Gazete Vatan Logo

Bayram mesaisi ciroyu % 23 artırdı

Bayramlarda AVM’lerin kapatılması tartışmaları sürerken, Haziran ayındaki Ramazan Bayramı’nın etkisiyle ciro endeksi yüzde 23.3 artış gösterdi.

Bayram mesaisi ciroyu % 23 artırdı

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Haziran ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2018 Haziran döneminde, Ramazan Bayramı’nın da etkisiyle bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 23.3 artış kaydederek 291 puana ulaştı.

Lider teknoloji

Ciro endeksi geçtiğimiz yılın 2’nci çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 18.6 artış kaydederek 2018 2’nci çeyrek döneminde 261 puan oldu. Ziyaret sayısı endeksi, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10’luk bir artış kaydetti. Haziran’da, kategoriler bazında metrekare verimliliğinde en yüksek artış teknoloji kategorisinde yaşandı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre enflasyondan arındırılmadan yüzde 47’lik artış kaydetti. AVM’lerdeki yiyecek içecek kategorisi metrekare verimliliği yüzde 29.2, hipermarket kategorisi metrekare verimliliği yüzde 28.4, diğer alanlar kategorisi yüzde 22.3, giyim kategorisi yüzde 20.1 ve ayakkabı kategorisi metrekare verimliliği yüzde 14.3 artış gösterdi.

Haberin Devamı

Dövizdeki artışı takipteyiz

AYD Başkanı Hulusi Belgü, “Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor ve dövizin ateşi ne yazık ki sönmüyor, yaşanan bu olumsuz gelişmelere rağmen perakende sektörü el birliği çalışıp, istihdam kaybına sebep olmayacak önlemleri alacaktır” dedi. Belgü, “Dövizde son dönemde yaşanan artışlar sebebi ile perakendecilerin kira/ciro oranlarını yakından takip ederek elimizden geldiğince iş ortaklarımıza destek olmaya devam etmemiz gerektiğinin bilincindeyiz” diye konuştu.