Gazete Vatan Logo

Ofis kirasının metrekaresi 14 $ oldu, yükseliş sürecek

Ünlü gayrimenkul danışmanlık şirketi DTZ, İstanbul’da ofis kiralarının metrekaresinin bu yıl 14 dolara çıktığını ve artacağını öngördü

Avrupa’nın ünlü gayrimenkul danışmanlık şirketi DTZ, İstanbul’da ofis kiralarının metrekaresinin bu yıl 14 dolara çıktığını, artışın devam edeceğini öngördü. A sınıfı ofislerde ise aylık metrekare fiyatı 24 doları buluyor.

Avrupa’nIn ticari gayrimenkul emlak aracılık ve danışmanlık şirketi DTZ, İstanbul ofis raporunu açıkladı. Rapora göre; son 3 yılda yeni ofis stokunun azlığı ve mevcut ofis stokunun hızlı tüketilmesi özellikle merkezi iş alanlarında boşluk oranlarının önemli ölçüde düşmesine neden oldu. Bundan dolayı kiralarda artış eğilimi başladı ve ortalama 14 dolara çıktı. Bu eğilim gelecek yıllarda da devam edecek. Aylık metrekare kira fiyatı 2001 krizinde 9 dolara kadar düşmüştü. 2000 yılı ise 16 dolar ile rekor yılıydı.

DTZ’ye göre hizmet sektörünün özellikle bankacılık, finans ve sigorta firmalarının yarattığı güçlü talep ve ekonomik büyüme ile birlikte artan ticari güven ortamı ofis pazarında kiraların artmasında itici güç oldu. A sınıfı ofis kiralarının metrekaresi ortalama aylık 24 dolara yükseldi.

İstanbul ofis raporundan ilginç başlıklar şöyle:

*A sınıfı ofis stoku 1.4 milyon metrekareye yükseldi.

*Önümüzdeki 3 yılda 165 bin metrekare yeni ofis alanı artışı bekleniyor. Maslak hâlâ en cazip nokta.

*Yeni gelişen ikincil ofis alanı olarak Ümraniye çevresi, özellikle kullanıcı ihtiyaçlarına göre inşa edilen ofisleri ile çekici bir bölge olmaya başladı.

*Ortalama ofis kirası Avrupa yakasında 14, Anadolu yakasında ise 13 dolar civarında. Ofislerde doluluk oranı Avrupa yakasında yüzde 91.4’e, Anadolu yakasında ise yüzde 84.6’ya yükseldi.

Haberin Devamı