Gazete Vatan Logo

Manifold Nedir, Ne İşe Yarar? Egzoz Monifldu Bozulursa Ne Olur?

Bir otomobilin birçok bileşeni bulunmaktadır. Egzoz manifoldu da bu bileşenler arasında bulunmaktadır. Manifold egzoz sisteminin ayrılmaz ana parçalarından biridir. Egzoz manifoldu sistemindeki sıkıntılar aracın sağlıklı kullanımını zorlaştırmaktadır. 

Manifold Nedir, Ne İşe Yarar? Egzoz Monifldu Bozulursa Ne Olur?

Manifold Nedir? 

Manifold bir motor egzoz sisteminin önemli parçalarından biridir. Egzoz manifoldu araç motor sisteminin başrol oyuncusudur. Doğrudan motor bloğuna civatalanmış olan egzoz manifoldu, bir aracın egzoz sisteminin ilk ve ayrılmaz bölümüdür. 

Egzoz Manifoldu Ne İşe Yarar?

Egzoz manifoldu tüm motor silindirlerinden çıkan egzoz gazlarını toplayıp otomobilin katalitik konvertörüne yönlendirmesi için tasarlanmıştır. Egzoz sisteminin kendisi birçok parçaya sahiptir, bazıları çok karmaşıktır. Manifold, tasarım ve işlev açısından basittir. Silindir kafasına bağlanırlar ve sıcak egzoz dumanlarını tek bir basit egzoz borusuna yönlendirirler.

Egzoz Manifoldu Yapısı Nasıldır? 

Egzoz manifoldları çoğunlukla dökme demir, paslanmaz çelik veya damgalı çelikten yapılırlar. Paslanmaz çelik en pahalıdır çünkü paslanmaz ve çok uzun süre dayanır, ancak boru çeliği de iyi gaz akışı nedeniyle yüksek puan alır.

Bununla birlikte, çoğu arabada dökme demir manifoldlar bulunur çünkü bunların üretimi nispeten ucuzdur. Çelikten daha ağırdırlar ve yaşlandıkça kırılgan hale gelirler, ancak yine de iyi dayanırlar.

Haberin Devamı

Dökme demir manifoldlar genellikle tek parçadır, damgalı çelik olanlar ise genellikle birbirine kaynaklanır. Her ikisi de egzoz gazlarını hapsetmek ve taşımak için gereken yüksek stres ve ısı koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmıştır.

Egzoz Monifldu Bozulursa Ne Olur?

Egzoz manfioldu Doğası gereği ağır işler olmasına rağmen yine de sorunlara eğilimli olabilmektedir. Egzoz manifoldunda bir arıza meydana geldiğinde sürdürülebilirlikle ilgili sorunlara neden olabilir.

Genellikle kötü veya sorunlu bir egzoz manifoldu, sürücüyü potansiyel bir arıza konusunda uyarabilecek birkaç sorun üretecektir. Egzoz ve emisyon sistemi sorunlarında atılacak ilk adım egzoz ve emisyon sistemi muayenesi planlamak olacaktır. Egzoz manfioldunun arızalandığına dair uyarı veren sorunlar şunlardır:

Egzoz manifoldu çatlarsa veya kırılırsa aşırı gürültülü bir egzoza yol açacak bir egzoz sızıntısına neden olabilir.

Motor bölmesinden tıkırtı şeklinde sesler gelmesi.

Haberin Devamı

Motor kısmından yanık kokusu ve duman gelmesi

Aşırı yakıt tüketimi

Aracın hızı artınca motor gücünün yavaş kalması

V tipi motorlarda her bir silindir sırası için ayrı bir manifold bulunur. Egzoz manifoldundaki veya contasındaki bir sızıntı, egzoz gazlarının kaçmasına izin verebilir, bu da araçta bulunanlar için sağlık tehlikesi oluşturur ve oksijen sensörünün hatalı okumalara yol açarak motor kontrol ışığını tetiklemesine neden olabilir. Bir manifolddaki daha büyük delikler, yüksek egzoz sesi üretecektir.