Gazete Vatan Logo

Fed faiz kararını açıkladı

FED, Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,50-4,75 aralığına çıkardı.

Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) beklendiği gibi faiz artış hızını yavaşlattı ve 25 baz puanlık artış yaptı. Fed faiz kararını oy birliği ile aldı. Fed faiz artırımlarına devam edilmesinin uygun olacağını tekrarladı.

 

Toplantının detayları şöyle:

Enflasyonun bir miktar gerilediğini, ancak hala yüksek olduğunu ifade edildi. Gelecekteki faiz artırımlarının büyüklüğünü belirlerken kümülatif sıkılaştırma, politikanın gecikmeli etkileri ve finansal gelişmeler hesaba katılacak. Son göstergelerin harcamalar ve üretimde ılımlı büyümeye işaret ettiğini tekrarladı. İstihdam artışlarının güçlü olduğunu, işsizlik oranının düşük seyretmeye devam ettiğini tekrarladı. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş yüksek küresel belirsizliğine katkı yapıyor. Enflasyon risklerine karşı oldukça dikkatli olmaya devam ettiğini tekrarladı. Bilançoyu küçültmeye planlandığı gibi devam edeceğiz.

POWELL: YAPACAĞIMIZ DAHA ÇOK İŞ VAR

Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulundu. Fed'in attığı adımların henüz tam olarak hissedilmediğine değinen Powell, yapılacak çok işin olduğunu da söyledi.

Haberin Devamı

Powell'ın açıklamaları şöyle:

Yaptığımız faiz artırımlarının etkileri henüz tam olarak hissedilmedi. Yapacağımız daha çok iş var. Sınırlayıcı duruşu bir süre için daha devam ettirmenin gerekmesi büyük olasılık. İş gücü piyasası aşırı sıkı, istihdam artışları güçlü.

"RİSKLERE KARŞI OLDUKÇA DİKKATLİYİZ"

İş gücü talebi hale arzı ciddi oranda aşıyor. Enflasyon hızının son 3 ayda yavaşlaması memnuniyet verici, ancak enflasyon hala çok yüksek. Enflasyonun aşağı yönlü patikada ilerleyeceğine güvenmek için daha fazla kanıta ihtiyacımız var. Enflasyonun hem tam istihdam hem de fiyat istikrarına yönelik yarattığı risklere karşı oldukça dikkatliyiz. Attığımız adımların tam etkilerini gerçekleştiğini görmek zaman alacak. Daha yavaş hızla faiz artırımı bize hedeflerimize doğru ilerlemeyi daha iyi değerlendirme imkanı veriyor. Kararlarımızı toplantıdan toplantıya verileri değerlendirerek vereceğiz.

ABD VADELİ KONTRATLARI FAİZ İNDİRİMİNİ FİYATLIYOR

Haberin Devamı

ABD'de faiz vadeli kontratları Fed'in bu yıl içinde faiz indirimi yapacağını fiyatlıyor, Aralık sonu için faiz beklentisi Fed kararı öncesinde olduğu gibi yüzde 4,486 seviyesinde. ABD'de faiz vadeli kontratları Fed'in faiz artırımlarına girilecek nihai noktanın yüzde 4,94 olduğuna ve buna Haziran'da ulaşılacağını fiyatlıyor.