Gazete Vatan Logo

İkale ile işten ayrılma nedir? İkale ile işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi?

Çalışma hayatında sıklıkla karşılaşılan durumların başında ikale ile işten ayrılma geliyor. İkale işçi ile işverenin karşılıklı anlaşarak iş sözleşmesini feshetmesi anlamına geliyor. İşçinin ikale ile işverenler anlaşması neticesinde imzalanacak sözleşmede dikkat etmesi gereken önemli hususlar bulunuyor. İşveren ve işçinin anlaşmasıyla devreye giren ikale anlaşması ile ilgili hak kaybına uğramamak için yasal hakların bilinmesi büyük önem taşıyor. Peki, İkale ile işten ayrılma nedir? İkale ile işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi? İkalede kıdem tazminatı alınır mı? İkale ile işten ayrılana kaç maaş verilir? İşte ikale sözleşmeleri hakkında çalışanların dikkat etmesi gerekenler…

İkale ile işten ayrılma nedir? İkale ile işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi?

Çalışan ile işveren arasında işten ayrılmalarda devreye giren ikale sözleşmeleri son günlerde çokça araştırılan konuların başında geliyor. İşveren çıkarmak istediği personelle aynı masaya oturup, tazminat ve maaş konularında anlaşma sağlatarak dava açmaması için ikale anlaşmalarını devreye sokuyor. Mevcut maaştan fazla maaş tutarında hesaplanan tazminatla hem çıkarılan işçinin işe geri dönüş davası açmasının önüne geçiliyor hem de sorunsuz bir işten çıkarma hedefleniyor. Bu durumda çalışanlar da fazla tazminat alabilmek için anlaşma yolunu seçiyor. İşçi ve işveren arasında yapılan ikale anlaşmalarında çalışanların hak kaybına uğramaması için haklarını iyi bilmeleri ve bundan sonra atılacak adımları da iyi hesaplamaları gerekiyor. Peki, İkale ile işten ayrılma nedir? İkale ile işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi? İkalede kıdem tazminatı alınır mı? İkale ile işten ayrılana kaç maaş verilir? İşte ikale sözleşmeleri hakkında çalışanların dikkat etmesi gerekenler…

İKALE İLE İŞTEN AYRILMA NEDİR?

Haberin Devamı

İkale ile işten ayrılma işçi ile işverenin karşılıklı anlaşarak iş sözleşmesini feshetmesi anlamına geliyor. Yani işten karşılıklı sözleşme ile vazgeçilmesi anlamına geliyor. Bu durum işverenin lehine bir durum olarak değerlendirilir. İkale, işçinin sahip olduğu haklarının alıp işten ayrılması olarak tanımlanır.

İKALE İLE İŞTEN AYRILANA KAÇ MAAŞ VERİLİR? İKALE BEDELİ NEDİR?

İkale sözleşmesinin geçerli olabilmesinin en önemli şartı işçinin yasal haklarından çok daha lehine maddeler içermesi şartına bağlı. İşten çıkartılırken yasal haklar olan kıdem ve ihbar tazminatına ek olarak 4 maaş bazen 8 maaş gibi ek bir ödeme yapılır.

İKALE İLE İŞTEN AYRILAN İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?

İşsizlik sigortasından yararlanmak için işten kendi isteği ile ayrılmamış olmak şartı var. Yani istifa eden veya pek çok kurumsal şirketin son dönemlerde izlediği bir yöntem olan karşılıklı anlaşma ile (ikale) iş sözleşmesini fesheden işçiler işsizlik sigortasından yararlanamıyor.

Kurumsal şirketler son dönemde çalışanlarına işten çıkış paketleri hazırlayarak ikale sözleşmesi ile iş ilişkisini sonlandırıyorlar. Bu şekilde işten ayrılan işçinin de işsizlik sigortasından yararlanma hakkı bulunmuyor.

Haberin Devamı

Milliyet Yazarı Cem Kılıç bu durum hakkında daha önce yazdığı yazıda işçilere uyarılarda bulunmuş yapılan bir yanlışa dikkat çekmişti. Kılıç, ikale anlaşmaları ile ilgili yapılan hile hakkında şunları yazdı:

“İkale imzalayan çalışanlar için bazı durumlarda işverenlerin kanunu dolaşarak işçiyi işsizlik sigortasından yararlandıracak şekilde bir işten çıkış koduyla işten çıkarttığı görülüyor.

Eğer bu durum ortaya çıkartılır ve işçinin haksız yere işsizlik maaşı aldığı ortaya konulursa, işçiye haksız ödenen işsizlik maaşları faiziyle geri istenecektir. Bu durum eğer işverenden kaynaklı olarak gerçekleşmişse bu durumda işverenden tutarlar istenecektir.”