Gazete Vatan Logo

V Kayışı Nedir, Ne İşe Yarar? V Kayışı Koparsa Ne Olur?

Motorda üretilen bütün gücü aracın parçalarına ileten bir aparat olmaktadır. V kayışının mekanik gücü ile makinanın farklı parçaları sayesinde her yerine verimli olarak iletmektedir. Genellikle otomobil motorlarında bulunmaktadır. Klima kompresörü ve hidrolik direksiyon gibi ve daha birçok parçaların ya da aksesuarların verimli ve düzenli şekilde çalışmasını sağlar.

V Kayışı Nedir, Ne İşe Yarar? V Kayışı Koparsa Ne Olur?

V kayışı trapez kesitli olmaktadır ve boyutlarına göre çeşitli türleri bulunmaktadır. V kayışı oldukça esnek bir yapısıyla gücünü bir milden diğer mile iletmektedir. Şekillerinden dolayı v kayışı, bir kasnağın kamalı olmasından dolayı mükemmel şekilde yerleşmektedir. Bu yüzden oldukça iyi bir denge sağlamaktadır. Ve böylece v kayışları düz kayışlara göre daha çok güç iletir. 

V Kayışı Ne İşe Yarar?

V kayışı tahrik iletişimleri içinde gücü yâda tork iletimini sağlama işine yarar. Motorun ve arabanın içindeki parçalar arasında köprü görevi sağlayarak motorun gücünün bütün parçalara işletmesini sağlamaktadır. Motor için oldukça önemli bir parça olmaktadır.

V Kayışı Koparsa Ne Olur?

Araçların v kayışının kopması durumunda kesinlikle araçlar kullanılamaz. Herhangi bir çalışmama durumunda bile kesinlikle araçları kullanılamaz. Motordan aldığı olağan üstü gücü aracın içindeki diğer parçalarına ileten parça olduğu için v kayışının kopması ile bütün bu iletkenlikler kaybolmaktadır.

Böyle bir durumda araç su pompasının çalışmasından hararet yapacaktır. Diğer bir olasılık ise direksiyon hakimiyetinin kaybolmasına neden olacaktır. Herhangi bir kopma durumunda kesinlikle araçlar kullanılmamalıdır. 

Haberin Devamı

V Kayışı Nasıl Çalışır?

İçten yanmalı motorda, hava/yakıt karışımının yanması ile beraber pistonlar çalışmaktadır. Pistonların düz bir hat ile üzerindeki hareketleri kolları sayesinde krank milinin dönüşünü sağlamaktadır. V kayışı da krank milinin dönmesinden gelen kuvveti kullanarak v kayışı kasnakları ile diğer yerleri tahrik etmektedir. Bu nedenle v kayışı çalışma düzeni araç motorlarında üst seviyede olmalıdır.

V Kayışı Ne Zaman Değişmelidir?

V kayışının değişmesi gerektiğini farklı gıcırdama sesi ile anlayabilirsiniz. Gıcırdama seslerin gelmesi ve duyulması durumunda mutlaka bir tamirciye göstermek gerekir. V kayışının etrafında veya kendisinde çatlaklar, yarıklar, eksik olan parça durumunda mutlaka bir tamirci tarafından değiştirilmelidir. Bazı araçlarda v kayısının otomatik ayar olduğu gibi bazılarında ise bu manüel ayarlar yapılmaktadır.

Haberin Devamı

V Kayışı Neden ve Ne Gibi Durumlarda Kopar?

V kayışı yanlış yapılan bakımlar nedeni ile kopabilir veya arıza yapmaktadır. V kayışının kavrama için oldukça yüksek şekilde sürtünme ve gerginliğe sahip olmalıdır. Yanlış düzenleme ve germelerde yapılan hatalar v kayışının kopmasına neden olmaktadır.

Yanlış yapılan hatalardan bir diğeri ise tasarım hataları olmaktadır. Kalitesiz olan v kayışları da kopmaya neden olmaktadır. Ortamların aşırı sıcak ve kirli olması gibi durumlarda da v kayışının kopma olasılığı yüksektir.