Gazete Vatan Logo

Hazine ve Maliye Bakanlığı: 'KDV alacakları ödenmiyor' değerlendirmeleri hayal ürünüdür

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, ihracatçıların Katma Değer Vergisi (KDV) iade alacaklarının ödenmediği iddiasına ilişkin, "İhracatta iade süresinin 7 aya vardığı' veya 'ihracatçıların KDV iade alacakları ödenmiyor' şeklinde haber ve değerlendirmelerin, gerçekle hiçbir ilgisi bulunmadığı, tamamen hayal ürünü olduğu açıktır" açıklaması yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı: 'KDV alacakları ödenmiyor' değerlendirmeleri hayal ürünüdür

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan, ihracatçıların Katma Değer Vergisi (KDV) iade alacaklarının ödenmediği iddiasına ilişkin açıklama yapıldı. Konuyla ilgili açıklamada, "KDV iadesi, ihracat yapan firmaların ihraç ettikleri mallara ilişkin bilgi ve belgelerin vergi idaresine sunulmasıyla başlayan ve gerekli kontrollerin yapılmasından sonra tamamlanan bir süreçtir. Söz konusu iadelerin hızlı ve kontrollü bir şekilde yapılması, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın en hassas olduğu konuların başında gelmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı'nda, KDV iade süreçlerinin hızlı ve doğru yapılmasını teminen gelişen teknoloji, sisteme adapte edilmekte ve teknolojiden olabildiğince istifade edilmektedir" denildi.

'9 AYDA YAPILAN İADE TUTARI 204 MİLYAR TL'

KDV iadesinin hızlı olması kadar, doğru, herhangi bir usulsüzlüğe, yanlışlığa imkan vermeyecek şekilde gerekli kontrollerden geçtikten sonra yapılmasının da önemine dikkat çekilerek, "2022 yılının ilk 9 ayında yapılan KDV iadesi tutarı yaklaşık 204 milyar TL olup, bu tutarın yaklaşık 130 milyar TL'lik kısmı ihracat ve ihraç kayıtlı teslimlerden kaynaklanmaktadır. Yine 2022 yılının ilk 9 ayında yapılan ihracat kaynaklı iadelerin ortalama gerçekleşme süresi 42 gündür. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere, 'ihracatta iade süresinin 7 aya vardığı' veya 'ihracatçıların KDV iade alacakları ödenmiyor' şeklinde haber ve değerlendirmelerin gerçekle hiçbir ilgisi bulunmadığı, tamamen hayal ürünü olduğu açıktır. Ayrıca iade mevzuatıyla mükelleflere talep ettikleri iadeyi 5 veya 10 iş günü içinde yapılmasını taahhüt eden düzenlemeler mevcuttur. Örneğin, Hızlandırılmış İade Sistemi sertifikası sahibi mükellefler ile Artırımlı Teminat Uygulanması'ndan yararlanan mükelleflerin iade talepleri, 5 iş gün içinde yerine getirilmektedir" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

"Diğer taraftan, ihracatçıların iadesini beklediği KDV tutarının 500 milyar TL olduğu şeklinde aynı yazıda talihsiz bir açıklama daha yer almaktadır" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "25 Ekim 2022 tarihi itibarıyla ihracatçılar dahil tüm mükelleflerin bekleyen iade talep tutarı yaklaşık 56 milyar TL'dir. Vergi dairelerince günlük ortalama 1,3 milyar TL iade yapılmakta ve her gün yeni iade talepleri de alınmaktadır. Günlük 1,3 milyar TL iade yapılarak bu tutarın 43 günde iade edilmesi mümkündür. Ancak iade talepleri süreklilik arz ettiğinden stokta bekleyen iade tutarı her zaman mevcut olacaktır. Bu rakamlar göstermektedir ki haber ve yazıda yer alan açıklamalar ve rakamların gerçekle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır."

Haberin Devamı