Gazete Vatan Logo

34/b Trafik Cezası Kodu Nedir? 34/b Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Standart olarak belirli tarihler doğrusunda araçların muayenesi düzenli olarak yapılmalıdır. Muayenesi gerçekleşmeyen araçlar için ceza verilir.

34/b Trafik Cezası Kodu Nedir? 34/b Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Trafikten men edilen aracın ceza süresi bittikten sonra, muayenesi yapılmadan yeniden trafiğe çıkması 34/b trafik cezasına tabi olur. Bu trafik cezası idari para cezasına dönüştürülür ve güncel yıl üzerinden verilir. Eğer aracın muayenesi hala yapılmıyor ise verilen ceza daha yüksek noktaya çıkabilir. O yüzden düzenli olarak bütün farklı marka ve modellerdeki araçlar için ortak şekilde muayene yapılması büyük öneme sahiptir.

34/B Trafik Cezası Kodu Nedir?

34/b trafik cezası, muayenesi yapılmayan araçların trafikten men edilmesi ile birlikte, ceza süresinin dolmasının ardından hala muayenesini yapamaması ile verilir. Bu trafik cezası idari para cezası olarak öne çıkar ve belli miktar doğrultusunda standart olarak verilir. Men cezası almış bir araç ceza süresi dolduktan sonra muayenesi yapılmadan yeniden trafiğe çıkmış ise, bu ceza verilmektedir.

Men cezası süresinin dolması ile birlikte mutlaka ilgili tarihler içerisinde, trafiğe takılmadan hemen aracın muayenesi yapılması gerekmektedir. Eğer aracın muayenesi yapılamıyor ise o vakit trafiğe çıkmadan yeni dönem beklenmelidir. Aksi takdirde daha ileri boyutlarda bir ceza ile karşı karşıya kalma durumu yaşanabilir.

Haberin Devamı

34/B Cezası Ne Kadar?

Karayolları trafik kanunu kapsamında 34 madde üzerinden 34/b cezası verilmektedir. Özellikle bu ceza trafikten men cezası almış olan bir aracın, ceza süresinin dolması ile birlikte hala muayeneyi yaptırmaması üzerinden öne çıkar. Böyle durumlarda ise idari para yatırma gerçekleşir ve şu an güncel miktarı üzerinden 888 TL olarak belirlenmiştir.

Bütün ortak araçlar muayenesi yapıldıktan sonra yasal bir şekilde trafiğe çıkabilir. O yüzden ilgili dönem içerisinde tarihi geçmeden mutlaka araçların muayenesi yapılması gerekmektedir. Araçların yapılan muayenesi ise marka ve model eşliğinde aracın türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir.

34/B Trafik Cezası Koduna Nasıl İtiraz Edilir?

Bu trafik cezası araçların muayenesi yapılmadığı için men cezası üzerinden, ceza bitiminin ardından tekrar trafiğe çıkması durumunda verilir. Özellikle ceza bitimi ile beraber eğer muayene yapılmamış ise bu durum idari para cezasına dönüştürülür. Böyle durumlarda ise araç sahipleri veya sürücüler ilgili mahkeme nezdinde itiraz etme hakkını kullanabilir.

Haberin Devamı

Bu doğrultuda ceza hakimliği kapsamında hazırlanmış olan özel dilekçe ile beraber başvuru yapılabilir. Yapılan başvuru için mutlaka gerekli belgelerin tam olarak mahkemeye sunulması önemli bir yer taşımaktadır. Böylece belirli tarihler içerisinde olumlu ya da olumsuz cevap sürücülere ulaştırılır.