Gazete Vatan Logo

Amt Şanzıman Nedir, Ne İşe Yarar? Amt Şanzımanın Özellikleri Nelerdir?

AMT şanzıman hem manuel hem de otomatik şekilde işlev görevi bulunan bir şanzıman sistemidir. Burada klasik manuel sistemden farkı ise sürücünün herhangi bir şekilde debriyaj pedalına basmaya gerek olmamasıdır. Bu sayede sadece istediği vitesi atması ile beraber araç yoluna devam eder. O yüzden manuel ile beraber otomatik şanzıman sisteminin bir karışımı olarak da ifade edilebilir. Bu da çok daha kolay bir şekilde aracın vites atmasına ve değişik yönleri hareket etmesine olanak vermektedir. Günümüzde değişik araç üzerinden marka ve modellerde yer alan bir sistem olduğunu söylemek mümkün.

Amt Şanzıman Nedir, Ne İşe Yarar? Amt Şanzımanın Özellikleri Nelerdir?

AMT Şanzıman Nedir?

Hem manuel hem de otomatik olarak işlev görme yeteneğine sahip olan şanzıman AMT şanzıman şeklinde ifade edilmektedir. Bu şanzıman türü aynı zamanda manuel ve otomatik işlev sistemini ortak şekilde taşıyan bir sistem olarak ön plana çıkar. Buradaki en büyük fark ise debriyaj herhangi bir şekilde devreye girmeden direkt olarak vites üzerinden işlev yapılmasıdır.

Burada yalnızca istenen vitese atmak üzerinden aracın farklı yönlere hareket etmesi sağlanır. Bu da AMT şanzımanı yarı otomatik sistem olarak ön plana çıkarıyor. Yani bu kapsamda manuel olarak kullanılabilirken aynı zamanda otomatik vites sisteminin de etkisini yanında getirir.

AMT Şanzıman Ne İşe Yarar?

Bir nevi debriyajsız manuel sistemi olarak öne çıkan AMT şanzıman, ayrıca otomatik olarak da ifade edilmektedir. Yani hem manuel hem de otomatik şanzıman işlemini gören ve bu şekilde kullanılan bir şanzıman sistemi olduğunu söylemek mümkün. Bu kapsamda aracın hareket halindeyken sürücünün sadece vitesi değiştirilmesine olanak veren bir sistemdir.

Haberin Devamı

Yani diğer bir ifadeyle vites değiştirirken herhangi bir şekilde debriyaja basılmaz. Bu kapsamda doğrudan vites değişimi gerçekleşmektedir. Tasarımı kapsamında birçok değişik araçta yer alan aynı zamanda yarı otomatik veya tam otomatik olarak da ifade edilebilecek şanzıman türüdür.

AMT Şanzımanın Özellikleri Nelerdir?

Öne çıkan özellikleri ile beraber farklı bir şanzıman türü olarak AMT şanzıman öne çıkmaktadır. Taşımış olduğu özellikleri üzerinden birçok farklı araçta yer alan bir entegre sistemdir.

- Hem manuel hem de otomatik işlevi gören bir sistemdir.

- Herhangi bir şekilde debriyaja basmadan vitesi geçirme imkanı tanır.

- Sadece istenen vitese atma olanağı verir.

- Çok daha kolay ve hızlı şekilde vites değiştirme olanağı sağlar.

- Aracın yavaşlama veya güç kaybına sebep olmadan hareketine devam etmesine imkan verir.

Bu ve benzeri gibi özellikleri ile beraber değişik araçlarda günümüzde AMT şanzıman yer almaktadır.