Gazete Vatan Logo

Zelenskiy, Putin ile müzakereyi reddeden kararnameyi imzaladı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile herhangi bir müzakere yapılmamasını içeren kararnameyi imzaladı.

Zelenskiy, Putin ile müzakereyi reddeden kararnameyi imzaladı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyinin hazırladığı, Rusya'nın Ukrayna'daki 4 bölgeyi ilhak etmesine karşı alınacak tedbir maddelerini içeren kararnameyi imzaladı. Ukrayna Devlet Başkanlığının internet sitesi üzerinden yapılan açıklamaya göre kararnamenin ilk maddesinde "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakere yapılamaz" ifadesine yer verildi. Kararnamede ayrıca, “Ukrayna Devlet Başkanı, Ukrayna Verkhovna Rada (Meclis) Başkanı ve Ukrayna Başbakanı'nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütüne (NATO) ortak başvuru metni onaylanmalıdır” maddesine yer verildi. Ukrayna'nın savunma yeteneklerinin güçlendirilmesi, ordunun güçlendirilmesi, uluslararası askeri ve teknik yardımın arttırılmasının sağlanması, Rus askeri saldırılarının püskürtülmesi, savunma-sanayiinin geliştirilmesi gibi tedbirler de alınırken, kararnamenin yürürlüğe girdiği kaydedildi.

Zelenskiy tarafından imzalanan kararnameye göre Rusya'nın ilhak kararları reddedilirken bu toprakların Ukrayna toprakları olduğuna vurgu yapıldı. 

Haberin Devamı

Kararnamede Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş devlet sınırları içinde toprak bütünlüğünü yeniden kurma ve koruma konusunda devredilemez egemenlik hakkını da teyidine vurgu yapılırken, uluslararası hukuk kurallarının altı çizildi. Kararnamede, 28 Ocak 2003 tarihli Ukrayna-Rus devlet sınırının belirlenmesi yönünde yapılan anlaşmaların ve Viyana Sözleşmesi'ne bağlı anlaşmaların feshedilemeyeceği hatırlatıldı.

Ne olmuştu?
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Moskova yönetiminin 30 Eylül’de Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerini ilhak etme kararı almasının ardından Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi'ni toplamıştı. Zelenskiy toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Ukrayna hızlı bir şekilde NATO üyeliğine başvuruyor. Ukrayna, Putin Rusya'nın devlet başkanı olduğu sürece Rusya ile herhangi bir müzakere yapmayacak" ifadelerini kullanmıştı.