Gazete Vatan Logo

EYT ne zaman çıkar? EYT’den kimler yararlanacak? Staj ve çıraklık EYT’de başlangıç sayılacak mı? Bakan Vedat Bilgin’den EYT açıklaması!

Milyonları ilgilendiriyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Düzenlemenin Meclis’e geleceği gün beklenirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’nin kapsamı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki, EYT’den kimler yararlanacak? EYT düzenlemesi nasıl olacak? EYT’de son durum ne? EYT 3600 günü kapsar mı? EYT ne zaman çıkacak? İşte Bakan Bilgin’in EYT açıklaması!

EYT ne zaman çıkar? EYT’den kimler yararlanacak? Staj ve çıraklık EYT’de başlangıç sayılacak mı? Bakan Vedat Bilgin’den EYT açıklaması!

Milyonlarca EYT'linin gözü kulağı yapılan açıklamalarda! Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ayrıntıları ile ilgili bilgiler gelmeye devam ediyor. EYT’nin ne zaman TBMM Genel Kurulu’na geleceği merak edilirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin katıldığı programda EYT düzenlemesinden kimlerin yararlanacağını ve düzenlemenin ne zaman çıkacağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TRT Haber yayınında Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) yönelik düzenlemenin aralık ayında Meclis'e geleceğini söyledi.

EYT’DEN KİMLER YARARLANACAK?

EYT’nin kapsamı ile ilgili soruları yanıtlayan Bakan Bilgin, ""Biz 1999 öncesi işe girmiş olanların yaş sorunu yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Bu tek tip bir düzenleme. Bazı televizyonlarda uzman diye elinde kalemle hesaplamalar yapıyorlar, bu rakamlar onlar açısından maalesef doğru değil. Ellerinde veriler yok. Bütün çalışanların yaşı, günü ve prim sayısı gibi tüm veriler elimizde. O gerçek veriler üzerinde çalışıyoruz. Aralık ayında bunu Meclise intikal ettireceğimizi kamuoyuna açıkladık ve sayın Cumhurbaşkanı'mıza da bu konuda bilgi verdik." diye konuştu.

Haberin Devamı

STAJ VE ÇIRAKLIK EYT’DE BAŞLANGIÇ SAYILACAK MI?

Staj ve çıraklık döneminin EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi.

EYT NEDİR?

8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

Haberin Devamı