Gazete Vatan Logo

Dolar ve altın hamlesi! Bakanlık harekete geçti yeni adım...

Dolar ve altın varlıklarının TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümünün desteklenmesi için peş peşe adımlar geliyor. Döviz ve altın hesaplarının TL'ye dönüştürenler için uygulanmaya başlanan kur korumalı TL vadeli mevduat ve katılma hesabının ardından bir hamle daha geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümün desteklenmesi kapsamına alınan kurumların kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirecek.

Dolar ve altın hamlesi! Bakanlık harekete geçti yeni adım...

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı kur korumalı TL mevduatları ve katılma hesaplarını devreya almıştı. Yapılan düzenleme ile birikimlerini TL mevduat olarak değerlendiren vatandaşların kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürününün devreye alındığı belirtilmişti. Kur korumalı TL vadeli mevduat ve katılma hesapları, bankalar nezdinde bu nitelikte açılacak TL vadeli mevduat ve katılma hesapları şeklinde 3, 6, 9 ve 12 ay olmak üzere 4 farklı vadede açılıyor. Buna göre üründe, gerçek kişilerin TL vadeli hesapları üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanarak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılıyor. Bu mevduat ürününe stopaj uygulanmıyor. Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılıyor.

Altın hesabından TL mevduat hesabına yapılacak dönüşümdeki destek, TCMB tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile açıklanmıştı. Açıklamada, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, altın cinsinden mevduat ve katılım fonlarının hesap sahibinin talebi üzerine Türk Lirası vadeli hesaplara dönüşmesi halinde mevduat ve katılma hesabı sahiplerine destek sağlanmasına karar vermiştir" denildi. Yeni uygulama 28 Aralık 2021 tarihinden itibaren başlamıştı. Bankalardaki TL mevduat hesapları 3 veya 6 ay ya da 1 yıl vadeli olarak açılabiliyor. Hesabın bulunduğu bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı ise Merkez Bankası'nca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (yüzde 14) altında olamıyor. Vade sonunda TL hesap sahibine ana parayı ve faizi banka ödeyecek. Altın fiyatlarından oluşan farkın faizden yüksek olması halinde aradaki farkı ise TMCB ödeyecek.

Haberin Devamı

 DEĞİŞİKLİK YAPILDI TÜZEL KİŞİLERE DE AÇILDI 

TCMB'nin tüzel kişilerin döviz ve altın varlıklarının TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümünün desteklenmesi hakkındaki Tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğler ile yurt içi yerleşik gerçek kişilerin yanı sıra tüzel kişilerin de döviz ya da altın cinsinden mevduatlarının Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine sağlanacak desteklerden faydalanması mümkün hale geldi.Yurt içi yerleşik tüzel kişi için, "Bankalar ve Merkez Bankasınca belirlenen diğer mali kuruluşlar hariç olmak üzere Türkiye'de kanuni yerleşim yeri bulunan tüzel kişiler" tanımı yapıldı. Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 20 Aralık 2021'de mevcut olan, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31 Aralık 2021'deki dolar, euro ve sterlin cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilebilecek. Altın cinsi varlıklarda ise yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 28 Aralık 2021'de mevcut olan, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31 Aralık 2021'de mevcut olan altın hesabı ile bu tarihten sonra açılacak işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilecek.

Haberin Devamı

Banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılabilecek. Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de yapılan değişiklikler kapsamında, "dönüşüm kuru" ve "vade sonu kuru" kavramları yeniden tanımlandı. Buna göre, tebliğde dönüşüm kurunun karşılığı, "döviz tevdiat hesapları ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarında bulunan dövizin Türk lirasına çevrildiği gün Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kurunu" şeklinde değiştirildi. Vade sonu kuru da "Türk lirası mevduat veya katılma hesabının vadesinde Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kurunu" olarak tanımlandı.

Haberin Devamı

YENİ BİR ADIM DAHA; VERGİ İSTİSNASI GELİYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümün desteklenmesi kapsamına alınan kurumların kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirecek. Kur değerlemesi sonucu hesaplanan kur farkı kazançları kurumlar vergisinden istisna edilecek. Vade sonunda elde edilen faiz ve kar paylarından da kurumlar vergisi alınmayacak.

Haberin Devamı