Gazete Vatan Logo

ABD ekonomisi, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,9 daraldı

ABD Ticaret Bakanlığı, nisan-haziran dönemine ait Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre, ülke ekonomisinde 2'nci çeyrekte yüzde 0,9'luk küçülme kaydedildi. Ocak-mart döneminde ise yüzde 1,6'lık daralma görülmüştü.

ABD ekonomisi, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,9 daraldı

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda yüzde 0,9 daraldı. Anketlere göre yıllıklandırılmış gayrisafi yurtiçi hasılanın bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,5 büyüdüğü tahmin ediliyordu. ABD ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 1,6 daralmıştı.

IMF BÜYÜME BEKLENTİSİNİ DÜŞÜRMÜŞTÜ

IMF ABD ekonomisi için 2022 büyüme tahminini yüzde 3,7'den 2,3'e çekmişti. IMF Başekonomisti Gourinchas, Bloomberg'e verdiği söyleşide “Baz senaryomuzda ABD’de ne 2022'de ne de 2023'te bir resesyon görmüyoruz; ama çok büyük bir yavaşlama olacaktır. 2022’deki yüzde 2,3’lük büyüme 2023’de yüzde 1’e yavaşlayacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan ABD Merkez Bankası (Fed), 75 baz puanlık faiz artışına gitti. ABD’de politika faizi %2.25-2.50 aralığına yükseltildi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, FOMC toplantısı sonrasında yaptığı basın toplantısında gelecekteki faiz adımları konusunda haziran toplantısı sonrası yaptığı kadar net bir yönlendirme ortaya koymadı. 

Fed'in bir kez daha faizi yüksek oranda artırması olasılığını masadan kaldırmayan Powell, bununla birlikte daha düşük faiz artırımı yapma noktasına geleceklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Powell, "Gelecek toplantımızda bir kez daha büyük faiz artırımı yapılması uygun olabilir, ancak bu verilere bağlı olacak. İş gücü piyasası aşırı sıkı ve enflasyon çok fazla yüksek" diye konuştu.

Bununla birlikte Fed'in bir noktada faiz artırımı hızını yavaşlatacağını belirten Powell, ABD ekonomisinin halihazırda resesyonda olmadığına inandığını söyledi.

RESESYON NEDİR?

Resesyon, kelime anlamı olarak durgunluk olarak tanımlanıyor. Bir ekonominin iki çeyrek yani 6 aylık dönem boyunca daralma göstermesine teknik resesyon deniyor.