Gazete Vatan Logo

Depoyu fullemeden önce benzin fiyatını karşılaştırın

Akaryakıtta serbest fiyat dönemi başladı. Yeni dönemde Opet, Shell, BP gibi firmalar bayilerine bir tavan fiyat belirleyecek. Bayi bu tavan fiyatı ışığında benzin fiyatını kendi koyacak. Tüketiciler ise yeni dönemde ucuz benzini bulmak için akaryakıt tabelalarındaki fiyatları karşılaştıracak

Akaryakıt sektöründe tek fiyat dönemi kapandı. Artık her akaryakıt bayii benzin fiyatını kendisi belirleyecek. Belirli bir tavan düzeyden belirlenen fiyatlar, karşılıklı iki bayi arasında bile farklı olabilecek. Fiyat rekabetinin başlayacağı sektörde tüketicilerin gözü de özellikle depolarını doldururken, ucuz benzini bulmak için akaryakıt tabelalarında olacak.

Akaryakıtta fiyat rekabeti başlıyor
Akaryakıtta serbest piyasaya geçiş sürecinde EPDK'dan lisans alan 42 firma kuruma 'tavan fiyatları' ile ilgili bilgiyi gönderdi. Böylece her dağıtım şirketi kendi tarifesinde olabilecek üst tavan fiyatı belirledi.

Bayiler belirlenen bu tavan fiyatın üzerine çıkamayacak ancak saüş miktarını artırmak için bu fiyatın altında saüş yapabilecek. Yeni dönemde aynı dağıtım şirketi ile çalışan akaryakıt bayilerinden birinde benzin fiyati başka, diğerinde de bir başka olabilecek. Yani aynı şirketin bayileri arasında bile fiyat rekabeti olabilecek.

Akaryakıtta indirim yerine yine ÖTV artırıldı
Dünya petrol fiyatlarında ve dolarda yaşanan düşüşe rağmen, benzin fiyatlarını indirmek yerine ÖTV oranını artırma yolunu seçen hükümet, 31 Aralık'tan itibaren yeni bir ÖTV artışı yaptı. Litre başına ÖTV tutarları, oktanı 95 veya daha fazla fakat 98'den az olan kurşunsuz süper benzin için 1 milyon 362 bin 500 Türk Lirası (TL), oktanı 98 veya daha fazla olan kurşunsuz süper benzin için 1 milyon 484 bin 500 TL, oktanı 98'den az olan ile oktanı 98 veya daha fazla olan süper benzin için de 1 milyon 376 bin 500 TL olarak belirlendi.

Tavan fiyatlar piyasadaki fiyatla aynı seviyede
Akaryakıtta serbest fiyat döneminin başlamasının ardından şirketler de ürün fiyatlarını belirlemeye başladı.

Açıklanan tavan fiyatlar, "Fiyatlar artmayacak, ancak rekabete bağlı olarak belirli indirimler olabilir" diyenleri haklı çıkaracak seviyede. Tavsiye edilen bayi tavan pompa satış fiyatlarını açıklayan Opet'in, İstanbul Avrupa Yakası'nda bayilere tavsiye edilen bir litre 95 oktan kurşunsuz benzin tavan fiyatı 2.30 YTL, 98 oktan kurşunsuz benzin fiyati 2.47 YTL, süper benzin fiyatı 2.30 YTL, motorin fiyati 1.73 YTL, euro dizel fiyatı 1.86 YTL, gazyağı fiyatı ise 1.61 YTL oldu. Kalorifer yakıtının kilogram fiyatı 1.02 YTL, fuel oil'in kilogram fiyatı da 0.57 YTL olarak belirlendi.

1 Ocak öncesi piyasada kurşunsuz benzin 2 milyon 294, süper benzin ise 2 milyon 297 bin liradan satılıyordu.

Haberin Devamı