Gazete Vatan Logo

Öğretmenler kontenjan sınırlaması olmadan kıdem alabilecek mi?

Öğretmen Kariyer Basamakları uygulaması uzman ve başöğretmen eğitim programlarıyla başladı. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavları ile ilgili tartışmalar sürerken program ile ilgili açıklama Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Cevdet Vural’dan geldi. Vural, “Öğretmeni öğrenciden koparmadan artan kıdem ve gelişime destek sağlamak temel amacımız. Dünya genelinde belirli prensiplere dayanmadan kendi kendine otomatik ilerleyen bir kariyer uygulaması mevcut değil" dedi. Peki, Öğretmenler kontentajan sınırlaması olmadan kıdem alabilecek mi? İşte başöğretmen ve uzman öğretmen ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Öğretmenler kontenjan sınırlaması olmadan kıdem alabilecek mi?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Öğretmen Kariyer Basamakları uygulaması başladı. Şartları sağlayan öğretmenler uzman ve başöğretmenlik eğitimlerine katılıyor. Öğretmenlere yapılacak kariyer sınavı ile ilgili tartışmalar sürerken eğitim programları ve avantajları ile ilgili Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Cevdet Vural açıklamalarda bulundu. Peki, Öğretmenler kontentajan sınırlaması olmadan kıdem alabilecek mi? Öğretmenlerde kıdem nasıl olacak? Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için kontenjan sınırı var mı? İşte detaylar…

UZMAN ÖĞRETMENLİK VE BAŞÖĞRETMENLİK İÇİN KONTENJAN SINIRI VAR MI?

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Cevdet Vural, öğretmen kariyer basamakları eğitimleri hakkında Sabah’a açıklamalarda bulundu. Kariyer Basamakları Eğitimleri’ne katılan öğretmenlerin eğitimi tamamladıktan sonra kıdemlerini hemen alıp almayacakları ile ilgili soruya şu şekilde cevap verdi:

“En önemli yenilik kontenjan meselesi. Daha önce serbest kadronun yüzde 20'si bu unvanlara geçebiliyordu. 1 milyon öğretmenin karşılığı 200 bindi. Bu durumda kıdem ve diğer şartları sağlasa dahi bir kısım öğretmenimiz hak ettiği unvanı alamıyordu. Yeni düzenleme ile şartları sağlayan herkes kontenjan sınırı olmaksızın hak ettiği unvanlara geçebilecek.”

Haberin Devamı

KARİYER SAYGINLIĞI ARTIRIR

Dünyanın hiçbir yerinde ilkesi olmayan kariyer uygulamasından söz edilemez. Sadece öğretmenlik mesleği için değil kariyer içeren tüm meslekler için bu durum geçerli. 'Kariyeri şartsız getireceğim' derseniz, bu tercihin literatürde izahı olmayacağı gibi dünyada da örneği olmayacaktır.

Şu an oldukça yüksek bir ilgi var. 614 binin üzerinde öğretmenimiz bu sürece başvurdu. İlk uygulaması yapılan bu sürece bazı itirazların gelmesi doğal karşılanmalıdır. Zamanla öğretmenler daha mesleğin yedinci, sekizinci yıllarında kendilerini bu kariyer basamağına hazırlamak için yönelimlerini yapılandıracaklardır.