Gazete Vatan Logo

Putin'den ABD'ye 'füzeli' gözdağı! Gerilimi iyice tırmanıyor

Rusya Devlet Başkanı Putin'den gözdağı gibi bir açıklama geldi. Rusya'nın istediği güvenlik garantileri için diplomatik çabalara devam edeceklerini belirten Putin bunun sonuçsuz kalması durumunda ne olacağı sorulduğunda 'Yanıtımız çok farklı olabilir' yanıtını verdi.

Putin'den ABD'ye 'füzeli' gözdağı! Gerilimi iyice tırmanıyor

Dünyanın gözü bir süredir Rusya - Ukrayna sınırında. ABD ve NATO'nun dahil olması ile iyice tırmanan kriz ile ilgili son gelişmeleri değerlendiren Putin çok konuşulacak açıklamalara imza attı.

Rossiya 1'e konuşan Rusya Devlet Başkanı, Moskova'nın diplomatik bir sonuç elde etmek için ABD ve NATO'ya stratejik güvenlik garantileri teklif ettiğini hatırlattı.

Rusya'nın bu konular ile ilgili müzakerelerde olumlu netice almak için çaba harcayacağının altını çizen Putin, sonucun 'olumsuz' olması durumunda Rusya'nın nasıl bir yol izleyeceğine dair de konuştu.

Putin Rusya'nın NATO'nun doğuya doğru genişlemesine tepkisinin ülkenin askeri uzmanlarının tavsiyelerine bağlı olarak değişebileceğini söyledi. Putin söz konusu açıklamasında 'Yanıtımız çok farklı olabilir. Ne olacağı askeri uzmanlarımızın bana yapacağı tekliflere bağlı' ifadelerini kullandı. İşte Putin'in o açıklamaları:

ABD, KENDİ FÜZELERİYLE EVİMİZE GELDİ

"Eylemlerimiz müzakerelerin gidiş hattına değil, Rusya'nın güvenliğinin bugün ve tarih boyunca koşulsuz sağlanmasına bağlı olacak. Bu bağlamda, NATO'nun doğuya doğru ilerlemesinin kabul edilemez olduğunu iyice anlattık. Burada anlaşılmayacak ne var? Biz mi ABD'nin sınırlarına yakın füze yerleştiriyoruz? Hayır.

Haberin Devamı

"BURADA SIRA DIŞI NE VAR"

ABD, kendi füzeleriyle evimize geldi. Bu füzeler artık evimizin eşiğinde bulunuyor. Acaba saldırı füzelerinin evimizin yanına yerleştirilmemesini istemek gereksiz talep mi? Burada sıra dışı ne var?" açıklamalarında bulunmuştu.

ABD'YE GÖZDAĞI

Putin açıklamalarında ABD'ye adeta gözdağı verdi. Putin "Rusya'nın füzelerini Meksika veya Kanada'ya yerleştirmesi durumunda ABD nasıl hisseder merak ediyorum" dedi.

RUSYA'NIN TEKLİFİNDE HANGİ MADDELER VAR?

17 Aralık'ta Rusya, ABD ve diğer NATO ülkeleriyle imzalamak istediği güvenlik önerileri taslaklarını yayınlatmıştı.

Öneriler arasında Avrupa'da karşılıklı güvenlik garantileri, kısa ve orta menzilli füzelerin birbirlerinin topraklarına ulaşmaması ve NATO'nun doğuya, Rusya'yı çevreleyen eski Sovyet cumhuriyetlerine yayılmaması gibi maddeler yer alıyor.

Haberin Devamı

2014'TE DE REDDETMİŞTİ

Öte yandan Kremlin bölgeye askeri yığınak yaptığı haberlerini kesin bir dille reddediyor. Ancak 2014'te de Rusya benzer iddialarda bulunmuş ve saha sonra Kırım'ı ilhak etmişti.

Putin'in o zamandan beri doğu Ukrayna'daki ayrılıkçıları batı destekli Ukrayna hükümeti karşısında her fırsatta desteklediği sıkça dile getirildi. (Hürriyet)