Gazete Vatan Logo

İş güvenliğinde yeni adım!

İşveren bildiriyi dikkate almazsa, bakanlığa bilgi verilerek iş durdurulabilecek.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenleme, iş güvenliği uzmanlarına işi durdurma yetkisi veriyor. İş güvenliği uzmanları işyerlerinde tehlike arz eden bir durum ile karşılaştıklarında işverene bildirerek acil olarak düzeltilmesi isteyecek. İşveren bildiriyi dikkate almazsa, bakanlığa bilgi verilerek iş durdurulabilecek.

Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, düzenlemenin iç denetimi artırarak, işçiyi koruyacağını ve iş kazalarını engelleyeceğini belirtti.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan son düzenlemeyle birlikte, iş güvenliği uzmanları işyerindeki tehlikeli bir durumda yapılan işi durdurma yetkisine sahip oluyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, yeni düzenleme ile iş güvenliği uzmanlarının yetkisinin arttığını ve bunun işyerlerinin daha sık denetlenmesi anlamına geldiğini vurguladı. “İş güvenliği uzmanlarına verilen bu yetki ile şirketlerin kendi içinde bir kontrol mekanizması oluşturulmuş olacak.”

Haberin Devamı

İş Güvenliği Uzmanı Güvence Altına Alınacak

Dr. Ali Çolak, yeni düzenleme ile iş güvenliği uzmanlarını işveren karşısında koruma altına aldığını da belirtti. “İşyerindeki tehlikeli durum nedeniyle işi durduran ve bakanlığa bildiren iş güvenliği uzmanının sözleşmesi bu sebeple feshedilirse, işveren 1 yıllık tazminat ödemeye mahkûm olacak.”

Düzenleme iş güvenliği uzmanlarının da daha özenli çalıştırmaya yönlendiriyor. Çünkü tehlikeli bir durum olmasına rağmen çalışmayı durdurmayan, bakanlığa bildirimde bulunmayan iş güvenliği uzmanı hakkında cezai işlem uygulanacak.