Gazete Vatan Logo

Maaş farkları ne zaman yatacak? BAĞKUR, Memur, emekli zamlı maaş farkları bugün yattı mı, 15 günlük maaş farkı ne kadar 2022?

Emekli maaş farkları ne zaman yatacak, zamlı maaşlar ne zaman ödenecek? Zamlı maaş farkları aramaları devam ediyor. Memur ve emeklileri maaş farklarının ne zaman yatacağını sorguluyor. 3 Ocak Pazartesi günü gerçekleşen kabine toplantısı sonrası, memur ve memur emeklisine yüzde 30.5 oranında zam yapıldığı açıklandı. Zamların belli olmasıyla zamlı maaşların ayın kaçında hesaplara yatacağı merak konusu oldu. Peki, maaş farkları ne zaman yatacak? Memur ve emekli zam farkı ne zaman ödenecek, zamlı maaşlar hangi ay alınacak, ocak ayının kaçında maaş farkları yatar?

Maaş farkları ne zaman yatacak? BAĞKUR, Memur, emekli  zamlı maaş farkları bugün yattı mı, 15 günlük maaş farkı ne kadar 2022?

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası enflasyon farkına ek olacak toplu sözleşme yüzdesinin yüzde beş değil yüzde 7.5 olacağı açıkladı, böylece memur ve emeklisine 2022 yılı için yapılacak zam miktarı yüzde 30.5 olarak belirlendi. Maaşlarına yapılacak zammı öğrenen memur ve emeklileri bu kez zamlı maaşların ne zaman hesaplara yatacağını sorgulamaya başladı. Peki, Zamlı maaş farkları ayın kaçında memur ve emeklilere ödenecek? Maaş farkları ne zaman yatacak?

MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN YATACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon verileri ile birlikte emekli aylıklarına yapılacak zam oranı da netleşti. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 25.47 oranında zam yapılacak. Memur maaşlarına 2021'in ikinci yarısındaki enflasyon farkı ve yüzde 5 toplu sözleşme zammı oranında artış yapılacaktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 2022 yılındaki yüzde 5 oranındaki toplu sözleşme zammını yüzde 7.5'e çıkardıklarını söyledi. Erdoğan, böylece memur maaşlarında toplam yüzde 30.5 oranında artış yapılacağını ifade etti. Memur emeklilerinin aylıkları da ocak ayında yüzde 30.5 oranında artacak.

Haberin Devamı

Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacaktı ancak teklif yetişmedi. 

8 madde görüşüldü. En önemli maddelerin başında memur ve emekliye zam yer alıyordu. Memur ve emekli maaşlarına ek zammı da içeren kanun teklifi mecliste kanun teklifinin görüşmelerinin, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için ertelenmişti. Memur ve emekliye ek zammı içeren Kanun Teklifi meclisten geçti. Emekli ve memur maaş zam farkı ödemesi için bir sonraki maaş döneminin beklenmeyecek, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Ocak ayı içerisinde tebliği yayınlaması bekleniyor.

Önümüzdeki iki hafta içerisinde memurlara ek ödeme yapılarak zamlar tahsis edilmiş olacak.

17-26 Ocak’ta SSK emeklilerine zamlı maaş, 25-28 Ocak’ta Bağ-Kur emeklilerine zamlı maaş yatacak.

Haberin Devamı

Emekli, malul, vazife malulü, dul ve yetim aylığı alanların 1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere aylıklarında oluşan fark tutarları 27 Ocak'ta ödenecek. Maaş farkları hesaplara gece ödenmeye başlandı.

MAAŞ FARKLARI NEDEN YATMADI?

Meclis'te görüşmeleri süren, memur ve emekliye ek zammı içeren teklifin; oluşan zam farklarının 15 Ocak'ta yatırılması için bu hafta yasalaşması gerekiyordu. Ancak teklifin kalan 8 maddesinin görüşmeleri 18 Ocak Salı gününe bırakıldığı için, maaş zammı farklarının 15 Ocak'ta yatırılıp yatırılmayacağı merak konusu oldu. AK Partili yetkililer, maaş bordrolarının dün kesildiğini belirterek, "Eğer düzenleme çarşamba günü Genel Kurul'da kabul edilseydi farklar 15 Ocak'a yetişecekti. Eğer teklif bugün (dün) yasalaşsaydı gece ek bordro ile yine yetiştirilebilecekti. Ancak görüşmeler salı gününe kaldığı için memur ve emekli maaş zammı farkları 15 Ocak'a yetişmeyecek" dedi. AK Partili yetkililer, fark ödemesi için yeniden bir düzenleme yapılabileceğine işaret etti.

Haberin Devamı

MAAŞ ZAMLARI MECLİS'TEN GEÇTİ Mİ?

En düşük emekli aylığının 2 bin 500 TL olması, memur maaşlarına yüzde 2.5 ilave zam, doğal gazda kademeli fiyatlandırma, ihracatçı firmalara kurumlar vergisi indirimi ve BES Sistemi'nde bazı değişiklikler içeren torba teklifin maddeleri TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Memur ve emekliye ek zammı da içeren kanun teklifinin 7 maddesi daha TBMM'de kabul edildi.

Memur ve emekliye ek zammını da içeren Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Teklifin tümümün onaylanmasının ardından ek zam ödemelerinin Şubat ayı maaşlarıyla birlikte mi, yoksa daha önce mi yapılacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanacak takvime göre netleşecek.