Gazete Vatan Logo

Ekonomide kar paydosu

Kar, para ve ekonominin merkezi İstanbul'da çalışma yaşamını da felç etti. En büyük holding ve bankaların merkezinde çalışanlar ise gidemedi. Sadece borsada bin broker tatil yaptı

Para piyasalarındaki zorunlu tatile, iptal edilen organizasyonlar, boşalan alışveriş merkezleri ve hipermarketler, düşen kart harcamaları da eklenince günlük zarar yüzlerce trilyonu buldu

Çalışanlar evlerine mesai bitiminden önce gönderildi. İş dünyası erken başlayan haftasonu tatiliyle rahat bir nefes aldı. Şimdi herkes en çok meteorolojiden gelecek haberleri merak ediyor

Piyasa tatil yaptı, Merkez 30 milyon dolar aldı
Merkez Bankası'nın ekim ayından sonra düzenlediği ilk döviz alım ihalesi de yoğun kar yağışının etkisinde yapıldı. İhaleye 149 milyon dolar teklif gelirken Merkez Bankası 1 milyon 626 bin liradan 30 milyon dolar aldı. Bankalar ihaledeki fiyatı beğenmeyince 30 milyon dolarlık ek satış haklarım kullanmadılar. Dolar fiyatı ihaleden sonra bin 500 lira yükselerek 1 milyon 327 bin 500 liraya çıktı. Kar yağışının Merkez Bankası ihalesine etkilerinden biri de teklif saatindeki değişiklikle oldu.

Daha önce, bankalardan saat 14.40-15.00 arasında teklif toplayan Merkez Bankası, dün bu saati 12.00-12.20 arasına çekti. İhale piyasada önemli bir etki yaratmadı. Ayrıca yoğun kar yağışı nedeniyle Kapalıçarşı'daki serbest döviz piyasasında da işlemler yüzde 60'a yakın azaldı.

Piyasa katılımcılarının birçoğu işe gelemediği için piyasa 3 saat erkenden, saat 15.00'de kapandı.

Hükümet TMSF için Ahmet Ertürk'te karar kıldı
Bankacılık Kanunu'nda yapılan yeni değişikliklerle yetkileri artırılan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun başına Abdullah Soydaş'ı getirmek isteyen ancak Çankaya'dan vize alamayan Hükümet, yeni isim olarak Ahmet Ertürk'ü belirledi. Ahmet Ertürk'ün atama kararnamesi dün Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.

Öte yandan ataması veto edilen Abdullah Soydaş bir süre yöneticilik ve denetçilik yaptğı İnterbank ile ilgili herhangi bir ceza davasında yargılanmadığını, bu banka ile ilgili olarak yalnızca 711 trilyon liralık bir alacak davasında sanık olduğunu söyledi. Soydaş İnterbank'ta seçilmiş değil atanmış denetçi olduğuna da işaret ederek "O bankada denetim ile ilgili bir eksik varsa da bu sadece benimle ilgili olamaz. Bankalar yeminli murakıplarının da kusuru var o zaman. Biz orada kamunun ajanları olduğumuz için kamu bu durumda'Siz bana yeteri kadar bilgi vermediniz. Benim de bu nedenle olup bitenden haberin olmadı dolayısıyla müdahalede geç kaldım'diyebilir. Ama böyle bir durum da sözkonusu değil" diye konuştu.

Piyasaların kulağına kar suyu kaçtı
* Kara kış, ekonomi ve para piyasalarının merkezi İstanbul'u esir aldı. Birçok banka ve büyük holdingde personelin yarıya yakını işyerine ulaşamadı.

* İstanbul Borsası'nda hisse senedi işlemi yapılmadı. Tahvil ve bono piyasasında ise işlemler 3 saat erken bitirildi.

* Alışveriş merkezleri ve süpermarketlerde günlük satış tutarı yüzde 70 azaldı. Ortalama 120 trilyon lirayı bulan kredi kartı harcaması düşük seviyede kaldı.

* Elektrik kesintisi cep telefonlarını da vurdu. Turkcell abonelerine uyarıda bulundu. Enerji olmadığı için pekçok fırın ekmek üretemedi.

* Büyük şirketlerin tamamına yakını paydos saatini erkene aldı. Bazı işyerlerinde saat 14.00'te iş bırakıldı.

* Havale ve diğer para transferlerinin yapıldığı EFT (Elektronik Fon Transfer) sisteminde sorun çıkmadığı için banka şubelerinde normal mesai yapıldı.

Kar tatilinde kim ne yaptı?
İMKB: Yaklaşık bin broker zorunlu kar tatili yaptı. Binada çalışan 450 personelin önemli bölümü işe gelemedi Kalanlar için saat 15:00'de servis kaldırıldı

Koç Holding: Yaklaşık 230 kişinin çalıştığı Koç Holding'e dün 60 civarında çalışan gelebildi. Personel saat 15:00'de paydos etti.

İş Bankası: Kar iş kulelerinde çalışan personeli de etkiledi. Birim müdürlerine, personelin durumuna göre erken paydos ettirme yetkisi verildi

Akbank: Genel Müdürlük çalışanlarının önemli bölümü işe gelemedi. Şubelerde ise önemli bir sorun yaşanmadı. Personel saat 17.00'de paydos etti.

Eczacıbaşı Holding: Personelin yüzde 25'i işe gelebildi. Paydos 14:30'da verildi. Levent'teki holding merkezi önceki gün de saat 15:30'da paydos etmişti.

Zorlu Grubu: Zorlu Grubu'nun Avcılar'da merkezinde çalışan 500 kişiden 25'i işbaşı yaptı.Saat 13:00'de paydos verildi.

Doğuş Grubu: Maslak'ta bulunan Doğuş Grubu'nun merkezine çok az sayıda çalışan gelebildi. Saat 12:00'de paydos verildi.

Ekinciler Holding: Levent'te bulunan Ekinciler Holding binasında çalışan 500 kişiden
yaklaşık 80'i geldi. Personel saat 12:30'da eve gönderildi.

Şahinler Holding: Merter'de bulunan Şahinler Holding'de 70 kişi işe gelebildi. Dün 14:00'de paydos eden çalışanlar önceki gün de saat 17:00'de işten çıkmışlardı.

Tekfen Holding: Beşiktaşta bulunan şirket merkezine dün temizlik ve güvenlik ekibinden başka hiç kimse gelmedi.

Haberin Devamı