Gazete Vatan Logo

FAST ve fon transferleri ile ilgili yeni gelişme! TCMB tarafından hizmete sunuldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi için önemli bir katman servis olan ve dolandırıcılık başta olmak üzere yasadışı kullanımı tespitte hızlı bilgi ve belge aktarımı sağlayan “Güvenlik Katmanlama Servisi”ni (SİPER) geliştirerek hizmete sundu.

FAST ve fon transferleri ile ilgili yeni gelişme! TCMB tarafından hizmete sunuldu

7 gün 24 saat anlık para transferi sağlayan FAST Sistemi Aralık 2020 itibarıyla hizmete sunuldu. FAST ile tüm kullanıcılar, farklı finansal kuruluşlardaki hesapları arasında 7 gün 24 saat ucuz, hızlı ve kolay şekilde fon aktarabiliyor ve katılımcı finansal kuruluşlar işlemin taraflarına işlem sonucunu saniyeler içinde anlık bildirebiliyor.

SİPER PLATFORMU HİZMETE SUNULDU

Fon transfer işlemlerinin saniyeler içerisinde gerçekleşmesi, beraberinde güvenlik risklerinin yönetilmesini zorunlu hale getirdi. Bu çerçevede TCMB, anlık ödemelerin en güvenli şekilde gerçekleştirilmesini ve tabana yayılmasını sağlamak üzere SİPER platformunu geliştirerek hizmete sundu.

FAST VE TÜM FON TRANSFER İŞLEMLERİ

SİPER platformu, para transferini başlatan kurum ile alıcı kurum arasında yasadışı bir işlem riski hakkında saniyeler içerisinde bilgi paylaşılmasını ve sistemde bulunan tüm katılımcıların da bilgilendirilmesini sağlıyor. SİPER, sadece FAST için değil tüm fon transfer işlemlerinde de kullanılabilecek.

FAST ÜYESİ KURULUŞLAR ENTEGRASYONU TAMAMLAYACAK

SİPER finansal kuruluşların hizmetine yeni açılmasına rağmen bugün itibarıyla testler ve teknik sertifikasyonlarını başarıyla tamamlayarak dört banka platform üzerinden haberleşmeye başladı. 2023 yılı ilk çeyreğinde FAST üyesi tüm finansal kuruluşların SİPER entegrasyonunu tamamlamaları bekleniyor.

Haberin Devamı