Gazete Vatan Logo

Ben oğluma ciğerimi o bana dünyayı verdi

5 aylık oğlunu karaciğer yetmezliğinden yitiren, ikinci oğlu da aynı hastalığa yakalanan Dilek Tepe’nin yüzü gülüyor. Karaciğerinden parça verdiği oğlu hayata tutunan anne büyük sevinç yaşıyor...

Ben oğluma ciğerimi o bana dünyayı verdi

Eray Tepe 22 aylık neşeli, haylaz bir çocuk. Baktığınızda hiçbir derdi yok gibi. Ancak o geçtiğimiz Cuma günü çok büyük bir operasyonu başarıyla atlattı. Annesi Dilek Tepe’den (31) alınan karaciğer parçası, doğuştan karaciğer yetmezliği çeken minik Eray’a nakledildi. Eray, şimdi hastanedeki odasına giren herkesi gülücüklere boğuyor.

Abisi de aynı hastalıktan..

Eray’ın kendisinden 2 yıl önce doğan abisi Enes aynı sorunu yaşamış. Ancak o dönem hastalık tespit edilene kadar Enes hayatını kaybetmiş. Anne Dilek Tepe şöyle konuşuyor: 2010’da oğlum Enes 5 ay yaşadı. Karaciğer fonksiyonları bozuldu. Ancak teşhis koyulana kadar minik oğlum gözlerimin önünde siroz oldu ve Şubat 2010’da hayatını kaybetti. Eray doğduğunda daha 3 günlükken lohusa halimle hastaneye koştum. 3 ay Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde teşhis koyulamadı. Karaciğer yetmezliği çekiyordu ama hastalığı tam ne bilmiyorduk.”

Teşhis Fransa’da kondu

“Bir yıl hiç bir şey yapmadan bekledik. Sonra doktorumuz Zerrin Önal, Eray’dan alınan 2 tüp idrar örneğini Fransa’da uzman bir laboratuara gönderdi. Orada yapılan araştırmada geçtiğimiz 27 Ağustos’ta oğlum Eray’ın ‘safra asit sentez bozukluğu’ yaşadığı ortaya çıktı. Tedavisi için bir ilaç istediler ancak 48 bin lira olduğu için alamadık.”

Haberin Devamı

Anne Dilek Yeter, bir gün Eray’ı şiddetli karın ağrısı şikayetiyle hastaneye götürdüklerini belirterek yaşadıklarını anlatıyor:

‘Hayatımın hediyesi...’

“Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 280 amonyak değeriyle girdik. Amonyak seviyesi yükselerek 400’e çıktı ve 11 gün düşürülemeyince yoğun bakıma girdi. Acilen Memorial Şişli Hastanesi’ne sevk edildik. Prof. Dr. Münci Kalayoğlu ve Prof. Dr. Koray Acarlı, oğlumun derhal karaciğer nakli olması gerektiğini söyledi. Allah’a şükür karaciğerim uyumlu çıktı. 9 saatte karaciğerimden parça aldılar. 10 saatte Eray’a naklettiler. Ameliyat sonrası eşim ‘Eray çok iyi deyince’ dünyalar benim oldu. 4 gün sonra oğlumu ilk kez sağlıklı görünce hayatımın en büyük hediyesini aldım.”

Haberin Devamı

“Bir kez daha doğurdum”

Dilek Yeter, “Eray’ı bir kez daha doğurdum ama bu kez çok daha sağlıklı bir doğum oldu. Ben ona ciğerimi o bana dünyayı verdi. Önceden bir şey olur diye çocuğumu öpmeye, koklamaya bile korkuyorduk” dedi. Ameliyatı yapan ekipten Memorial Hastanesi’nden Prof. Dr. Koray Acarlı, “Bazı karaciğer hastalıkları kolay teşhis edilirken Eray’ın hastalığı daha sinsi ve tanımak zor. Karaciğerini tamamen alınca hem yeni bir karaciğeri oldu hem de hastalığını yok ettik. İyileşmesinin hızlı olacağına inanıyoruz” dedi.