Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Biden ve Putin'den tebrik telefonu

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turundaki zaferinden sonra Erdoğan'a dünya liderlerinden tebrik telefonları peş peşe geliyor. Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Putin ve ABD Devlet Başkanı Biden ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Biden ve Putin'den tebrik telefonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak, yeniden cumhurbaşkanlığına seçilmesi dolayısıyla tebrik eden ABD Başkanı Joe Biden, telefon görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Biden, "Erdoğan ile görüştüm. Erdoğan'ı tebrik ettim” ifadelerini kullanarak, görüşmede Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışının ve İsveç’in NATO üyeliğinin gündeme geldiğini açıkladı. Konuşmanın temelde tebrik araması olduğunu aktaran Biden, "Gelecek hafta bunun hakkında daha fazla konuşacağız" dedi.

Putin ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle tebrik etti. Cumhurbaşkanlığı'nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, telefon görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesini kutlayarak, seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olmasını diledi. 2 lider yeni dönemde de Türkiye-Rusya ilişkilerinde ve bölgesel konularda iş birliğini daha da geliştirme konusunda mutabık kaldı.

Haberin Devamı

Kremlin: Türkiye ile çok iddialı hedeflerimiz var

Kremlinden yapılan açıklamaya göre; "Seçim zaferi Türkiye Cumhuriyeti'nin başı olarak özverili çalışmalarınızın doğal bir sonucu, Türk halkının devlet egemenliğini güçlendirme çabalarınıza ve bağımsız dış politikanıza desteğinin açık bir kanıtı" diyen Putin, ayrıca Erdoğan’a ikili ilişkilerin güçlenmesindeki 'kişisel katkısından ötürü' teşekkür etti.

Kremlin ise Pazartesi günü resmi bir açıklama yaptı. Açıklamada, Rusya'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci tur seçimi kazanarak 20 yıllık iktidarını uzatmasıyla Türkiye ile ilişkilerde 'çok iddialı hedefleri' gerçekleştirmeye can attığı kaydedildi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Rus-Türk ortak projelerinin gerçekleştirilmesi söz konusu olduğunda zaten oldukça yüksek bir dinamik hakim. Elbette bu dinamiğin devam etmesini bekliyoruz çünkü hedeflerimiz gerçekten de çok iddialı" dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Herozg'dan tebrik

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanlığına seçilmesini kutlayarak, seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olmasını diledi.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı'ndan Erdoğan'a tebrik telefonu

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Almanya Başbakanı Scholz, görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim başarısını kutlayarak, sonuçların Türk halkı için hayırlı olmasını diledi. Almanya Başbakanı Scholz, yeni dönemde Türkiye ile ortak konuları ilerletmek istediklerini ifade ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da iki ülke ilişkilerini ileriye taşıyacak adımlar atacaklarına inandığını belirtti.

Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Almanya’ya davet etti

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak seçim zaferini tebrik ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Almanya’nın başkenti Berlin’e davet etti.

Dün düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı mesajla tebrik eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bugün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak seçim zaferini bir kez daha kutladı. Federal Enformasyon Bürosu tarafında yapılan yazılı açıklamada, Schozl’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Almanya’nın başkenti Berlin’e davet ettiği ifade edilerek, Başbakan Scholz’un özellikle NATO'daki ortak müttefikler olarak Almanya ile Türkiye arasındaki yakın bağların önemine vurgu yaptığı aktarıldı.

Haberin Devamı

Scholz’un iki hükümet arasındaki işbirliğinde yeni bir başlangıç olmasını istediğini, ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra Doğu Akdeniz, NATO'da alınan kararlar ve Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkileri konusunda birlikte çalışmak istediklerini belirttiği aktarıldı.

Macron'dan tebrik

Cumhurbaşkanlığı resmi Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanlığına seçilmesini kutlayarak, seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olmasını diledi. Görüşmede, Türkiye-Fransa ilişkileri ve bölgesel konular da ele alındı.

Haberin Devamı

Zelenskiy'den tebrik telefonu

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dünya liderlerinden tebrik telefonları gelmeye devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı seçim zaferinden dolayı arayarak tebrik ettiğini belirterek, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm. Kendisini seçim zaferinden dolayı tebrik ettim. Ukrayna ile Türkiye arasında her düzeyde daha fazla işbirliğimizin halkımıza ve uluslararası istikrara daha fazla fayda sağlayabileceğinden eminim. Bölgemizin ve tüm Avrupa'nın güvenliği, dünya gıda güvenliği, uluslararası hukukun temel normlarının korunması, birlikte yaptığımız, yaptığımız ve yapacağımız şeydir" dedi.

Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra bugün Kamboçya Başbakanı Hun Sen ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile de telefon görüşmeleri yaptığını ekleyerek, Rusya'ya karşı dünyanın birçok ülkesinden destek almaya devam ettiklerini söyledi. Danimarka'nın Ukrayna'ya 3 milyar dolarlık yeni askeri destek paketini onayladığını da hatırlatan Zelenskiy, "Savunmamızı güçlendirmek için ortaklarımızla yeni adımlar atıyoruz. Topraklarımızı tamamen özgürleştirmek için başka alternatifimiz yok. Bugün Danimarka'ya ayrıca teşekkür etmek isterim. Devletimizin desteklenmesi için Danimarka finans desteğini 3 milyar dolar arttırma kararı aldı. Parlamentoya, hükümete ve şahsen Sayın Başbakan Mette Frederiksen'e teşekkür ederim. Şimdi Danimarka'dan gelecek toplam savunma yardımı miktarı 4 milyar 700 milyon doları aşacak" ifadelerini kullandı.

 Umaro Sissoco Embalo'dan tebrik telefonu 

Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Embalo, görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesini kutlayarak, seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Şahbaz Şerif'ten tebrik

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Pakistan Başbakanı Şerif, görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesini kutlayarak, seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olmasını diledi.