Gazete Vatan Logo

Bakan Dönmez 'Bu yılın sonunda devreye alacağız' diyerek duyurdu! Yerli bor karbür kullanılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Enerji teknolojilerinde Türkiye'ye özgü bir hikaye yazmak istiyoruz Borda bu hususların başında geliyor. Borun üretimi ve ihracatında dünya lideriyiz. 2018 yılında yeni bor stratejimizi ilan ettik. Bor karbür tesisimizi inşallah bu yılın sonunda devreye alacağız." dedi.

Bakan Dönmez 'Bu yılın sonunda devreye alacağız' diyerek duyurdu! Yerli bor karbür kullanılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Uluslararası Bor Sempozyumu'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şu ifadeleri kullandı: Milli enerjinin en önemli ayağı yerlileştirme... Teknolojiniz yok ise bu hikayede başrol bekleyemezsiniz. Bu teknoloji başkalarının da işine yaramalı. Yapay zeka bugün gündemimizde en üst sırada yer alıyor.

BORUN ÜRETİMİ VE İHRACATINDA DÜNYA LİDERİYİZ

Enerji teknolojilerinde Türkiye'ye özgü bir hikaye yazmak istiyoruz Borda bu hususların başında geliyor. Borun üretimi ve ihracatında dünya lideriyiz. 2018 yılında yeni bor stratejimizi ilan ettik.

25 PROJENİN ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Bor karbür tesisimizi inşallah bu yılın sonunda devreye alacağız. Böylece savunma sanayi başta olmak üzere aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde, cam, seramik ve nükleer uygulamalarda yerli bor karbür kullanılacak. Hali hazırda 25 projenin çalışmaları devam ediyor.

Bu yıl içerisinde inşallah biri Eskişehir Kırka’da, biri Bandırma’da olmak üzere 700 ton kapasiteli iki yeni lityum tesisimizin temelini atacağız. Böylece yıllık lityum ihtiyacımızın yarısından fazlasını artık yerli üretimle karşılayacağız.

Haberin Devamı

Yerli kömürden hidrojen üretimi ilerleme sağlayabileceğimiz alanlardan biri, şimdilik bu konudaki maliyetler yüksek ama bu alandaki teknoloji geliştikçe zaman içerisinde daha erişilebilir bir maliyet noktasına ulaşacağız.

Bizler bor madenini bilimle, teknolojiyle, Ar-Ge’yle, inovasyonla buluşturmaya devam edeceğiz. Bordaki üretim ve ihracat liderliğimizi ileri teknoloji ürün kategorisine taşımış olacağız. Bu alanda emin adımlarla hedefimize ilerliyoruz."