Gazete Vatan Logo

24 yaşında aldı, 4 yılda dünyaya ‘örnek’ yaptı

Gloria Jean’s; Türkiye’de umduğunu bulamadı, neredeyse gidiyordu, Hacı Sayid’le anlaştı. Hacı Sayid’in patronu markayı 24 yaşındaki oğlu Mehmet Dinçerler’e teslim etti. Türkiye 42 ülke içinde büyüme rekoru kırdı, şube sayısı 60’a çıktı. Ana merkez bölgedeki iş ortaklarını Türkiye’ye eğitime gönderiyor.

24 yaşında aldı, 4 yılda dünyaya ‘örnek’ yaptı

Türkiye’nin önde gelen baklava markalarından Hacı Sayid, 2012 yılında Türkiye’de sıkıntılı günler yaşayan ve pazardan çıkma planları yapan Gloria Jean’s Coffee’nin isim haklarını aldı. Baklavada tanınan Hacı Sayid’in kurucusu Burhan Dinçerler, markayı 24 yaşındaki oğlu Mehmet Dinçerler’e teslim etti. Genç Dinçerler, Gloria Jean’s Coffee’yi markanın faaliyette olduğu 42 ülke içinde yıldız yaptı. Sadece Avustralya’de 450’den fazla şubesi olan markayı ayağa kaldıran Dinçerler, Türkiye’yi bölge ülkelere eğitim verir hale getirdi. Global merkez artık bölgede büyümenin sırrını soran iş ortaklarına “Türkiye’ye gidin, onlar ne yapıyorsa siz de onu yapın” diyor.

En hızlı büyüyen ülke

Hâlâ Gloria Jean’s Coffee’nin olduğu 42 ülke içinde en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olduğunu belirten Dinçerler, “Merkez bu duruma hem çok şaşırıyor hem de çok memnun. Bölgemizdeki franchise’larına bizi örnek gösteriyor. Artık ülkelere eğitim verir hale geldik. Azerbaycan bu çerçevede eğitimi bizden aldı. Tüm çevre ülkelerden talep var” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de sektörün önünün açık olduğunu ve büyümeye devam edeceklerini kaydeden Dinçerler, şöyle devam etti:

Hedef 100 şube

“Türkiye’de 21 ilde varız. İl sayısı en yüksek kahve zinciri biziz. Başarılı büyümemizi sürdürmek için çalışıyoruz. 4’üncü yılımızda 60 şubeye ulaştık. Biz isim haklarını aldığımızda çok zor günler geçiriyordu. İlk 2 yılımız zor geçti, AVM’lerin, dükkan sahiplerinin güvenini geri kazanmak kolay olmadı. Sadık müşteriler gitmişti. Sıfırdan hatta eksiden başladık ama markayı tekrar sektörün lider markalarından biri haline getirdik. Menüde fiyatları yüzde 30 indirdik, Türk çayı ve Türk kahvesini ekledik. Konsept değişikliğimiz işe yaradı. Artık kendimizi anlatmak gibi bir derdimiz kalmadı. Yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2017 yılında en az 80 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. Sonrasında ise hedefimiz 100 şube.”

Saraybosna için gitmişti Türkiye oldu

Burhan Dinçerler, markanın isim hakkını almalarından sonra yaptığımız görüşmede, aslında markanın Saraybosna operasyonlarına talip olduklarını söylemişti. Dinçerler, bu hikayeyi şöyle anlatmıştı: “Kendi geleneksel işimizi büyütürken bir de yanına küresel marka alarak açılım yapmak istedik. Biz aslında markanın Saraybosna temsilciliğini almak istedik. O dönem Türkiye’deki master franchisor kötü durumdaydı. Merkezden bize Türkiye’yi önerdiler. Aralarında Türkiye’nin en büyük gruplarının olduğu rakiplerimiz vardı. Bize 5 yılda kaç mağaza açacağımızı sordular. Rakiplerden 500 diyen bile çıktı. Biz mütevazı davrandık ve 50 mağaza dedik. Bizi gerçekçi görüp isim hakkını bize verdiler. Anlattığım süreç 8 ay sürdü. Bugün aldıkları karardan dolayı memnunlar.”

Haberin Devamı

‘Ulaşılabilir’ fiyat rekabeti

Sıcak ve soğuk olmak üzere 50 çeşidin üstünde kahveyi Gloria Jean’s Coffees’lerde tüketicinin beğenisine sunduklarını anlatan Mehmet Dinçerler, kahve haricinde çikolata, cheesecake, patisserie ürünleri ve organik ekmeklerden sandviç çeşitleri olduğunu anlattı. Türkiye’de kahve tüketimine de değinen Dinçerler, şöyle devam etti: “ABD’de kişi başına düşen kahve miktarı yılda 7 kilo, İskandinavya’da bu oran 5.5 kilo. Türkiye’de yıllık 1 kilo kahve tüketiliyor. Bunun da yüzde 65’i Türk kahvesi. Biz bu oranı artırmak istiyoruz. Kahve sadece ekonomik refahın yüksek olduğu yerlerde tüketilmiyor tüm Türkiye’de seviliyor. Bu yüzden biz dahil tüm markalar ulaşılabilir fiyatlarla sektördeki yerini sağlamlaştırmak için çalışıyor.”

Haberin Devamı