Gazete Vatan Logo

39/3 Trafik Cezası Kodu Nedir? 39/3 Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Geçerlilik süresi dolmuş sürücü belgesi ile araç kullanmak yasaktır. Sürücü böyle bir ihlal yaprağında 39/3 trafik cezası uygulanır. 2918 sayılı kara yolları trafik kanuna göre “Sürücü belgelerine ait esaslar” başlığı altında 39. Maddesi baz alınarak 39-3 bendince cezai işlem uygulanır. 

39/3 Trafik Cezası Kodu Nedir? 39/3 Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

39/3 maddesi gereğince işlenen trafik cezası tebliğ tarihini takip eden 15 gün içerisinde ödenmesi halinde %25 indirim uygulanmaktadır.

39/3 Trafik Cezası Kodu Nedir?

39/3 Trafik cezası kodu ihlal edilmiş önemli bir konu için uygulanır. İhlal konusuna bakıldığı zaman ise “Geçerlilik süresi dolmuş sürücü belgesi ile araç kullanmak,” maddesi ile karşılaşılır.

39/3 Cezası Ne Kadar?

Geçerlilik süresi dolmuş olan bir sürücü belgesi ile araç kullanmanın cezası 39/3 maddesine göre 2022 yılı için 739 TL olarak belirlenmiştir. 1 Ocak 2022 tarihinden itibari ile KTK 39’a 3 maddesine zam yapılarak güncel rakam 739 TL olmuştur.

Erken Ödeme İndirimi Ne Kadar? 

39/3 maddesi gereğince işlenen trafik cezası tebliğ tarihini takip eden 15 gün içerisinde ödenmesi halinde %25 indirim uygulanmaktadır. Bu durumda vatandaşlar 554,25 TL ödemektedir. “Para Cezalarının Ödeme Süresi” başlığı altında geçen Karayolları trafik yönetmeliği 165. Maddesi gereğince “Tebliğ tarihi sonrasındaki 15 gün içerisinde ödenmesi halinde” 4'te 1 oranında indirim yapılmaktadır. 15 gün içerisinde ödenmesi halinde %25 indirim ile 554,25 TL olarak ödenebilir.

Haberin Devamı

39/3 Trafik Cezası Puanı Nedir?

39/3 trafik cezası uygulandığı zaman sürücüye ceza puanı uygulanmaz. Trafik zabıtası sürücü belgesine el koyar. 

Nasıl İtiraz Edilir? 

Gelen trafik cezasına itiraz etmek isteyen vatandaşlar cezanın uygulandığı yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine başvurabilir. Bunun dışında Adalet Bakanlığı uygulaması olan UYAP ile online olarak trafik cezasına itiraz edilebilir. Eğer mahkeme cezanın iptali yönünde karar verirse mahkeme kâğıdı ile birlikte vergi dairesine başvuru yapılır.

Trafik Cezasına İtiraz İçin Gereken Belgeler

İtiraz nedeni belirtilen dilekçe ile birlikte trafik cezası karar tutanağı fotokopisi ve trafik cezası karar tutanağı tebligatı fotokopisi gereklidir. Ayrıca ruhsat fotokopisi, kimlik belgesi, ehliyet fotokopisi ve ödemeyi gösteren dekont götürmek gereklidir.

Gereken belgelerin Sulh Ceza Hakimliğine teslim edilmesi beklenir. Trafik cezası ve tebligat kağıdı aslı itiraz eden kişiye kalır. Mahkemede yoğunluğa göre karar süreci 2 -3 ay kadar uzayabilir.

Haberin Devamı