Gazete Vatan Logo

EYT’de son durum ne? EYT’den kimler faydalanacak? EYT ne zaman Meclis’e gelecek?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile çalışmalar devam ediyor. TBMM’nin yeni yasama yılı çalışmalarına başlarken gözler uzun süredir beklenen EYT düzenlemesine çevrildi. Siyasilerden EYT ile ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da EYT düzenlemesi üzerinde çalışırken kamuoyu tarafından EYT yasasının son şeklinin nasıl olacağı merak ediliyor. Peki, EYT’de son durum ne? EYT’den kimler faydalanacak? EYT ne zaman Meclis’e gelecek? EYT ne zaman çıkacak? EYT şartları nelerdir 2022? İşte EYT ile ilgili son haberler ve merak edilenler…

EYT’de son durum ne? EYT’den kimler faydalanacak? EYT ne zaman Meclis’e gelecek?

EYT düzenlemesi uzun süredir kamuoyunun gündeminde yer alıyordu. Hükümet, milyonlarca kişinin mağduriyetini gidermek EYT’lilerin hakları ile ilgili yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Meclis’in yasama yılına başlamasıyla birlikte gözler EYT düzenlemesine ve konu ile ilgili yapılan son açıklamalara çevrildi.

EYT’DE SON DURUM NE?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasa düzenlemesi için çalışmalar başladı. Bakan Bilgin EYT düzenlemesi için Aralık ayını işaret ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Bize sunduklarında da değerlendirmeyi yapacağız." dedi.

AK Parti Milletvekili Jülide Sarıeroğlu katıldığı bir programda EYT ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Jülide Sarıeroğlu, “Geçmiş senelerde hizmet süresi ve prim günü süreleri vardı. Bunda yapılan değişiklik. Bu düzenleme yapıldıktan sonra ilk etapta emekli olacak kişi sayısı 1 milyonun üzerinde. Dosya bazlı yaklaşık 12,5 milyon emeklimiz var. İlk etapta 1,5 milyona yakın kişinin emekli olacağı, sonra da sisteme girişin devam edeceği bir düzenleme olacak. Yaklaşık 3-4 milyon arasında bir vatandaşımızın bu kapsamda olduğunu tahmin ediyoruz. Hepsi bir anda olmayacak. Tabii detaylar için en doğru ağız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, benim de hocamdı üniversitede, Sayın Vedat Bilgin olacak' ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

EYT’DEN KİMLER FAYDALANACAK?

EYT’liler 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar, emeklilik için gerekli çalışma yılını ve prim gün sayısını doldursa da yapılan düzenleme ile yaş şartını doldurmadıklarından emekli olamayanlardır. Bu kesim içinde 8 Eylül 1999’dan önce işe başlasa da prim gün sayısını ya da çalışma yılını doldurmayanlar da var. 1999 yılında yapılan düzenleme ile kademeli yaş şartı getirildiğinden bu tarihten sonra da sigortalı olup hem çalışma yılını hem de prim gün sayısını doldurmasına rağmen emeklilik için yaşı bekleyenler de emeklilikte yaşa takılanlar arasında olduğu belirtiliyor.

EYT NE ZAMAN MECLİS’E GELECEK?

EYT’nin ilk aşama TBMM bütçe görüşmeleri ve ilk torba yasa sonrasında görüşülecek ikinci torba yasa teklifinde yer alması bekleniyor. Bu düzenleme en geç aralık ayında Meclis gündemine gelecek.

Haberin Devamı

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili çalışmaya ilişkin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Çalışmamız teknik olarak bitti, Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştıktan sonra Meclis'e intikal ettiririz." ifadesini kullanmıştı.

MHP LİDERİ BAHÇELİ EYT İLE İLGİLİ NE DEDİ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, EYT ile ilgili şunları söyledi:

“TBMM'de milletimizin beklenti ve taleplerini de birer birer yasalaştırarak hayata geçireceğiz. Bunlardan birisi, hiç şüphesiz emeklilikte yaşa takılan kardeşlerimizin mağduriyetleridir. Ümit ediyorum ki bu yıl bitmeden bu yara kapanacak, bu adaletsizlik köklü bir çözümle buluşturulacaktır. MHP, hiçbir vaadinin altında kalmamıştır" dedi.