Gazete Vatan Logo

OPEC kararını verdi! Petrol fiyatları fırlayabilir

OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu petrol üreticileri örgütü OPEC+, günlük petrol üretimini 2 milyon varil azaltma kararı aldı. Bu kararla birlikte dünya petrol fiyatlarının etkilenmesi bekleniyor.

OPEC kararını verdi! Petrol fiyatları fırlayabilir

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi OPEC+ grubuna üye 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlarının, piyasa koşullarını değerlendirmek ve kasım itibarıyla uygulanacak üretim miktarını görüşmek üzere düzenledikleri 33'üncü Bakanlar Toplantısı sona erdi.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre; OPEC'ten yapılan yazılı açıklamada, Kasım 2022'den itibaren geçerli olmak koşuluyla günlük petrol üretiminin 2 milyon varil azaltıldığı bildirildi.

Açıklamada, OPEC ve OPEC dışı ülkelerin 19'uncu toplantısında alınan kararların sürdürüleceği belirtilerek, Kovid-19 salgını öncesi olduğu gibi OPEC+ grubu bakanlar toplantısının her 6 ayda bir yapılacağı ifade edildi.

OPEC ve OPEC dışı ülkelerin enerji ve petrol bakanlarının katılacağı bir sonraki toplantının 4 Aralık'ta yapılacağı kaydedildi.

Ülkelere arasında varılan anlaşmaya ilk itiraz ise Beyaz Saray'dan geldi. Yapılan açıklamada, "ABD'nin OPEC+ ve yabancı petrol üreticilerine daha az bağımlı olması gerekiyor" denildi.

Haberin Devamı

OPEC+'nın bu kararı ile halihazırda sıkışık olan piyasada arz daha da azalmış olacak. ABD ve diğer başlıca tüketiciler üretim artırma baskısı yapıyordu.

OPEC+ grubu ülkeleri bir önceki toplantıda petrol üretimini ekim ayı için günlük 100 bin varil azaltma kararı almıştı.

Kararda alınan miktarın, birçok OPEC+ ülkesinin halihazırda taahhüt ettikleri kotanın altında üretim yapması nedeniyle küresel arz üzerinde etkisinin düşük kalacağı değerlendiriliyor. Bu durum OPEC+’nın üretimi azaltmadan belirlenen yeni üretim kotalarına ulaşacakları anlamına geliyor.