Gazete Vatan Logo

36/3-B Trafik Cezası Kodu Nedir? 36/3-B Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

36/3-B trafik cezası sürücü belgesi alındığı halde tekrar trafiğe çıkan kişilere verilen bir cezadır. Sürücü belgesi geçici ya da tedbiren alındığı zaman kişilerin araç kullanmaları yasaktır.

36/3-B Trafik Cezası Kodu Nedir? 36/3-B Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Mahkeme ya da Cumhuriyet savcılıkları tarafından Karayolları Trafik Kanununda belirtilmiş olan yetkililerce sürücü belgesi alınan kişilerin geri verilene kadar trafiğe çıkmaları yasaktır. Eğer bu sürücüler trafiğe çıkarsa onlara 36/3-B trafik cezası yazılır. 

36/3-B Trafik Cezası Kodu Nedir?

36/3-B trafik cezası Cumhuriyet savcılıkları ya da mahkemeler tarafından sürücü belgesi geçici olarak alınmış kişilere araç kullanmaları halinde yazılan cezadır. Bu kurala uymayan sürücülere Kara Yolları Trafik Kanunu gereğince ceza tatbik edilir. 2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanununa göre sürücü belgesi alma zorunluluğu başlığında belirtildiği gibi 36/3-B maddesine istinaden cezai işlem uygulanır. 

36/3-B Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Mahkeme ya da Cumhuriyet savcılıkları tarafından Karayolları Trafik Kanununda belirtilmiş olan yetkililerce sürücü belgesi alınan kişilerin geri verilene kadar trafiğe çıkmaları yasaktır. Eğer bu sürücüler trafiğe çıkarsa onlara 36/3-B trafik cezası yazılır. Bu ceza 3674 TL olarak karşımıza çıkar. Eğer cezanın haksız yere tarafınıza yazıldığını düşünüyorsanız bunun için mahkemeye başvuruda bulunmak mümkündür. Bunun, bölgedeki sulh mahkemelerine başvurulması ve şahsın direkt kendi tarafından başvuru yapılması gerekir. Gerekli evraklar ile beraber kişilerin başvuruda bulunması gerekir.

Haberin Devamı

Erken Ödeme İndirimi Yapılır mı?

Trafik cezaları hangi ceza olursa olsun yazıldığı günden itibaren 15 gün içinde ödenirse bu cezada indirim uygulaması yapılır. 36/3-B trafik cezası tebliğ tarihinden sonra 15 gün içerisinde ödenirse %25 oranında indirim yapılır ve ödenmesi gereken tutar 2755,50 TL olarak güncellenir. Karayolları trafik yönetmeliğindeki 165. maddede tebliğ tarihinden sonra 15 gün içinde ödenen cezalarda dörtte bir oranında indirim yapılacağı belirtilmiştir. Tarafınıza yazılan trafik cezasını eğer 15 gün içerisinde öderseniz %25 indirim yapılır.

36/3-B Trafik Cezasının Ceza Puanı Var mı?

Emniyet genel müdürlüğü tarafından trafik cezası rehberi yayınlanmıştır ve hangi cezanın kişilere kaç puan ceza yazılacağı belirlenmiştir. 36/3-B trafik cezası ile ilgili herhangi bir ceza puanı bulunmaz. Bu demek oluyor ki eğer size 36/3-B trafik cezası yazılırsa bu ceza puanınıza eklenmez. Sürücülerin ceza puanı olarak 100 puan hakları vardır. Eğer kişiler 100 ceza puanına ulaşırlarsa sürücü belgelerine 2 ay süreliğine el konulur. 

Haberin Devamı