Gazete Vatan Logo

EYT konusunda Bakan Selçuk ‘’Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş var aynı anda sağlanmalı’’ Emeklilik Yaşa Takılanlar yasası çıkacak mı?

Emeklilikte Yaşa Takılan milyonlarca kişi, hala umutlarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT konusunu kesin bir dille ret etse de EYT’lilerin bekleyişi devam ediyor ve EYT ile ilgili son haberler yakından takip ediliyor. EYT konusunda son açıklama Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tan geldi. CNN Türk'te yayınlanan Hakan Çelik ile Hafta Sonu programına katılan Selçuk, gelen soru üzerine, ‘’Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor’’ açıklamasını yaptı. Peki, "EYT çıkacak mı?" Emeklilik Yaşa Takılanlar 2020’de çıkacak mı? İşte EYT son durum 2020 haberleri

EYT konusunda Bakan Selçuk ‘’Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş var aynı anda sağlanmalı’’ Emeklilik Yaşa Takılanlar yasası çıkacak mı?

Emekli olmanın hayalini kuran vatandaşların çoğu yaşa takıldı. 1999 yılında emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanunun yürürlüğe konulmasıyla Emeklilikte Yaşa Takılanlar ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 tarihinde çıkarılan yasa ile kadınlar için 20, erkekler için ise 25 yıl sigortalılık şartı ile birlikte 5000 prim gününe ek bir de yaş şartı getirildi. Çıkarılan bu yasa ile Türkiye’de EYT gibi bir problem doğdu. EYT’liler gözlerini hükümetten gelecek habere çevirirken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, CNN Türk'te Hakan Çelik'in Hafta Sonu programında konuyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Selçuk deprem bölgesine 5 milyon liralık kaynak aktarılacağını söyledi. Bakan Selçuk, emeklilikte 3 parametre olduğunu ve EYT'lilerin bunu karşılamadığını söyledi. EYT’liler ise yasa konusunda bekleyişini sürdürüyor.

‘’EMEKLİLİKTE 3 ANA PARAMETRE VAR’’

Emeklilikte Yaşı Tutmayanlar demeyi tercih ediyoruz. Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor.

Haberin Devamı

Bu kurulan sistemin dengesinde değişiklikler oluyor. Bu dengeyi sarsıntığında bozukluklar olmuş oluyor. 1993 yılında Süleyman Demirel hükümetinde bu yaş kriteri kaldırılıyor.

Maliyet hesapları var. Prensipte de sorunu var. Emeklilik dediğimiz şey teknik olarak kullandığımız tabirde "Yaşlılık aylığı". Yaşlılık aylığı yaşlı olunca alınır. Dolayısıyla EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş yaşlı olarak kabul edilmiyor. Geçen yıl emekli ettiğimiz nüfusun ortalaması 52-53 bandında. Bunun 65 yaşa dönmesi 2048 yılını bulacak. Emeklilik aylığı süremiz diğer ülkelerden yüksek.

Temel sebep esasında EYT'den emekli edildiklerini düşündükleri zaman tekrar çalışmak istiyorlar. Emekli maaşlarının üstüne bir maaş daha eklemek için. Hazine ve Maliye Bakanımızla çalışıyoruz. EYT'nin bize göstermiş olduğu şey emeklilik konusunda bir reforma ihtiyacımız var. Uzun soluklu bir çalışma bu.

‘’REFORMU GERİYE DÖNDÜRMEK AKTÜERYAL DENGENİN BOZULMASI DEMEK"

Haberin Devamı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, geçtiğimiz aylarda Hürriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda ise "Bunların yüzde 80-90'ı da çalışmaya devam ediyor. Biliyorsunuz, emekliliği hak etmenin üç şartı var: yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi. Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılanlar dediğimizde, yaştan dolayı emeklilik hakkını kazanamayanlar var. Konuyu etraflıca inceledik ve birden fazla alternatif üzerinden çalışıp maliyetleri çıkardık. Yüksek maliyetinin yanı sıra sosyal güvenlik reformundan bir geri dönüşü ifade ettiği için ilke olarak da karşıyız. Reformu geriye döndürmek aktüeryal dengenin bozulması demek" demişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN EYT AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili olarak "Tutturmuş EYT. İskandinav ülkeleri bu sistemle battı. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar maalesef bunun bedelini ödeyecekler ve ödediler. Niçin erken emeklilik? Ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını en güzel şekliyle alsın. Milletimizin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum" dedi.

Haberin Devamı