Gazete Vatan Logo

Fransa'yı savaş alanına çeviren yasa Anayasa Mahkemesi'nde onaylandı

Fransa Macron yönetiminin emeklilik yasası sonra protestolara sahne olmuş ülke savaş alanına dönmüştü. Fransa'da bugün herkesin gözü kulağı Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karardaydı. Mahkeme, Macron yönetiminin meclis onayı almadan kabul ettiği emeklilik yaşını 62'den 64'e yükselten yasayı onayladı.

Fransa'yı savaş alanına çeviren yasa Anayasa Mahkemesi'nde onaylandı

Emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören Yasa tasarısı Fransa'yı adeta yangın yerine çevirmişti. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, haftalardır devam eden protestolara rağmen geri adım atmayı reddetmiş ve Anayasa'nın özel bir maddesini kullanarak meclisi devre dışı bırakmıştı.

CNN TÜRK Paris Temsilcisi Arzu Çakır Morin, ülkedeki son gelişmeleri aktardı:

“Bugün Fransa’da karar günü. Anayasa mahkemesi emeklilik yasası ile ilgili kararını verecek. Bugün herkes yeniden sokakta. Öğrenciler, Saint-Lazare Garı‘ndan Paris belediyesi binasına yürüyorlar. Orada diğer göstericilerle bir araya gelecekler ve hemen yanındaki Anayasa Mahkemesi binasından çıkacak kararı bekleyecekler. 12 eylemden sonra Fransa’da karar günü.”

Bu kararın hem Fransız hükümeti hem de çalışanlar için kritik olduğunu vurgulayan Morin, “Bundan sonra hükümet zor günler geçirecek eğer her şeye rağmen bu yasayı geçirirse. Ancak bu yasa çekilirse de hükümet itibarını yitirecek. Meşruiyetini yitirdiği için yasa geçirmekte zorlanacak. Sendikalarla yeniden bir diyalog kurulacak mı? Anayasa Mahkemesi’nden çıkan karar bütün bunları belirleyecek” dedi.

Haberin Devamı

Morin’in açıklamalarına göre Anayasaya Mahkemesi’nin iki ayrı karar alması bekleniyor. Bu karar “Anayasaya aykırılık” ve “referanduma” yönelik olacak.

Konsey yaptığı değerlendirme sonrası, düzenlemenin 'tamamen aykırı', 'kısmen aykırı' ya da 'uygun' olduğuna karar verebilir. CNN International'da yer alan bilgilere göre mahkemenin düzenlemeyi 'uygun' ya da 'kısmen aykırı' görmesi Macron için bir zafer sayılacak. Fransız başkan bu durumda gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra reformu yürürlüğe koyabilecek.

TANSİYON YÜKSELİYOR

Fransa'da Anayasa Konseyinin emeklilik reformunu kısmen onaylamasının ardından protestolarda tansiyon yükseliyor. Karara tepki gösteren protestocularla polis arasında arbede yaşanırken, sokaklarda çöp konteynerları ateşe verildi. Kararın ardından ülkenin önde gelen sendikaları tarafından yapılan ortak açıklamada, Anayasa Konseyinin kararına tepki gösterilirken, iktidarın hiçbir toplantı talebini kabul etmeyecekleri belirtildi. Sendikalar, tüm çalışanları 1 Mayıs'ta eylem yapmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Ülke genelinde protestolara yol açan reforma göre, Fransa'da 1 Eylül'den itibaren emeklilik yaşı her yıl 3 ay kademeli olarak artırılacak. Emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030'da ise 64 yıla ulaşacak. 2027'den itibaren emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.

MACRON İÇİN BÜYÜK BİR DEPREM OLABİLİR

Konsey düzenlemenin 'tamamen aykırı' olduğuna karar verirse (Uzmanlar bunun pek olası olduğunu öngörmüyor) bu Macron hükümeti için büyük bir deprem olacak.

Konsey ayrıca muhalefetin çağrısı üzerine yasayla ilgili referanduma izin verilip verilmeyeceğine de karar verecek.

FRANSIZ BASINI: TARİHİ GÖRÜNTÜLER...

Fransız lider kritik oylama öncesi yaptığı açıklamada "ülkenin ilerlemeye devam etmesi gerektiğini" belirterek kararlılığını sürdürdü.

Aynı kararlılık protestocular için de geçerli. Anayasa Konseyi'nin vereceği karar öncesi Konsey binasının önünde toplanan göstericiler sokakları çöp yığınları ile doldurdu.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığının talimatıyla Konsey binasının etrafında yarın sabaha kadar gösteri düzenlenmesi yasaklandı. Bugün binanın önünde geniş güvenlik önlemleri alındığı ve çelik bariyerlerin kurulduğu görüldü. Fransız basını göz konusu kareleri 'Tarihi görüntüler' olarak servis etti.

PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR

Fransız halkı konseyin vereceği karara kilitlenmişken ülkenin farklı şehirlerinde protestolar devam etti. Uluslararası ajansların servis ettiği görüntülerde polis ve göstericiler arasındaki tansiyon giderek daha yükseldiği görüldü.

Dün ülke çapında düzenlenen 12. kez kitlesel gösteriler kapsamında 80 kişinin gözaltına alındığı 76 polisin de yaralandığı açıklandı.

ÜLKEYİ SAVAŞ ALANINA ÇEVİREN DÜZENLEME

Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e yükselten yasa geçen hafta Senato'da kabul edilmiş ancak parlamentonun alt kanadı olan Ulusal Meclis'teki oylamaya dakikalar kala hükümet Anayasa'nın özel bir maddesini kullanarak meclisi devre dışı bırakmış ve meclis oylaması olmadan yasayı yürürlüğe koyma kararı almıştı.

Haberin Devamı

Fransa hükümeti, Salı günü Meclis’te yapılan güven oylamasını az bir farkla da olsa kazanmıştı.