Gazete Vatan Logo

Doğudan batıya, kuzeyden güneye; bayram tatili rotaları

Tarih düşkünleri, lüks arayanlar, bir şezlong bana yeter diyenler, SPA meraklıları, terkedilmiş şehrin keyfini çıkaracaklar. Kurban Bayramı tatili önerilerimiz sizi bekliyor...

Doğudan batıya, kuzeyden güneye; bayram tatili rotaları

Kuzey Ege

Kadırga Koyu

Assos’un merkezi tarihi limanı ve taş binalarıyla ünlü. Ama özellikle de bayramda ‘klostrofobik’ olma ihtimali epey yüksek. Fakat Çanakkale’de takılmak istiyor ve ‘Son bir denize gireyim’ diyorsanız, o zaman sizi Assos’un yanı başındaki Kadırga Koyu’na alalım. Zira Kadırga Koyu, özellikle de koyun en sonu, Türkiye’nin belki de en güzel denizine sahip. ‘Fazla sakin’ gelirse de, iki kilometre ötedeki Assos’ta rezervasyon yaptırmak kaydıyla, ‘kalabalığa karışmak’ mümkün.

Gökçeada
Hayalinizdeki sakin tatil merkezinde trafikten yürünemeyen, plajlarında park yeri ve şezlong bulunamayan, rezervasyonsuz balık yemeye gidilemeyen, kalabalıktan ‘batmak’ üzere olan bir adada geçmiyorsa, Bozcaada’yı bu bayram boşverip Gökçeada’yı tercih edin. Eylül’de rüzgârı, geceleri de şal takıp ceket giymeyi göze alın; bol bol denize girip günbatımı izleyin, adanın kendi şaraplarından için, zeytininden yiyin.
Yeşilyurt Köyü
Tatilinizi dünyada oksijen oranının en yüksek olduğu köyde, Kibele’nin dağı İda’da geçirmeye ne dersiniz? Evet, Kaz Dağı’nın eteklerindeki meşhur Yeşilyurt Köyü’nden söz ediyoruz. Taş binalardaki pansiyonlardan birinde kalın; Edremit Körfezi’ne yukarıdan bakın, Adatepe Köyü’ne de uğramadan dönmeyin.

Haberin Devamı

Eceabat
Bembeyaz ipek gibi kumlarla kaplı plajları alabildiğine uzun ve sakin. Cennet Koyu, Teke Koyu, Kum Limanı en popüler olanlar. Eceabat iskelesinin civarındaki pansiyon ve oteller hem hesaplı hem de temiz. Kabatepe Orman Kampı’nda organize bir kamping alanı da var.
Kalem Adası
Bu bayramı ‘Türkiye’deki Karayipler’de yani, Kalem Adası’nda ‘butik’ bir konseptte geçirebilirsiniz. Yalnızca bir konaklama tesisi var. Denizin tadını çıkarın ve dalış yapın.
Trakya
İğneada
Avrupa’nın en büyük Longoz ormanlarının bulunduğu İğneada, aynı zamanda Türkiye’nin en uzun sahillerinden birine de sahip. İğneada Kırklareli’ne bağlı; İstanbul’a yaklaşık 250 kilometre uzaklıkta. Denizi temiz, ormanı, tam yedi tane gölü ve yabani hayvanlarıyla, doğası muhteşem. Çadır ve pansiyon seçenekleri var. Tertemiz havasıyla akciğerlerinizi doldurun; bol bol da balık yiyin.
İç Anadolu
Salda Gölü
Buraya Türkiye’nin Maldivleri deniyor. Burdur’daki Salda Gölü dünyada Mars özelliği gösteren iki yereden biri ve dahası ülkemizin en derin, en temiz ve en berrak gölü. 1989’dan beri doğal sit alanı olan gölde birden fazla plaj var. Kumu, özelliğinden dolayı ayakları yakmıyor, gölün suyu içindeki magnezyum, soda ve kil sayesinde cilt hastalıklarına da iyi geliyor. Burada bir gece kamp yapmadan dönmeyin.
Han (Eskişehir)
Nüfusu sadece 2 bin olan Han ilçesinin ismini, muhtemelen birçok Eskişehirli bile duymamıştır. Halbuki Eskişehir’den başlayarak, seyrine doyum olmayan küçük tepelerle dolu bir yoldan 1 saatlik bir araba yolculuğuyla ulaşılan Han, Frig Vadisi’nin tam kalbinde yer alıyor. Han’a varınca önce ilçenin sokaklarında taş evleri aramaya koyulabilir, ardından meydandaki kahvede çay eşliğinde yerli halkla keyifli bir sohbete katılabilirsiniz. Sonra da tepelerdeki Frig, Roma ve Bizans dönemine ait sayısız kabartma taşı keşfe çıkabilir ve rotayı Midas Anıtı’nı görmek üzere Yazılıkaya Köyü’ne çevirin.
İzmir’den güneye
Karaburun İzmir
İzmir’in en küçük ilçesi Karaburun, yapılaşmanın görülmediği birçok koyu ve doğasıyla, Türkiye’nin bilinmeyen cennetleri arasında yer alıyor. İzmir ile arasındaki 130 kilometrelik yolun keskin virajlarla örülü olması nedeniyle ulaşım sorunları bulunan Karaburun, yarımada üzerindeki 1 belde ve 13 köyün merkezi konumunda.
Seferihisar
Sakin bir tatil istiyorsanız Türkiye’nin ilk Cittaslow yerleşkesini, yani ‘sakin şehrine’ mutlaka rotanıza ekleyin. İzmir’in Seferihisar ilçesinde balıkçı köyü Sığacık’ı görün, burada Pazar günleri kurulan organik pazardan eve dönmeden alışveriş yapın, Teos antik kentini gezin, Akkum Plajı’nda yüzün.
Birgi Köyü
Türkiye’de Osmanlı mimarisinin en iyi korunduğu yerlerden olan İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi Köyü, buna rağmen sadece Türkiye’de değil, bulunduğu bölgede bile çok az kişi tarafından biliniyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Birgi Köyü’nün Arnavut kaldırımlı sokaklarında gezinirken, Çakıroğlu Mehmet Bey tarafından 18. yüzyılda yaptırılan ihtişamlı Çakırağa Konağı’na uğramayı sakın unutmayın.
Yedi Adalar
Doğal güzelliğiyle ünlü ve mercan kayaları ile çevrili olan Yedi Adalar,Gökova‘ya tekne ile yapılan mavi yolculukların en güzel uğrak noktalarından biri. Yazın meltem rüzgarını alıp Çam ormanlarıyla çevrili. Yürüyüş yapabilir, yüzüp dalabilir ayrıca yelken sporları içinde çok müsait.
Mazı Koyu
‘Büyük şehirden bayram göçü’nün trafiğini atlatabilirseniz, son bir ‘eylül denizi’ için Bodrum’un Mazı koyunu tercih edin. Gece hayatı, lüks veya kalabalıkla işi olmayanların adres bellediği Mazı’nın ‘denizi bir acayip’. Koy, anıt ağaçları ve zeytinlikleriyle yemyeşil. Minik pansiyonlarında kalın, gündüz denizinin, akşam deniz ürünlerinin tadını çıkarın.
Selimiye
Marmaris’in saklı cenneti Bozburun Yarımadası’nda yer alan Selimiye, gerçek anlamda tipik bir Ege köyü. Marmaris’ten sonra bol dönemeçli yollardan geçerek ulaşılan köyde, çarşaf gibi bir denizin tadını çıkarabilir, sahildeki lokantalarda lezzetli deniz ürünlerini tadabilir, denk gelirseniz bir köy düğününe katılabilir ya da yakın mesafedeki Bozburun ve Söğüt köylerini gezebilirsiniz.
Karadeniz
Gideros Koyu
Batı Karadeniz‘in doğa harikası en güzel koylarından biri olan Gideros Amasra Cide Sahil Yolu ve Kastamonu il sınırları içinde. Çevresi yemyeşil dik dağlarla çevrili kestane, kayın, meşe, çam ve şimşir ağaçlarıyla çevrili olan koy sakin suları ile de bir gölü andırıyor. Gideros’a tekne ile gidildiği gibi kara yoluyla da ulaşmak mümkün
Santa Vadisi
Gümüşhane il merkezine 90 km uzaklıktaki Santa Vadisi, Doğu Karadeniz Dağları’nın en ulaşılmaz noktalarından biri. 2 bin metre yüksekliğinde dağlarla çevrili olan Dumanlı köyü görülmeye değer.
Maçahel
Artvin’in Borçka ilçesinde yer alan Maçahel Yaylası, hem Türkiye, hem de Gürcistan sınırları boyunca uzanıyor. Türkiye’de kalan kısmına ise Yukarı Maçahel deniyor. Doğal çeşitliliğiyle görenleri büyüleyen Maçahel’de yerel halk tarafından pansiyon olarak işletilen ahşap evlerde konaklayabilirsiniz.
Pokut Yaylası
Normalde 1800 metre yükseklikten sonra ağaç yetişmez ama aldığı ılıman rüzgârlar sayesinde yayla çam ağaçlarıyla dolu. Bu yaylada bulutların bir deniz gibi akıp gittiğini izleyebilirsiniz. Tepedeki pansiyonlarda konaklayabilirsiniz.

Haberin Devamı