Gazete Vatan Logo
Magazin Çocuklar kendi mesleklerini icat edecekler

Çocuklar kendi mesleklerini icat edecekler

Bilişim Garaj Akademisi Kurucusu Doç. Dr. Selçuk Özdemir, ‘Kodlama ve Algoritmik Düşünme’ eğitiminin çocuklar için önemini anlattı. Çocukların gelecekte kendi mesleklerini icat etmek zorunda kalacaklarını belirten Özdemir, bu eğitimi vermek için üniversite yıllarını beklemenin çok geç olduğunun altını çiziyor

Çocuklar kendi mesleklerini icat edecekler

Kodlama Eğitimi nedir?

Bu programda çocuklara hem bilgisayar teknolojisi ve terminolojisi, donanım - yazılım bilgilerini öğretip hem de kodlama ve teknoloji tasarım becerilerini kazanmalarını istiyoruz. Eğitimi alan her çocuğun geleceğe daha emin adımlarla ayak basacağını düşünüyoruz. Çocuklara, güneş enerjisiyle çalışan otomobil veya toryumla çalışan mobil nükleer santralleri öğretmiyoruz ama önümüzdeki 10 yılda bunları yapabilecek olanlara ihtiyaç duyacakları ‘zihinsel alet kutularını’ kazandırıyoruz. Bu alet kutularında, günümüzde dijital inovasyon dendiğinde akla gelecek tüm bileşenler var: yazılım, sensör, mikro denetleyici, 3d tasarım ve üretim gibi…

Program kaç yaş grubu çocukları kapsıyor?

Bu programlara katılmaları için çocuklardan özel yetenekler veya performanslar beklemiyoruz. Trump AVM Kidz Mondo Tekno Park’ta 5-12 yaş arası çocuklar, yaş gruplarına göre, farklı teknolojik eğitimlere katılacak. MEB onaylı eğitimlerde çocuklar hem bilgisayar teknolojisi & terminolojisi, donanım - yazılım bilgilerini öğrenecek hem de kodlama ve tasarım becerisi kazanacak. Yarının mesleklerine bugünden hazırlanacak, geleceğe özgüvenle bakacak. KidzMondo Tekno Park’ta hafta sonları verilecek eğitimler 3 farklı yaş grubunda toplanıyor: 5-6, 7-9 ve 10-12. Bu üç grup kendi yaş gruplarına göre özel hazırlanmış eğitim içeriklerini uygulayarak ezberlemeden öğrenmenin keyfini yaşayacak.

Haberin Devamı

Örneğin 5 yaş grubu bir çocuk, ‘kodlama eğitimi’ni aldıktan sonra ne gibi kazanımları oluyor?

Kodlama ve Algoritmik Düşünme eğitimi sonunda çocuklar, bilgisayar programı üretebiliyor. 3D Tasarım eğitimi sonunda çocuklar gündelik hayatlarında kullanabilecekleri herhangi bir nesnenin baskısını alıp kullanabiliyorlar. Robot Tasarım eğitimi sonunda çocuklar çalışan bir elektronik sistem geliştirebiliyorlar.

Teknolojiye emir veriyorlar

Program sadece Kidz Mondo’ya özel olarak mı hazırlandı? Başka yerlerde de olacak mı?

Bilişim Garaj Akademisi, bilisimgarajakademisi.com adresinde ilkokul, ortaokul, lise, etüt merkezi, yaz kampı gibi eğitim kurumlarına kodlama, robot tasarım, 3d tasarım, web tasarımı ve girişimcilik alanlarında multimedya destekli eğitim desteği veren online bir platformdur. İlk olarak Kidz Mondo ile bir iş birliğine imza attık.

Haberin Devamı

Devir teknoloji devri. Çocukları teknolojiden uzak tutmamız imkansız. Ancak pedagoglar her fırsatta sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Siz günümüz çocuklarının teknoloji ile ilişkisini nasıl yorumluyorsunuz?

Teknoloji felsefesi alanında çalışmaları olan rahmetli Prof. Dr. Mermi Uygur hocamız “Teknoloji iki yanı keskin bıçak gibidir. Becerikli ellerde güzel şeylere vesile olurken, beceriksiz ellerin kendisini dahi doğrar” demişti. Ülkemizin teknolojiye bakışını çok doğru tanımlayan bir cümle. Kolaylıkla satın aldığımız ileri teknoloji cihazları, onlarla ilgili hiçbir beceriye sahip olmayan çocuklarımızın eline verip, ardından “Çocuğum bilgisayarla uygun olmayan işler yapıyor, teknoloji çocuklar için uygun değil” demek çok doğru olmaz. Gelişmiş ülkeler, son yıllarda çocukların mümkün olan en erken yaştan itibaren bilgisayarların ve türevi cihazların tüketim ve eğlenceli yüzünden çok üretim yüzünü tanımaları için büyük çaba sarfediyorlar. Verdiğimiz eğitimlerde anlıyoruz ki bilgisayarlardaki hazır yazılımları kullanmak yerine kendisi bilgisayara ‘emir verebilen’, yani kod yazan çocuklarımızın bilgisayarda oyun oynamaya ayırdığı zaman düşüyor. Çocuklar aslında bir anlamda bilgisayar dünyasının gerçek yüzüyle tanıştıklarında onların sadece bir eğlence veya iletişim aracı olmadığını anlıyor ve tutumları değişiyor.

Haberin Devamı

Silikon Vadisi’nde örnekleri var

Teknoloji ve çocuk konusunda tereddütte olan ebeveynlere önerileriniz var mıdır?

Şu anda ilkokul ve ortaokul seviyesinde olan çocuklarımız 20’li yaşlarının ortalarına geldiklerinde bugün biz yetişkinlerin yaptığı birçok mesleği icra etme şansını yakalayamayacaklar. Çünkü bu meslekler yazılımlar veya robotlar tarafından yürütülüyor olacak. Kodlama, 3d tasarım, elektronik/robot tasarım ve kodlama gibi beceriler önümüzdeki yılların okuma yazma gibi en temel becerileri arasında yer alacak. Çünkü çocuklarımız Harvard’lı Prof. Tony Wagner’in söylediği gibi kendi mesleklerini “İcat etmek zorunda kalacaklar”. Kendi mesleklerini icat edebilecekleri becerileri kazanmaları için üniversite yılları çok ama çok geç! Silikon Vadisi’ndeki binlerce şirketin kurucularının hayatına baktığımızda birçoğunun bilişimle üretim yapmaya çocuk yaşlarda başladıklarını görürüz. Anne-babalardan ricam, çocuklarını yine spor ve doğa etkinliklerine götürsünler, arkadaşları ile sosyalleşebilecekleri ortamlara soksunlar ama haftada 2-3 saatlerini de erken yaşta “bilişimle üretim becerisi kazanmalarını” sağlayacak etkinliklere ayırsınlar.

Haberin Devamı