Gazete Vatan Logo

Araçlarda süs, aksesuar ve eşya kullanmanın cezası ne? 30/1-B Trafik Cezası Kodu Nedir? 30/1-B cezası ne kadar, nasıl itiraz edilir?

Sürücülerin, araçlarında görüş mesafesini engelleyecek ve dikkati dağıtacak süs, aksesuar ve eşya kullanması trafikte kaza ihtimalini doğurduğu için yasak. Trafik ekipleri tarafından tespit edildiğinde 30/1-B Trafik Cezası Kodu ile ceza kesiliyor. Peki, Araçlarda süs, aksesuar ve eşya kullanmanın cezası ne? 30/1-B Trafik Cezası Kodu Nedir? 30/1-B cezası ne kadar, nasıl itiraz edilir? İşte detaylar…

Araçlarda süs, aksesuar ve eşya kullanmanın cezası ne? 30/1-B Trafik Cezası Kodu Nedir? 30/1-B cezası ne kadar, nasıl itiraz edilir?

Trafikte kaza yapma durumunu ortaya çıkarabilecek olan süsler, aksesuar ve benzeri eşyaları kullanmak 30/1 trafik cezasına tabi olur. Özellikle görüşü engelleyecek ya da çevredeki insanları rahatsız edecek aksesuar çeşitleri arabada kullanmak yasaktır. Bu tür durumlar söz konusu olduğu vakit belirli bir güncel yapı dahilinde idari para cezası uygulanır. Belirlenmiş olan tarihler doğrultusunda verilen cezanın ödenmesi gerekmektedir. Genelde arabanın dış tarafına yapılan bu aksesuar ve eşyalar, görsel sorun yaratırken aynı zamanda görüş engelleyerek kazaya sebep olabilmektedir.

30/1-B TRAFİK CEZASI KODU NEDİR?

Görüşe engelleyen ve kaza yaptırma tehlikesi bulunan aksesuar ve süs eşyalarının kullanımı, 30/1 B trafik cezası üzerinden ele alınır. Bu ceza ile beraber trafik kodu üzerinden idari para cezası uygulanır. Aksesuarlar, süsler, eşyalar ve birtakım çıkıntıların araçlarda kullanılmaması gerekmektedir.

Bir şekilde görüşe engelleyen, kaza tehlikesi yaratan ya da çevrede rahatsız edici durum ortaya çıkaran araçlar ceza alır. O yüzden karayolları trafik kanunu nezdinde kullanılması yasak olan eşyalar ve bu tür adı zarların araçlarda bulunmaması gerekmektedir. Aksi takdirde güncel miktar dahilinde yıl itibariyle idari para cezası uygulanır.

Haberin Devamı

30/1-B CEZASI NE KADAR?

Hem rahatsız edici hem de kazaya sebep olabilecek Akhisar kullanımı, 427 TL idari para cezası üzerinden uygulanır. Özellikle rahatsız edici egzoz kullanımı, birtakım araba çıkıntıları ya da benzeri aksesuarlar bu miktar üzerinden cezalandırılır. Verilen ceza aynı yıl itibariyle güncel zamlar ile birlikte uygulanır. Cezanın uygulandığı andan itibaren cezanın son tarihine kadar ödemenin yapılması gerekmektedir.

Bununla birlikte kişinin mahkeme nezdinde itiraz etme hakkı bulunur. Bu itiraz hakkı ile birlikte, kişi cezayı ödemeden önce verecek olan kararı bekler. Ancak olumsuz sonuçlanması ile 1 ile beraber 427 TL idari para cezasının ödenmesi önemli bir yer taşır. Aksi takdirde faiz ve benzeri birtakım durumlar üzerinden daha fazla ödeme problemi ortaya çıkarır.

Haberin Devamı

30/1-B TRAFİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Hem kaza tehlikesi yaratan hem de rahatsız edici aksesuar ve çıkıntı gibi farklı eşyaların araçlarda kullanılması yasaklanmıştır. Bu yasaklamanın delinmesi halinde 30/ 1-b trafik cezası uygulaması ön plana çıkar. Ancak böyle durumlarda cezanın verildiği şehir dahilinde, Sürücü ilgili Sulh Ceza hakimliği kapsamında itiraz edebilir. Bu itiraz için dilekçe hazırlanmalı ve ilgili evrak ile belgelerin sunulması gerekir. Sulh Ceza hakimliği itirazı kabul ederek belli bir süre içerisinde olumlu ya da olumsuz cevabı ulaştırır.