Gazete Vatan Logo

Yaptığım gösterilerden ben de etkileniyorum

Yaptığım gösterilerden ben de etkileniyorum

Yetenek Sizsiniz yarışmasındaki illüzyonları ile ününü sürdüren nadir isimlerden biri Aref Ghafouri... Sayılarla yaptığı gösterilerle şaşırtan Aref sayısal lotoda üç hafta üst üste 5’i bilince yeniden dikkatleri üzerine çekti.

Yaptığınız gösterileri nasıl tanımlıyorsunuz? Size illüzyonist demek doğru mu?

Yaptığım gösteriler illüzyon olarak genellenebilir ama aslında mentalizm ağırlıklı. Bu yüzden mentalist ve illüzyonist denmesini tercih ediyorum.

İnsanları şaşırtmak nasıl bir haz veriyor?

Hangi meslekte olursanız olun, yapılması imkansız bir işi becerirseniz; insanları şaşırtır ve takdirlerini kazanırsınız. Benim işimin tamamı, şaşırtmak ve akıllarda soru işareti bırakmak olduğu için ben bu duyguyu sadece daha sık yaşıyorum. Tabii ki bu işten ve insanların şaşırmasından da oldukça keyif alıyorum.

Devamlı aynı gösteriyi yapmamanızı sağlayan nedir?

Bir isim yaptım diye aynı işleri satarak bir yere gelmek istemiyorum. Bu sebeple oluşturduğumuz Aref Team isimli ekibim ve bu ekibe mentor’luk yapan uluslararası isimler ile The Others ve The Others Extreme adlı performanslar geliştirdik. Bu gösterilerin yanı sıra

yarıtıcı bir ekip olarak sürekli yeni projeler geliştiriyoruz. Özellikle reklam projeleri, canlı reklam konusunda çok iyi alternatif projeler üretebilen bir ekibiz.

Belki bu şekilde risk alıyoruz ama sürekli kendimizi yenileme imkanı bulmuş oluyoruz.

‘Sahne kostümlerimin farklı olması için tasarımcı ile çalışıyorum’

Bu işin akıl hocaları var mı?

Aslında çoğunlukla kendi düşüncelerimden yola çıkarak gösteri tasarlıyorum. Ama Aref Team ekibinden aldığım görüşler doğrultusunda son noktayı koyuyorum. Net olarak şu isimler benim akıl hocamdır diyemem, çünkü kendi fikirlerim ve yapmak istediklerim sonrasında
oluşan bir çalışmada her alanda profesyonel destek aldığımız çözüm ortaklarımız var.
Sahnedeyken özel bir imaj da gerekiyor mu?
Bence eğer göz önünde bir insansanız, işinizin kattığı değeri oturmanız, kalkmanız ve giyim tarzınızda da göstermeniz önemli. Sonuçta insanların sizi konumlandırması bu kriterler ile de doğru orantılı. Belli bir imaj oluşturduğumu düşünüyorum ve kostümlerimi daima özel tasarımcıma tasarlatıyorum. Herkeste olan şey, sizi özel yapmaz. Sizin için yapılan şey ise her zaman özel kalır.

Hangi gösterinizi tasarlamak sizi çok zorlamıştı?

Sanırım bunun cevabı net bir şekilde, “Adam Asmaca” isimli gösterim. Düşünün; bir dar ağacına çıkıp, kontrolünüzde olmayan seçimler yapan insanların size uzattığı bir ipi boynunuza
geçirip, asistanınıza “Beni as” diyorsunuz. O yüzden “Asma” gösterimde oldukça zorlandım.

‘Müzik dinlemem sadece ilgimi çeken
haberleri okurum’



Hangi müzikleri dinler, neler okursunuz?

Müzikle pek aram yok, dinlemiyorum desem doğru olur. Ama bazen radyoda keyif aldığım müzikler çıkınca dinlemeyi seviyorum.

Okumak için ise tercih ettiğim özellikle bir edebiyat türü falan yok. İlgimi çeken haber ya da makaleleri okumaktan ve

işimle alakalı kitapları incelemekten hoşlanırım.

İran kökenlisiniz ama Türk vatandaşısınız. Etnik kimliğiniz gösterileri sunarken sizi daha ilgi çekici yapıyor mu?

Bu konuda bir fikrim yok, ilgi sebebi olsun ya da olmasın; ben Aref Ghafouri olarak ne

kadar çok insana işimi sevdirebilirsem ve bunlar ne kadar farklı milletten insanlar olursa, bu bana gurur verir. Çünkü uluslararası alanda elde edilen başarı her zaman daha çok kabul görmüştür.

‘Kazandığım parayla at çiftliğine ortak oldum ve kafe açtım’

Yaptığınız gösterilerden sonra siz etkileniyor musunuz?

Menajerim hep, “Çok yemek yiyorsun ama hiç kilo almıyosun” der. Çünkü ben gösterilerimde gerçekten çok yoruluyorum ve enerjim tükeniyor. Gösteriler sonrası ise oldukça yemek yiyorum ve enerji içeceği ile kendime geliyorum. Çok konsantre bir halde gösteriye hazırlanıyorum, sanırım bu yüzden ben de etkileniyorum.
Ankara’da kafe açmışsınız. Buraya genelde

hayranlarınız mı geliyor?

Evet, birçok kişi beni görmek için zaman zaman kafeme gelip beni ziyaret ediyor. Tabii ben her zaman orada olmadığım için zaman zaman hayal kırıklığı yaşayanlar da bana internetten mesaj atıp, sitem ediyor. Güzel bir enerjisi var hayranlarımın ve hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bir de at çiftliğiniz varmış...

Ankara’da bir at çiftliğine ortağım. Büyük bir maaliyeti yok, gösterilerden kazandığım parayla bu işe girdim. 20 at var çiftlikte. Biri bana ait. İyi derecede ata binebiliyorum. Yarış idmanı vermiyoruz bu ata. Doğa yürüyüşleri için ideal de. Ailem ticaretle uğraşıyor. Küçükken İran’da 3 bin yıllık eski paraları bulup, satardım. Koleksiyonculuk yapıyorum.


‘İşinizde fark yaratmazsanız sıradan kalırsınız’


Evinizde hâlâ maymun ve bukelamun besliyor musunuz? Farklı olmak için mi bunlar hep...

Maalesef maymunum öldü. Bukalemun ise daha öncesinde bir arkadaşıma verdiğim için gitmişti. Ama her iki hayvanımı da çok seviyordum. Benim sevgim farklı olmak için değildi tabii ki... Hayvansever olmak; kedi, köpek sevip, diğerlerinden nefret etmeyi gerektirmiyor. O yüzden tüm hayvanları çok seviyorum ve nasıl bir hayvan beslersem besleyim önce onunda bir canlı olmasına saygı duyuyorum.

Uzun zamandır ülkede sizin yaptığınız gösterileri sunan kimse yoktu. Siz nasıl bir farklılık getirdiniz?

Türkiye de bu tarz gösteriler yapan illüzyonistler var ve oldukça da başarılı isimler. Ben; sadece kendi işimde çok özenli ve titiz davranmaya gayret ediyorum. Sunumlarım için çok çalışıyor ve insanların gösterimi en doğru şekilde algılaması için zaman harcıyorum. Bu işi televizyona taşırken; fark yaratmak gibi bir amacım vardı. Bunda başarılı olabildiğimi düşünüyorum. Çünkü işinizde fark yaratamazsanız sıradan olursunuz. Benim izimden gelen gençler var mı, çok emin değilim ama yarışmada bana çok

benzer kişiler çıkıp gösterilerime benzer gösteriler yapmaya çalıştı. Başarılar diliyorum hepsine.



Yakın zamanda bizi şaşırtacak büyük bir gösteri planlıyor musunuz?

Bazı sürpriz düşüncelerim var elbette, yakında sizlerde öğrenirsiniz. Burada açıklayacağım bir planlı gösterim yok şu an için.

‘Sayısal lotoyu bilmem tamamen şansımla alakalı’


Sayısal Loto’da üst üste beşi bildiğinizi açıkladınız. Tamamen altıncı hisle mi alakalı yoksa şans mı?

Loto tahminleri ile alakalı gösteriler yapıyorum ve bazen gösterilerimizde sahneye rastgele seçilen 6 seyircinin seçtiği 6 rakamı önceden tahmin ediyorum. Loto’dan üç kez 5 rakamı doğru çıkartmam ise şansımla alakalı. Açık söyleyeyim 6 rakamı bilmek istemem. Üç hafta üst üste kazandığım kuponları saklıyorum hatıra olarak. Bu kazanımlarım sonrası bir daha hiç oynamadım, oynamayı da düşünmüyorum. Ama sahnemde bir gösteri olarak loto tahmin gösterisi devam edecek.

Bir gösteriye hazırlanmak ne kadar sürüyor?

Şu an sahnelediğim gösteri

6-7 aylık çalışmanın ürünü. Tiyatro gibi düşünün. Öncesinde kreagrofisi kurgulanıyor. Mesela bir kurum özel bir gösteri istiyor. Yeni yaptırdığı binanın üzerinde uçmamı istiyor... Gösterinin detayına göre 40 gün ile 2 ay arasında hazırlanıyorum.

Boğaz’ı yarıp yürümek, gökdelenden atlamak gibi şovları planladığınızı söylemişsiniz. Neden hâlâ yapmadınız?

Bu kadar büyük gösterileri yapmak üç aşamada gerçekleşir, doğru zaman, doğru yer ve para ile orantılı. Ben bu boyutta bir gösteriyi şu an yapabilecek durumda olsam bile; bu gösterinin büyük bir PR sonucu hem bana, hem bu işe yatırım yapacaklara hem de ülkeye yararlı olacağından emin olmam lazım. O yüzden doğru yeri bulmuş olmama rağmen bu işin doğru zamanı ve bu işe yapılacak doğru yatırım kanalını bulmadan yapmayı düşünmüyorum. Hedef belirtmek ise

beni bu gösterileri yapmak konusunda kamçılıyor sadece.

Haberin Devamı