Gazete Vatan Logo

İnternetten alışveriş yapanlara bilimsel uyarı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, kredi kartı bilgilerinin güvenliğine dair iddiaları hassas bir şekilde incelediklerini belirterek, "Bu iddialar bir kez daha gösterdi ki; sanal dünyada her türlü kişisel verimizi ya da kredi kartı bilgilerimizi paylaşırken çok dikkatli olmalıyız. Alışverişlerinizi sanal kartınız üzerinden yapın. Sanal kart limitinizi her alışveriş sonrası sıfırlayın" dedi.

İnternetten alışveriş yapanlara bilimsel uyarı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, kredi kartı bilgilerinin güvenliğine dair iddiaları hassas bir şekilde incelediklerini belirterek, "Bu iddialar bir kez daha gösterdi ki; sanal dünyada her türlü kişisel verimizi ya da kredi kartı bilgilerimizi paylaşırken çok dikkatli olmalıyız.Alışverişlerinizi sanal kartınız üzerinden yapın. Sanal kart limitinizi her alışveriş sonrası sıfırlayın"dedi.
"Sitenin ismine dikkatli bakın"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, gündemde olan kredi kartları bilgilerinin çalınması iddiaları ile ilgili Twitter'dan bazı tavsiyelerde bulundu. Sayan paylaşımında şu ifadelere yer verdi: Bu iddialar bir kez daha gösterdi ki; sanal dünyada her türlü kişisel verimizi ya da kredi kartı bilgilerimizi paylaşırken çok dikkatli olmalıyız. İnternetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Şahsi olmayan ya da virüs koruması olmayan bilgisayarlarda hiçbir şifreli işlemi yapmayın. Alışveriş yaptığınız sitenin SSL sertifikasına sahip olmasına dikkat edin. Fiziksel kredi kartı bilgilerinizi sanal alışverişlerde kullanmayın.Alışverişlerinizi sanal kartınız üzerinden yapın. Sanal kart limitinizi her alışveriş sonrası sıfırlayın. Hiçbir dijital platforma kredi kartı bilgilerinizi saklamak üzere izin vermeyin. Alışveriş yapacağınız sitenin ismine dikkatli bir şekilde bakın. Sahte siteler çoğu zaman tek bir harf değiştirerek ya da ekleyerek, gerçek siteyi klonlayarak hazırlanırlar. Ödemenizi yaparken 3D Secure yani SMS onay kodu ile alışverişinizi tamamlayın.

Haberin Devamı

"Emin olun!"

Anadolu Üniversitesi SODİGEM Bilim Kurulu, internet bankacılığı ve online alışveriş konusunda dikkatli olmaları için vatandaşları uyardı. Uyarı kitapçığında, ‘ücretsiz wi-fi her ne kadar kullanışlı görünüyor olsa da bağlanmadan önce güvenilirliğinden emin olun uyarısında bulunuluyor. E-posta adreslerine gelen her bağlantının güvenli olmadığı vurgulanırken, “Bu sebeple kaynağı tanımıyorsanız ve güvenmiyorsanız hiçbir zaman belge, resim veya yazılım indirmemelisiniz. Spamlar konusunda dikkatli olunmalı, e- posta hizmetinizin kullandığı spam filtresinden emin olun” denildi.

Haberin Devamı

Şifre seçimi

Yine kitapçıkta şifre seçimleri konusunda da uyarılarda bulunurken, aynı şifrenin asla birden fazla hesap için kullanmamasının altı çizildi.

Kitapçıkta sosyal medya konusunda da şu uyarılarda bulunuldu: “Sosyal medyada paylaştığınız bir resim, video veya yorum olsun, yayınladığınız ve paylaştığınız şey sizin dijital dünyadaki bir yansımanızdır” denilirken, “Gerçek hayatta söyleyemeyeceğiniz bir sözü, yapmayacağınız bir hareketi sosyal ortamlarda da yapmayın. Doğru olduğundan emin değilseniz, okuduğunuz her şeye inanmayın, iletmeyin veya paylaşmayın; çünkü o zaman yanlış bilgiler yayınlayan bir anda siz olabilirsiniz. Sosyal medya kullanırken gizlilik ayarlarını kullanın. Herhangi bir kötüye kullanımla karşılaştığınızda mutlaka ‘siber@egm.gov.tr’ ve ‘www.onlineislemler.egm.gov.tr’ye başvurun.”

Her şeyi paylaşmayın. Spam filtrelerini anlamalısınız. Paylaşmadan önce düşünmelisiniz. Gerçek ile kurguyu ayırt etmelisiniz. Sosyal medya gizlilik ayarlarını kullanın. Herhangi bir kötü kullanımla karşılaştığınızda ilgili platforma bildirin

Haberin Devamı

Alışveriş sitelerine dikkat

Tedbir alsanız bile bilgilerinizin güvenilir bir satıcıdan sızması veya çalınması olasılığı her zaman vardır. Online alışverişlerinizde banka kartı yerine kredi kartı kullanmak daha uygun. Sitelerde kart numaranızı saklamamaya özen gösterin. Ödeme bilgilerinizi bir web sitesine girmeniz istendiğinde sitenin güvenlik kontrollerini yapın. İnternet tarayıcınızın üstündeki URL güvenli bir site için ‘https://’ arayın. Adres uzantısındaki ‘S’ sitenin güvenli olduğu anlamına gelmektedir.