Gazete Vatan Logo

İstimalet Politikası Nedir? İstimalet Politikasının Osmanlı'ya Faydaları Ve Sonuçları...

Politik açıdan özellikle istikamet politikası Osmanlı Devleti'nin önemli bir yere sahiptir. Hoşgörülü davranma politikası olarak da bilinen bu yapı, genel olarak fethedilen bölgelerdeki halka uygulanan bir politikadır. Türkçe karşılığı hoşgörü politikası olarak bilinir. Aynı zamanda gönül alma şeklinde ifade edilen bir yapıya sahiptir.

İstimalet Politikası Nedir? İstimalet Politikasının Osmanlı'ya Faydaları Ve Sonuçları...

Osmanlı döneminde yaşayan kişilerin diğer insanlara karşı uyguladığı bir gönül politikası olarak bilinir. Ancak bu durum aynı zamanda devlet politikası şeklinde Osmanlı döneminde farklı zamanlarda kullanılmıştır. Osmanlı topraklarının sınırlarını korumak amaçlı önemli bir politika olduğunu ifade etmek mümkündür. Çoğu zaman ise yapılan bu politikanın başarılı olduğunu da söylemek gerekir.

İstimalet Politikası Nedir?

Osmanlı Devleti'nin fethettiği topraklar üstünde bulunan halka uyguladığı politika, İstimalet politikası olarak bilinir. Özellikle Balkan topraklarında yapılan fetihler ile gerçekleştirilen güçlü bir politikadır. Yapılan bu politikanın temel amacı, fethedilen topraklarda bulunan halka ılımlı ve kibar bir yaklaşım göstermektir. Aynı zamanda hoşgörü bir yaklaşım ile beraber halkın İsyan etmesini engellemek amaçlı ele alınır.

Türkçe karşılığı hoşgörü politikası ya da gönlü ama politikası şeklinde ön plana çıkar. Osmanlı İmparatorluğu döneminde farklı zamanlarda, Balkan toprakları fethedildiği vakit kullanılmıştır. Tabii sadece Balkan toprakları değil farklı Topraklar fethedildiği zaman, halkı Osmanlı Devleti'ne karşı yakın hale getirmek için önemli bir yere sahiptir.

Haberin Devamı

İstimalet Politikasının Osmanlı'ya Faydaları

Sağlamış olduğu birçok önemli fayda ile beraber İstimalet politikası Osmanlı İmparatorluğu için önemli bir yere sahipti. Daha çok Balkan topraklarında fethedilen bölgelerdeki halka uygulanan bir yöntem olarak öne çıkar.

- Avrupa'nın Osmanlı'ya karşı karışmasına engel olmuştur.

- Fethedilen topraklardaki halkın İsyan etmesine karşı kullanılmıştır.

- Balkan topraklarındaki halkların Osmanlı’ya yakın olmasına olanak vermiştir.

- Halka saygı duyulmuş ve bu sayede Osmanlı İmparatorluğu toprakları rahat yönetmiştir.

- Fethedilen topraklardaki halk kendini güvende ve huzurlu hissetmiştir.

- Osmanlı toprakları içerisinde tüm halklar barış içinde yaşamıştır.

- Fethedilen topraklarda Türk kültürü ve Türk nüfusu önemli oranda artırılmıştır.

Bu gibi önemli faydaları ile beraber Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki İstimalet politikası önemli bir yere sahiptir. Özellikle uygulandığı dönem içerisinde oldukça önemli faydalar sağladığını ifade etmek mümkün.

Haberin Devamı

İstimalet Politikasının Sonuçları

İstimalet politikasının sonuçları Osmanlı İmparatorluğu'na Uzun bir dönem önemli artılar getirmiştir. Sadece Osmanlı Devleti değil aynı zamanda fethedilen topraklardaki halk da bundan faydalanmıştır. Yeni gayrimüslimler kendi inançlarını özgürce yaşamıştır ve bu durum Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde kurulmuştur.

Gayrimüslimlere özel imtiyazlar tanımıştır. Özellikle bazı vergilerden muaf tutularak halkın İsyan etmesi önlenmiştir. Hoşgörü politikası olarak da bilinen İstimalet politikasının sonuçları, Osmanlı Devleti'nin topraklarını geniş etmesine imkân vermiştir.

Ancak zaman içerisinde genişleyen topraklarda ne olursa olsun bazı isyanların da çıkmasına sebep olabilmiştir. Bu durum yıllar içerisinde Avrupa'nın, Osmanlı İmparatorluğu'nun iç işlerine karışmasına sebebiyet vermiştir. Daha çok olumlu olmak suretiyle olumsuz şekilde sonuçları da olduğunu ifade etmek gerekir.

Haberin Devamı