 25 yıllığına kiralayan Borusan, buraya 4 milyon dolarlık yatırım yapacak. Kabataş'taki merkez ise butik otele dönüştürülecek

Rumeli Hisarı'ndaki 80 yıllık Perili Köşk'ü Borusan Holding kiraladı. Yaklaşık 15 yıl önce Basri Erdoğan'ın satın aldığı Perili Köşk'ü 25 yıllığına kiralayan Borusan, Tophane'deki Holding binasını buraya taşıyacak, İki ay içinde gerekli izinlerin çıkacağını belirten Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, iç dekorasyonu 6-8 ay içinde tamamlamayı, yıl sonuna kadar da buraya taşınmayı hedeflediklerini kaydetti.

Dışı geçmişi içi geleceği anlatacak
Perili Köşkün iç dizaynını daha önce de Yapı Kredi'nin Gebze'deki teknoloji üssünü yapan İngiliz mimar Alew'in yapacağını anlatan Kocabıyık, dekorasyonun maliyetinin 3-4 milyon dolar olacağını belirtti. Grup olarak eski eserlere ve sanata olan sempatileriyle doğru orantılı olarak, dışarıdan minimalist gözüken ancak içeride ultra modern bir yer aradıklarını kaydeden Borusan Holding Genel Müdürü Agah Uğur ise Perili Köşk'ü neden seçtiklerini şöyle anlattı:

"Gece saat 12.30 gibi Ahmet Kocabıyık bir mesaj attı. Mesajda, 'Harika bir yer buldum, görüşelim' yazıyordu. Ben de çok heyecanlandım. Ancak doğruyu söylemek gerekirse ilk gördüğümde hayal kırıklığına uğradım. Perili Köşk'ün içi metruk haldeydi çünkü. Aslında Borusan'ın konseptiyle çok örtüşüyor. Dışarıdan geçmişimizi, ultra modern hale getirilecek olan içi de şimdi ki halimizi anlatacak."

60 yıldı boş ama bize bir şey olmaz
80 yıllık geçmişinde 60 yılını 'misafirsiz' geçen Köşk, bu nedenle 'Perili' olarak anılıyordu. 'Peri' efsanesinden tedirgin olup olmadığını sorduğumuz Ahmet Kocabıyık, gülerek, "Bir şey olmaz" dedi. Kocabıyık, Perili Köşk'ün kira maliyeti konuşunda işe "Çok az" demekle yetindi. Perili Köşk'e Holding'ten yaklaşık 50-60 kişinin gideceğini belirten Kocabıyık, "Tophane'deki holding binasında diğer şirketleriniz de yer alıyordu. Perili Köşk'e bu kadar kişi nasıl sığacaksınız?" sorusuna da, "Onlar da gidip kendi fabrikalarında oturacak" şeklinde yanıt verdi.

Tophane'de bulunan mevcut Holding binasının nasıl değerlendirileceğini ise Kocabıyık, şöyle açıkladı:

"Biliyorsunuz, Holding binasının da içinde bulunduğu alanın bir turizm bölgesine dönüştürülmesi planı var. Oraya Duty Free'lerin olduğu bir yer yapılması düşünülüyor. Eğer öyle bir gelişme olur ve bir turizm bölgesi oluşturulursa, biz de holding binasını otel olarak değerlendirmek istiyoruz."

2007 ciro hedefi 2005'te gerçekleşecek
Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, 2007 yılı için 2 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmesi hedeflenen Borusan Grubu konsolide cirosuna, 2005 yılı sonu itibarıyla ulaşmayı öngördüklerini söyledi.

2004 yılında 1.6 milyar dolar ciroya imza attıklarını kaydeden Kocabıyık, şöyle devam etti: "2002 yılında hazırladığımız beş yıllık stratejik planımız, 2007 yılı için Borusan Grubu konsolide cirosunun 2 milyar dolar seviyesine erişmesini hedefliyordu. 2002 yılının ortasında zorlayıcı olarak görülen bu hedefe 2005 yılı sonu itibarıyla varacağımız görülüyor. 2006'da başlayacak üçüncü beş yıllık stratejik planımızda ise mevcut işlerimizde büyüyerek ciromuzu en az ikiye katlayacağımızı
söyleyebilirim."

Borusan Holding Genel Müdürü Agah Uğur ise Borusan'ın geçen yıl yüzde 56 oranında büyüdüğünü, son beş yılda ortalama yüzde 18 büyüdüklerini belirtti. Borusan'ın cirosunun yüzde 61'ini yaratan Çelik Grubu'nun, son beş yılda yüzde 178 oranında büyüdüğünü belirten Uğur, işlenen çelik hacminin ise 2 milyon tona ulaştığını söyledi. Distribütörlük Grubu'nun ise Borusan'ın cirosunun yüzde 34'ünü oluşturduğunu ifade eden Uğur, bu grubun 2000 yılından bu yana yüzde 63 oranında büyüdüğünü anlattı. Borusan'ın 2000-2005 yılları arasındaki yatırım toplamının 400 milyon doları aştığını belirten Uğur, grubun 2004 yılında satışlarını yüzde 56, kârlılığını da yüzde 107 artırdığını, cironun yüzde 25'ini ise yurtdışı faaliyetlerin oluşturmasını hedeflediklerini kaydetti.

Haberin Devamı