Gazete Vatan Logo
Voleybol Babası futbolcu yapmak istedi Eda Erdem hastalanınca Fenerbahçe'nin efsanesi oldu

Babası futbolcu yapmak istedi Eda Erdem hastalanınca Fenerbahçe'nin efsanesi oldu

Türk voleybol tarihinin gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından biri olan ve gerek Fenerbahçe'de gerekse Milli Takım'da gösterdiği performansla başarılara doymayan Eda Erdem'in hayat hikayesi kendisini yakından takip eden sporseverleri oldukça gururlandırdı.

Babası futbolcu yapmak istedi Eda Erdem hastalanınca Fenerbahçe'nin efsanesi oldu

Sultanlar Ligi’nin 9.haftası cumartesi ve pazar günleri oynanan maçlarla geride kaldı. Türkiye’nin en köklü ve en başarılı kulüplerinden biri olan Eczacıbaşı Dynavit namağlup serisini (29 puan) sürdürürken, Vakıfbank ise;  27 puanla ikinci sırada yer aldı.

Ülkemizde her ne kadar voleybol denilince akla gelen isimlerin başında Zehra Güneş, Meryem Boz, Hande Baladın, Ebrar Karakurt hatta Paola Egonu olsa da, bu isimlerin dışında biri var ki; hem Fenerbahçe’de oynadığı oyunla hem de Milli Takımda gösterdiği performansla taraflı tarafsız tüm sporseverlerin takdirini toplamış durumda.

Fiziksel yapısıyla ailesinin futbolcu yapmak istediği fakat seçmelere gideceği gün hastalanarak okul hocası tarafından voleybola teşvik edilen Eda Erdem’in hayatı oldukça dikkat çekerken, 35 yaşındaki ‘orta oyuncunun’ 17 yıllık kariyerini hep üst seviyede tutması ise ayakta alkışlandı.

İşte her satırı azim, hırs, aile güveni ve başarılarla dolu olan Eda Erdem’in eşsiz kariyeri…

Taraflı tarafsız tüm sporseverlerin beğenisini kazanan, Yugoslav göçmeni İslam ve Sülbiye Erdem’in altıncı çocukları olarak 22 Haziran 1987 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Eda Erdem Bayrampaşa’da geniş bir aile apartmanında büyür. 35 yaşındaki kaptanın tüm ailesi Fenerbahçelidir ve futbol maçlarında tüm akrabalar bir araya gelir. Anlaşılacağı gibi Eda’nın Sarı Lacivert aşkı aileden gelmektedir.



Mahallede arkadaşlarıyla futbol oynamaya bayılan Eda Erdem bir gün babasının ‘Kızım boyun giderek uzuyor, futbol sana pek yakışmıyor başka bir spor mu yapsan?’ sorusuna ‘Peki ne yapayım baba?’ diye yanıt verir. Baba Erdem de kızını basketbola teşvik eder. Seçmelere katılmayı kafasına koyan ‘Büyük Kaptan’ kendisini göstereceği gün talihsiz bir şekilde hastalanır. Erdem ailesi de kızının hasta hasta seçmelere gitmesine izin vermez, Eda’nın da basketbol rüyası başlamadan sona erer. O günden sonra seçmelere gitmek istemeyen Eda Erdem için tarih yazacağı voleybola başlayacağı günler yaklaşmaktadır.

Haberin Devamı

Antrenör İsmail Şahin kulüp öğrenci taraması görevi sorumluluğuyla Eda’nın okuduğu okula gider. Boyunun uzun olması sebebiyle voleybola yönlendirilen Eda Erdem artık aşkla bağlanacağı sporu bulmuştur ve Eda o günleri şöyle anlatır “Voleybolu aşkla, tutkuyla oynuyorum. Basketbolcu olsaydım ne olurdu bilemiyorum, ama voleybolla tanıştıktan sonra hep şunu düşündüm; Ben hayatta en iyi olduğum şeyi buldum.

Haberin Devamı

24 Aralık 2000’de Beşiktaş alt yapısında voleybola başlayan Eda Erdem yaşıtlarına göre çok daha yeteneklidir ve daha hızlı gelişim göstermektedir. 4 yıl Beşiktaş’ın alt yapısında forma giydikten sonra 17 yaşında A Takıma yükselir. 2005-2006 yılında Türkiye’nin en iyi blok yapan oyuncusu seçilir. Artık 21 yaşına gelmiştir ve bir şeyi çok istemektedir; aşık olduğu renklerin formasını giymek.

Fenerbahçe Eda Erdem’i almak için harekete geçer ama transferde sorunlar çıkar. Beşiktaş kulübü kaptanını bırakmak istemez ve kesin bir dille bunu Fenerbahçe’ye iletir. Genç orta oyuncusu ise kalbindeki kulübe adım atmakta kararlıdır. Yoğun görüşmelerin ardından anlaşma sağlanır, ve Eda ‘çubuklu’ formayı giyer. İlk sözleri ise şunlar olur “Öncelikle uzun bir transfer döneminden sonra Fenerbahçe’ye geldiğim için çok mutluyum, özellikle transferim sonuçlandığı için ayrıca huzurluyum”

Haberin Devamı

EDA ERDEM’İN İLK ŞAMPİYONLUĞU

Artık kalbindeki kulüptedir Eda Erdem ve daha başarılı olacağından da emindir. 2008-09 normal sezonu 4.bitiren Fenerbahçe’nin Play-Off’ta şampiyon olmasına düşük ihtimal olarak bakılır. Ama Play-Off’ta bambaşka bir oyun sergileyen Sarı Kanarya final serisinde Eczacıbaşı’nı 3-1 yenerek tarihinde ilk kez Türkiye Voleybol Şampiyonu olur.



Ligin yanı sıra Şampiyonlar Kupası’nı da müzesine götüren Fenerbahçe’nin kadın voleybolundaki hegemonyası başlamıştır. 2009-10 sezonunda Fenerbahçe ile Türkiye Ligi, Türkiye Kupası ve Şampiyonlar Kupası’nı kazanan Eda Erdem Şampiyonlar Kupası’nın en değerli oyuncusu seçilir. 18 yıl sonra düzenlenen FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonasına özel davetiyeyle çağrılan Fenerbahçe Türk Voleybol tarihinde bir ilke imza atar ve Brezilya ekibi Osasco’yu finalde 3-0 yenere Dünya Şampiyonu olur. Eda Erdem de şampiyonanın en iyi servis atan oyuncusu seçilir. Aynı sezon 3 kez üst üste Türkiye Ligi şampiyonluğu gelir. Eda için bir sonraki hedef CEV Şampiyonlar Ligi şampiyonluğudur.

Haberin Devamı

EDA ERDEM ARTIK FENERBAHÇE’NİN KAPTANI OLMUŞTUR

2011-12 sezonu öncesinde Fenerbahçe yönetimi Eda Erdem’i kaptan yapar. Kader ağlarını yavaş yavaş örmektedir. Fenerbahçe Bakü’de düzenlenen Final-Four finalinde Fransız temsilcisi Cannes’ı 3-0 yenerek Avrupa’nın en büyüğü olur. Hayallerinin takımı Fenerbahçe ile kazanmadık kupa bırakmamıştır Eda.

EDA’NIN SAKATLIK ŞOKU!

Kazanılacak onca kupa yakalanacak onca hedef varken işler bir anda tersine döner. Belinden ciddi bir sakatlık geçiren orta oyuncuya doktoru Azmi Hamzaoğlu Eda’ya ‘Belki de voleybol kariyerin bitecek’ der. Oturduğu yerden bile kalkamayan Eda için yolun sonu gelmiş gibidir. Ve daha 25 yaşındayken ‘Galiba Voleybol rüyam sona erecek’ diye düşünür ama hemen pes etmez yeniden Sarı Lacivertli formayı giymek için kendine söz verir. Hırsı, azmi, pes etmeyen yapısı sayesinde vücudu da tedaviye olumlu tepki verir artık dönmek için hazırdır. Sakatlık illetinden kurtulan Eda Erdem 2014-15 sezonunda 3 kupa daha kaldırır. 2016-17’de de Türkiye Kupası ve Türkiye Kupası apoleti takan Eda Erdem bu 3 sezonda da “Türkiye Ligi’nin en iyi orta oyuncusu” seçilir.



2020-21 sezonunda CEV Şampiyonlar Ligi’ndeki Nantes maçında Fenerbahçe formasıyla kulüp tarihinde 750 sayı barajını aşan ilk oyuncu olan Eda 2018-19, 2019-2020, 2020-2021 sezonlarında Türkiye Ligi’nin en iyi orta oyuncusu ödülünü alır ve toplamda 6 kez bu unvanın sahibi olur.

Uluslararası Voleybol Federasyonu tarafından 2021 yılında ‘Tarihin en iyi 100 voleybolcusu” arasında gösterilen Eda Erdem tek ayak hücumlarıyla voleybolun ikonu olmayı başarmıştır. Hiç şüphesiz ki Türk Voleybolu’nun geleceğinde de önemli bir yere sahip olacak Eda. Başarıları gibi Fenerbahçe’ye olan sevgisi de baki kalacak. O da Fenerbahçe ile geçen 14 yılını şöyle ifade ediyor “2008 yılından bu yana Fenerbahçe’deyim, sorsanız 14 yıl nasıl geçti anlatamam. İçinde çok güzel başarılar ve hikayeler var, her zaman önceliğimi Fenerbahçe olarak koymuştum. Burada büyüdüm diyebilirim. Fenerbahçeli olduğum ve bu formayı giydiğim için çok gururluyum”

Kariyeri boyuncu birçok kulüpten transfer teklifi almasına rağmen Fenerbahçe’den ayrılmayı bir an bile olsun düşünmeyen Eda ileride tutkuyla bağlandığı kulübünde yönetici ya da antrenörlük yapabilir…